Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣύρος - Αδ. Γεωργιάδης: "Οι κάτοικοι των Κυκλάδων πρέπει να αισθάνονται και...

Σύρος – Αδ. Γεωργιάδης: “Οι κάτοικοι των Κυκλάδων πρέπει να αισθάνονται και είναι απολύτως ασφαλείς”

|

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, τη Σύρο, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τον Διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Κατά την επίσκεψη του, ο Υπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο Σύρου Αλέξη Αθανασίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς, ενώ αργότερα μετέβη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση εργασίας με θέμα τη λειτουργία των Υγειονομικών Μονάδων των Κυκλάδων.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κυκλάδων Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, ο Διοικητής του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Παναγιώτα Βούλγαρη, ο Διοικητής του Γ.Ν. Σύρου Νικόλαος Ρούσας και οι Βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας.

Στην τρίωρη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη οι δήμαρχοι των νησιών Σύρου, Νάξου, Πάρου, Μικρών Κυκλάδων, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Τήνου, Φολεγάνδρου, Αμοργού, Αντιπάρου, Θήρας, Ίου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, καθώς και εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας των νοσοκομείων και κέντρων υγείας των Κυκλάδων.

Στο τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε μία συνολική συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με σχεδόν το σύνολο των δημοτικών αρχών και των παραγόντων όλων των νήσων των Κυκλάδων, που εξέθεσε ο καθένας τα προβλήματα του δικού του νησιού, αλλά και συνολικά τα προβλήματα της νησιωτικότητας όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας. Νομίζω ότι δόθηκαν πολλές απαντήσεις και εμείς καταγράψαμε πολλά πράγματα που έπρεπε να ακούσουμε. Πολλά πράγματα ξεκαθαρίστηκαν. Παρουσιάστηκε το σχέδιό μας για τις αεροδιακομιδές που πιστεύουμε ότι αναλυτικά θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και δημόσια στον ελληνικό λαό. Εξηγήσαμε τα χρονοδιαγράμματα προσλήψεως. Πήραμε αποφάσεις για να ανοίξουμε θέσεις για προσλήψεις επικουρικών με μπλοκ παροχής υπηρεσιών σε διάφορα νησιά. Γενικά βάλαμε κάτω πολλά θέματα και νομίζω ότι έχουμε βάλει σε μία σειρά προς επίλυση πολλά ζητήματα του νησιωτικού χώρου των Κυκλάδων, όπου λόγω της γεωγραφίας έχει προβλήματα πολύ ειδικότερα. Δεσμευόμαστε ότι σύντομα θα είμαστε εδώ πάλι για να δούμε ότι αυτά τα οποία αποφασίσαμε σήμερα, έχουν μπει σε ένα στάδιο εφαρμογής ώστε να έχουν και οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες των Κυκλάδων πλήρη εμπιστοσύνη ότι το σύστημα υγείας είναι εδώ και λειτουργεί προς όφελος των συμπολιτών μας».

Ακολουθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι το νοσοκομείο Σύρου στηρίζει όλες τις Κυκλάδες. Ένα πάγιο αίτημα και της Διοίκησης, αλλά και των εργαζομένων ήταν η στελέχωση εδώ και τώρα για το καλοκαίρι. Θα γίνει κάτι συγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας;

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Το νοσοκομείο της Σύρου συγκεκριμένα, έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση και στο νοσηλευτικό και στο λοιπό προσωπικό, σε σύγκριση με το 2019. Το επόμενο χρονικό διάστημα, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη, θα έχουμε την ΚΥΑ που θα δίνει σημαντική αύξηση στο επίδομα των άγονων περιοχών, που είναι τα νησιά των Κυκλάδων. Από 100 ευρώ θα τριπλασιαστεί και στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα είναι άλλο τόσο. Άρα 500 με 600 ευρώ καθαρά μεσοσταθμικά – ανάλογα με το βαθμό του γιατρού- και αφού ψηφιστεί, θα ξαναπροκηρυχθούν οι άγονες θέσεις που μαζί με το ιδιωτικό έργο των γιατρών πιστεύουμε ότι θα μειωθούν πολύ οι πιθανότητες να ξαναμείνουν αυτές οι θέσεις κενές».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πιστεύω τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θέτουμε σε εφαρμογή συνολικά τώρα θα δώσουν ευκαιρία στο νέο γύρω προσκλήσεων να έχουμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού, αλλά για να ξέρει ο κόσμος το νοσοκομείο Σύρου σήμερα όπως ενημερώθηκα επισήμως από τη Διοίκηση, έχει 31 άτομα περισσότερα προσωπικό απ’ ότι είχε το 2019».

Δημοσιογράφος: Τι συμπέρασμα βγάλατε εσείς σαν αρμόδιος Υπουργός στο χώρο της υγείας για τα νησιά των Κυκλάδων;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σύνολό του έχει κάθε μέρα χιλιάδες επιτυχίες σε διαχειρίσεις περιστατικών ασθενειών συμπολιτών μας, τραυματισμών, ατυχημάτων και ούτω κάθε εξής. Αυτές οι επιτυχίες δεν γίνονται πρώτο θέμα πουθενά. Πρώτο θέμα θα γίνει αν κάπου δεν υπάρχει γιατρός, αν κάπου δεν δούλεψε το μηχάνημα, αν κάπου πλήρωσε κάποιος συμμετοχή σε ένα αξονικό τομογράφο. Είναι λογικό τα μέσα να εστιάζουν στην αποτυχία παρά στην επιτυχία. Καμιά φορά όμως όταν κάνεις αυτό το πράγμα δημιουργείς μια στρέβλωση στη γενική εικόνα. Με ρωτήσατε αν οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Πρέπει να αισθάνονται και είναι απολύτως ασφαλείς. Αυτή είναι η σωστή απάντηση. Έχουμε περιθώριο να κάνουμε το σύστημα καλύτερο; Ναι, υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Σύρο, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στα Ναυπηγεία Νεωρίου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και CEO της εταιρείας «ONEX NEORION SHIPYARDS AE» Πάνο Ξενοκώστα και με εργαζόμενους. Επίσης, επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο Β’ στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Κρήτης, κ. Πέτρο Στεφάνου στην Καθολική Επισκοπή Σύρου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη: Το Κουφονήσι δεν είναι μόνο παραδείσιες παραλίες, είναι και ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Από ρωμαϊκά θέατρα και δημόσια λουτρά μέχρι ψηφιδωτά και λατρευτικά αγάλματα: Το ακατοίκητο νησί Λεύκη κρύβει στα σπλάχνα του έναν εντυπωσιακό αρχαίο πολιτισμό

Ώρα Τελικού στη Νίκαια: Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διεκδικεί άνοδο στη National League 1! (video)

Σήμερα στις 13:30 ο Πανναξιακός δίνει τον υπέρτατο αγώνα κόντρα στον Ιωνικό Νίκαιας, με φόντο την άνοδο και τον τίτλο στη National League 2 – Όλοι στο πλευρό της ομάδας των Κυκλάδων!

Express Skopelitis: Ξεκίνησε το κυριακάτικο δρομολόγιο Αμοργός – Σαντορίνη

Το αγαπημένο πλοίο των Μικρών Κυκλάδων ενώνει ξανά την Αμοργό με τη Σαντορίνη κάθε Κυριακή μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Στοίχημα – Premier League: Μπορεί η Νιούκαστλ να κάνει την υπέρβαση;

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από την Αγγλία: Άρσεναλ - Νιούκαστλ: «Κλείνει» εισιτήριο για τα... αστέρια στο 3.75!

Πρόταση Ημέρας: Κατσικομακαρονάδα διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Κατσικομακαρονάδα. Στη παρασκιά γιατί το καλεί η παράδοση. Η πρόταση της ημέρας από την Μαριέττα Γαλάνη

Γιορτή Μνήμης και Γεύσης στη Σαντορίνη: Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο Τομάτας για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Την Κυριακή 18 Μαΐου, το μοναδικό Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» ανοίγει τις πόρτες του για όλους με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας μια βιωματική εμπειρία πολιτισμού, ιστορίας και τοπικής παραγωγής

Η Ερμούπολη τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τις ιστορίες των υφαντριών

Το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης γιορτάζει την Κυριακή 18 Μαΐου με δωρεάν δράσεις, αναδεικνύοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη φωνή των γυναικών που εργάστηκαν στο εργοστάσιο Ζησιμάτου.

Η άνοδος των ξένων στοιχηματικών εταιρειών στην Ελλάδα: Μια λεπτομερής ανάλυση

Εξερευνήστε πώς οι ξενες στοιχηματικες εταιριες έχουν επηρεάσει το τοπίο των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Μάθετε για τις τρέχουσες τάσεις και στατιστικές

Eurovision 2025: Η Κλαυδία ενθουσίασε τους θαυμαστές του διαγωνισμού (video)

Η Κλαυδία ενθουσίασε τους θαυμαστές του διαγωνισμού - «Ύμνος», γράφουν για την Αστερομάτα - Διαγωνίστηκε στην 17η θέση του τελικού και αποθεώθηκε για την εμφάνισή της

Πανναξιακός ΑΟ: Μονόδρομος η νίκη στη Λέσβο κόντρα στον Ολυμπο

Αύριο στις 13:00 με τον Όλυμπο Αγιάσου η ομάδα της Νάξου για την 5η αγωνιστική των μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική – Με απουσίες αλλά και αισιοδοξία ταξιδεύει στη Μυτιλήνη

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.