Αρχοντική, με μια μεγαλοαστική ατμόσφαιρα άλλης εποχής, πατρίδα ενός από τους μεγαλύτερους ρεμπέτες της χώρας μας. Πιθανόν αυτές να είναι οι αρχικές σκέψεις που κάνετε όταν διαβάζετε για τη Σύρο.
Κατά την είσοδο, δε, στο λιμάνι, η πρώτη εικόνα που αντικρίζετε φανερώνει ότι πρόκειται για ένα νησί με αντιθέσεις. Από τη μία, η Ερμούπολη με τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτήρια και από την άλλη η κυκλαδίτικη Άνω Σύρα. Η ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης και ο καθολικός ναός του Σαν Τζώρτζη (ή Αγίου Γεωργίου, αν προτιμάτε).
Η Σύρος ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Κυκλάδες -και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό.
#1 Η Ερμούπολη
Κατεβαίνοντας από το καράβι, είναι δύσκολο να μην σας κάνει εντύπωση η κοσμοπολίτικη Ερμούπολη. Τα πολύχρωμα αρχοντικά της και μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής σάς μεταφέρουν στον 19ο αιώνα, τότε που η Σύρος ήταν εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας μας. Τι θα συναντήσετε εκεί; Νεοκλασικά κτήρια που δεν «φοβούνται» τα διαφορετικά χρώματα, με ψηλά ταβάνια και περίτεχνες λεπτομέρειες. Και όχι μόνο. Στην Ερμούπολη θα περπατήσετε σε μαρμαροστρωμένα δρομάκια και θα δείτε σημαντικά αξιοθέατα όπως το Δημαρχείο, το θέατρο «Απόλλων», αλλά και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
Αν αναζητάτε μια ξεχωριστή εμπειρία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, οι εκτάσεις του οποίου περιλαμβάνουν τέσσερα βιομηχανικά κτήρια του 19ου αιώνα -το Χρωματουργείο Κατσιμαντή, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη-Δενδρινού και το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου. Εκεί θα δείτε, μεταξύ άλλων, σπάνια εκθέματα που τεκμηριώνουν τη βιομηχανική κληρονομιά της Ερμούπολης όπως χάρτες, μηχανήματα και ευρήματα από το ναυάγιο του ατμόπλοιου «Πατρίς».
#2 Τα Βαπόρια
Τα Βαπόρια ίσως είναι η πιο αριστοκρατική και πιο γνωστή συνοικία της Σύρου, η οποία είναι σαν να έχει βγει από καρτ ποστάλ. Είναι σχεδόν απίθανο να μην έχετε δει κάποια φωτογραφία που απεικονίζει τα επιβλητικά νεοκλασικά που στέκονται με περηφάνεια πάνω στα βράχια, με τέτοιον τρόπο που να θυμίζουν καράβια. Το κτήριο το οποίο ξεχωρίζει χάρη στον γαλάζιο τρούλο του και τα κωδωνοστάσια, τα οποία έχουν σχήμα πύργου, είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου. Από εκεί και πέρα, τα Βαπόρια προσφέρονται για διασκέδαση και χαλάρωση καθώς ενδείκνυνται για μπάνιο και ηλιοθεραπεία μέσα στην πόλη, στις μικρές παραλίες που σχηματίζονται ανάμεσα στα βράχια.
#3 Η Άνω Σύρος
Κυκλαδίτικο τοπίο με ενετικά στοιχεία, πλακόστρωτα δρομάκια με άσπρες γραμμές για να μην χάνεστε, αυλές με βουκαμβίλιες, χριστιανικές και καθολικές εκκλησίες, γραφικά ταβερνάκια. Πάνω από την Ερμούπολη, υπάρχει μία περιοχή που κρύβει αντιθέσεις και έχει διαφορετική αύρα από τη χώρα της Σύρου. Ανηφορήστε, λοιπόν, για να «χαθείτε» στη γοητεία της Άνω Σύρου και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα που προσφέρει -και κάπου σε μια πλατεία θα συναντήσετε και την πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη. Μιας και θα βρεθείτε στην Άνω Σύρο, αξίζει να ανεβείτε στο υψηλότερο σημείο της για να δείτε από κοντά τον εντυπωσιακό καθολικό ναό του Σαν Τζώρτζη.
#4 Γαλησσά και Ντελαγκράτσια…
Τα συγκεκριμένα τοπωνύμια ακούγονται σε κάποιο σημείο της «Φραγκοσυριανής». Μια βόλτα στη δυτική πλευρά της Σύρου θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί δεν μπόρεσε να της αντισταθεί ούτε ο Μάρκος Βαμβακάρης. Και οι δύο παραλίες είναι αμμουδερές με καθαρά, ήρεμα νερά, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για οικογένειες με παιδιά. Θεωρούνται κοσμικές παραλίες που, όμως, συνεχίζουν να είναι γραφικές και να διατηρούν τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.
#5 Η τοπική κουζίνα
Η Σύρος ταυτίζεται με τα λουκούμια της τα οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο νησί το 1882, έπειτα από την άφιξη προσφύγων από τη Χίο. Σήμερα μπορείτε να τα απολαύσετε σε διάφορες γεύσεις -από μαστίχα και μανταρίνι μέχρι περγαμόντο και ροδοζάχαρη. Επίσης, φημίζεται για τη χαλβαδόπιτά της, την οποία έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Χίο και τα Ψαρά μετά την Ελληνική Επανάσταση. Αν βρεθείτε στο νησί, το τυρί Σαν Μιχάλη, το οποίο αποτελεί και προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), τα λουκάνικα, η λούζα, η κάπαρη, τα πετρωτά καθώς και άλλα τοπικά τυριά και βότανα αξίζουν μία δοκιμή.
#6 Τα Γράμματα
Αν σας αρέσει να ανακαλύπτετε λίγο πιο «κρυφά» μέρη, προτείνεται να περπατήσετε μέχρι τον όρμο των Γραμμάτων. Στα βράχια, θα δείτε -από εκατοντάδες χρόνια χαραγμένες- ευχές, προσευχές και ονόματα, από ναυτικούς που έβρισκαν εκεί καταφύγιο από τις κακοκαιρίες. Πρόκειται για μία ανάμνηση-μαρτυρία για τους κινδύνους που κρύβονται στα νησιά.
Όποτε και να πάτε στη Σύρο, η αύρα και οι εικόνες του νησιού θα σας μαγέψουν. Και θα θέλετε να ξαναπάτε σύντομα για να ανακαλύψετε και τις άλλες, τις πιο αθέατες, πλευρές της.
Πληροφορίες από: https://www.cnn.gr