Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣύρος - ΔΥΠΑ: Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας με ειδικότητα Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας

Σύρος – ΔΥΠΑ: Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας με ειδικότητα Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας

|

Ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Ελευσίνας της ΔΥΠΑ στη Σύρο, με την ειδικότητα “Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας”.

Τις ανακοινώσεις έκαναν από τις εγκαταστάσεις της ΟΝΕΧ στη Σύρο, ο γενικός διευθυντής της ONEX Neorion Shipyards Ιωάννης Βαμβακούσης και η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα, με την παρουσία στελεχών της ΟΝΕΧ Shipyards και της ΔΥΠΑ.

Η νέα πρωτοβουλία διευρύνει τη συνεργασία ΔΥΠΑ-ΟΝΕΧ, σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου τον Νοέμβριο του 2022, στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησαν, κατά το περσινό σχολικό έτος, δυο ειδικότητες στην ΕΠΑΣ Ελευσίνας.

Η σύμπραξη ΔΥΠΑ-ΟΝΕΧ έδωσε τη δυνατότητα σε 17 μαθητευόμενους «τεχνίτες ναυπηγικής βιομηχανίας» και σε 13 μαθητευόμενους «τεχνίτες υποστήριξης ηλεκτρολογικών συστημάτων», να πραγματοποιήσουν τη μαθητεία τους (on the job training) στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων της ΟΝΕΧ, αποκτώντας έτσι εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Η ΔΥΠΑ, έχοντας θέσει ως προτεραιότητά της να αναβαθμίσει την επαγγελματική εκπαίδευση, καταγράφει μεθοδικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων καθώς και των τοπικών κοινωνιών και ενισχύει τις συνεργασίες της με κοινωνικούς εταίρους, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.

Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι η κατάλληλη προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και η δημιουργία νέων τμημάτων και ειδικοτήτων που να παρέχουν ποιοτικές σπουδές για επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να εξασφαλίσει στους απόφοιτους προοπτικές απασχόλησης σε σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές, που θα ταιριάζουν με τις επαγγελματικές τους επιδιώξεις.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΝΕΧ Neorion Shipyards Ιωάννης Βαμβακούσης, δήλωσε σχετικά: «Η συνεργασία του Ομίλου με τη ΔΥΠΑ ξεκίνησε επιτυχώς από τα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν επάρκεια σε έναν κλάδο υψηλότατης ζήτησης και άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Μέσω του προγράμματος παρέχεται αμειβόμενη πρακτική εργασία στα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ και πλήρης ασφάλιση των μαθητευόμενων. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης επιδότηση σίτισης και στέγασης για τους μαθητευόμενους που δεν είναι κάτοικοι Σύρου, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εν γένει υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους.

Η συγκριμένη συνεργασία αποτελεί μια σημαντικότατη πρωτοβουλία για τη διατήρηση και συνέχιση πολύ απαιτητικών επαγγελμάτων, αλλά και την επαγγελματική αποκατάσταση ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν κομμάτι μιας από τις ιστορικότερες και σπουδαιότερες βιομηχανίες της χώρας.

Η ONEX δεσμεύεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη και ανάπτυξη των νέων επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και να ενισχύσει την τοπική κοινωνία της Σύρου. Πιστεύουμε πραγματικά ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύονται επωφελείς και για τον ίδιο τον τόπο, καθώς προσελκύουν κόσμο, ενισχύοντας την περιοχή οικονομικά και κοινωνικά.

Ευχαριστούμε τη ΔΥΠΑ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία της και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους πρώτους μαθητευόμενους στα Ναυπηγεία μας και τη Σύρο».

Από την πλευρά της, η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, σημείωσε: «Η λειτουργία του νέου παραρτήματος της ΕΠΑΣ Ελευσίνας στη Σύρο σηματοδοτεί την επέκταση της συνεργασίας μας με τον Όμιλο ONEΧ, καθώς και την περαιτέρω σύνδεση των Σχολών μας με τις ανάγκες της γαλάζιας οικονομίας στη χώρα μας.

Αντικατοπτρίζει, επίσης, την αποφασιστικότητα με την οποία ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όπως τις καταγράφουμε σε όλη την Ελλάδα. Ήδη, σε μία μόνον σχολική χρονιά 30 νέοι από δυο τεχνικές ειδικότητες, οι οποίοι είναι πλέον δευτεροετείς στην ΕΠΑΣ Ελευσίνας, έκαναν τη μαθητεία τους στα Ναυπηγεία της ΟΝΕΧ, αποκτώντας πολύτιμη εργασιακή εμπειρία.

Στην ίδια κατεύθυνση, η λειτουργία της ειδικότητας του «τεχνίτη ναυπηγικής βιομηχανίας» στο παράρτημα της ΕΠΑΣ στη Σύρο, πρόκειται να δώσει διέξοδο στους νέους για τις σπουδές τους, αλλά και τη δυνατότητα να βρουν μετά την αποφοίτησή τους σταθερή δουλειά στον τόπο τους».

Οι ΕΠΑΣ απευθύνονται σε νέους 15-29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου). Ποσοστό 77% των νέων που ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στις ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ (8 στους 10), βρίσκουν δουλειά σε χρονικό διάστημα 12 μηνών μετά την αποφοίτησή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εισαγωγή στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μέσω του gov.gr, στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση.

Όλες οι πληροφορίες για τις ΕΠΑΣ και τις ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ, των οποίων οι εγγραφές παραμένουν ανοιχτές, στο νέο site των Σχολών.

Περισσότερα για τις δράσεις και τις συνεργασίες της ΔΥΠΑ, στον ιστότοπό της.

Με πληροφορίες από τη σελίδα naftemporiki.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια και αύριο (29/04) για “SuperFerry” και “SuperExpress”

Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των "SuperFerry" και "SuperExpress" αύριο Τρίτη 29 Απριλίου λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Σαντορίνη: Φιλοξενεί για 2η σερί χρονιά τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ με αμαξίδιο

Η Σαντορίνη φιλοξενεί τον Τελικό του 25ου Κυπέλλου Ελλάδας Μπάσκετ με Αμαξίδιο - Ποιοι είναι οι αντίπαλοι, πότε είναι ο μεγάλος αγώνας

Κυκλάδες – Νοσοκομείο Σύρου & Νάξου: Νέες προσλήψεις γιατρών, ποιες είναι οι ειδικότητες

Αιτήσεις για τρεις θέσεις στα Νοσοκομεία Σύρου & Νάξου για Παθολογία, Μαιευτική-Γυναικολογία και Ακτινολογία - Αιτήσεις έως 23 Μαΐου 2025.

Ελλάδα – Super League: Το βλέμμα στο Αγρίνιο και το “χ” μοιάζει ιδανική επιλογή

Ελληνικό Πρωτάθλημα - Πλέι οφ: Παναιτωλικός - Καλλιθέα: Όλα ανοιχτά στο Αγρίνιο και στο 3.20!

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Σαντορίνη: Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός

Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη - Αυξημένες κρατήσεις για το 2025 και 2026

Αμοργός: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 8ου Amorgos Trail Challenge

Οι εγγραφές για το 8ο Amorgos Trail Challenge παραμένουν ανοιχτές για λίγες ακόμα ημέρες!

Υπογεννητικότητα: Η Ελλάδα τρίτη χώρα σε απώλεια πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο (!!!)

Η Ευρώπη είναι η κατεξοχήν ήπειρος που χάνει σταθερά πληθυσμό, με τον αριθμό των Ευρωπαίων να συρρικνώνεται κατά 0,2% το 2023 έναντι του 2022.

Πρόταση Ημέρας: Αραμπιάτα, η «θυμωμένη» μακαρονάδα της Ρώμης

Ντομάτες, καυτερή πιπεριά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνυπάρχουν σε αυτό το εμβληματικό πιάτο της Ρώμης, την πικάντικη αραμπιάτα.

Ικανότητα ή τύχη είναι ο παράγοντας της επιτυχίας;

Τύχη ή επιδεξιότητα; Παιχνίδια που ισορροπούν ανάμεσα στα δύο

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"