Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣύρος - Αδ. Γεωργιάδης: "Οι κάτοικοι των Κυκλάδων πρέπει να αισθάνονται και...

Σύρος – Αδ. Γεωργιάδης: “Οι κάτοικοι των Κυκλάδων πρέπει να αισθάνονται και είναι απολύτως ασφαλείς”

|

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, τη Σύρο, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τον Διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Κατά την επίσκεψη του, ο Υπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο Σύρου Αλέξη Αθανασίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς, ενώ αργότερα μετέβη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση εργασίας με θέμα τη λειτουργία των Υγειονομικών Μονάδων των Κυκλάδων.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κυκλάδων Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, ο Διοικητής του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Παναγιώτα Βούλγαρη, ο Διοικητής του Γ.Ν. Σύρου Νικόλαος Ρούσας και οι Βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας.

Στην τρίωρη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη οι δήμαρχοι των νησιών Σύρου, Νάξου, Πάρου, Μικρών Κυκλάδων, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Τήνου, Φολεγάνδρου, Αμοργού, Αντιπάρου, Θήρας, Ίου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, καθώς και εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας των νοσοκομείων και κέντρων υγείας των Κυκλάδων.

Στο τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε μία συνολική συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με σχεδόν το σύνολο των δημοτικών αρχών και των παραγόντων όλων των νήσων των Κυκλάδων, που εξέθεσε ο καθένας τα προβλήματα του δικού του νησιού, αλλά και συνολικά τα προβλήματα της νησιωτικότητας όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας. Νομίζω ότι δόθηκαν πολλές απαντήσεις και εμείς καταγράψαμε πολλά πράγματα που έπρεπε να ακούσουμε. Πολλά πράγματα ξεκαθαρίστηκαν. Παρουσιάστηκε το σχέδιό μας για τις αεροδιακομιδές που πιστεύουμε ότι αναλυτικά θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και δημόσια στον ελληνικό λαό. Εξηγήσαμε τα χρονοδιαγράμματα προσλήψεως. Πήραμε αποφάσεις για να ανοίξουμε θέσεις για προσλήψεις επικουρικών με μπλοκ παροχής υπηρεσιών σε διάφορα νησιά. Γενικά βάλαμε κάτω πολλά θέματα και νομίζω ότι έχουμε βάλει σε μία σειρά προς επίλυση πολλά ζητήματα του νησιωτικού χώρου των Κυκλάδων, όπου λόγω της γεωγραφίας έχει προβλήματα πολύ ειδικότερα. Δεσμευόμαστε ότι σύντομα θα είμαστε εδώ πάλι για να δούμε ότι αυτά τα οποία αποφασίσαμε σήμερα, έχουν μπει σε ένα στάδιο εφαρμογής ώστε να έχουν και οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες των Κυκλάδων πλήρη εμπιστοσύνη ότι το σύστημα υγείας είναι εδώ και λειτουργεί προς όφελος των συμπολιτών μας».

Ακολουθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι το νοσοκομείο Σύρου στηρίζει όλες τις Κυκλάδες. Ένα πάγιο αίτημα και της Διοίκησης, αλλά και των εργαζομένων ήταν η στελέχωση εδώ και τώρα για το καλοκαίρι. Θα γίνει κάτι συγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας;

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Το νοσοκομείο της Σύρου συγκεκριμένα, έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση και στο νοσηλευτικό και στο λοιπό προσωπικό, σε σύγκριση με το 2019. Το επόμενο χρονικό διάστημα, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη, θα έχουμε την ΚΥΑ που θα δίνει σημαντική αύξηση στο επίδομα των άγονων περιοχών, που είναι τα νησιά των Κυκλάδων. Από 100 ευρώ θα τριπλασιαστεί και στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα είναι άλλο τόσο. Άρα 500 με 600 ευρώ καθαρά μεσοσταθμικά – ανάλογα με το βαθμό του γιατρού- και αφού ψηφιστεί, θα ξαναπροκηρυχθούν οι άγονες θέσεις που μαζί με το ιδιωτικό έργο των γιατρών πιστεύουμε ότι θα μειωθούν πολύ οι πιθανότητες να ξαναμείνουν αυτές οι θέσεις κενές».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πιστεύω τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θέτουμε σε εφαρμογή συνολικά τώρα θα δώσουν ευκαιρία στο νέο γύρω προσκλήσεων να έχουμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού, αλλά για να ξέρει ο κόσμος το νοσοκομείο Σύρου σήμερα όπως ενημερώθηκα επισήμως από τη Διοίκηση, έχει 31 άτομα περισσότερα προσωπικό απ’ ότι είχε το 2019».

Δημοσιογράφος: Τι συμπέρασμα βγάλατε εσείς σαν αρμόδιος Υπουργός στο χώρο της υγείας για τα νησιά των Κυκλάδων;

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σύνολό του έχει κάθε μέρα χιλιάδες επιτυχίες σε διαχειρίσεις περιστατικών ασθενειών συμπολιτών μας, τραυματισμών, ατυχημάτων και ούτω κάθε εξής. Αυτές οι επιτυχίες δεν γίνονται πρώτο θέμα πουθενά. Πρώτο θέμα θα γίνει αν κάπου δεν υπάρχει γιατρός, αν κάπου δεν δούλεψε το μηχάνημα, αν κάπου πλήρωσε κάποιος συμμετοχή σε ένα αξονικό τομογράφο. Είναι λογικό τα μέσα να εστιάζουν στην αποτυχία παρά στην επιτυχία. Καμιά φορά όμως όταν κάνεις αυτό το πράγμα δημιουργείς μια στρέβλωση στη γενική εικόνα. Με ρωτήσατε αν οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Πρέπει να αισθάνονται και είναι απολύτως ασφαλείς. Αυτή είναι η σωστή απάντηση. Έχουμε περιθώριο να κάνουμε το σύστημα καλύτερο; Ναι, υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Σύρο, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στα Ναυπηγεία Νεωρίου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και CEO της εταιρείας «ONEX NEORION SHIPYARDS AE» Πάνο Ξενοκώστα και με εργαζόμενους. Επίσης, επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο Β’ στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Κρήτης, κ. Πέτρο Στεφάνου στην Καθολική Επισκοπή Σύρου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού