Ένα σημαντικό έργο, η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση συλλογών και η δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Στο πλαίσιο της δράσης ψηφιοποιήθηκαν 51 εκκλησιαστικές εικόνες, 258 έγγραφα, 40 ξυλόγλυπτα, 251 μεταλλικά, 106 υφασμάτινα και 13 λίθινα/ μαρμάρινα αντικείμενα, 10 βιβλία και μια λιθογραφία που χρονολογούνται από το 1830 και μετά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του νεώτερου ελληνικού κράτους.
Περιήγηση μέσω εικονικής πραγματικότητας στη Σύρο
Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται τα εκθέματα μέσω εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, στις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να περιηγείται σε εικονικούς χώρους σαν να βρίσκεται πραγματικά εκεί https://digitalmuseum.keaimsyrou.gr
Οι χώροι βασίζονται στην αρχιτεκτονική του υφιστάμενου φυσικού μουσείου και σε νέες μουσειακές μελέτες διαμορφώνοντας μεγαλύτερους εικονικούς χώρους για περισσότερα εκθέματα και «παντρεύοντας» την τεχνολογία αιχμής με τη διαχρονικότητα της Ορθόδοξης παράδοσης.
Τα αντικείμενα που ψηφιοποιήθηκαν ανήκουν στην Εκκλησιαστική Συλλογή της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και στην Εκκλησιαστική Συλλογή της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Τουρλιανής στην Άνω Μερά Μυκόνου με στόχο τη διεθνή προβολή στους ταξιδιώτες, τους φίλους της εκκλησιαστικής ιστορίας καθώς και σε μαθητές και σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν εικονικούς ξεναγούς, διαδραστικό χρονολόγιο, εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακό πορτρέτο σημαντικών προσωπικοτήτων της ΙΜΣ, ψηφιακό βιβλίο επισκεπτών, 5 διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και ψηφιακές μουσειοσκευές.
Η πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ