Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΣΥΡΙΖΑ - Μαυρουδή: Αποχωρώ για προσωπικούς λόγους από το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων

ΣΥΡΙΖΑ – Μαυρουδή: Αποχωρώ για προσωπικούς λόγους από το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων

|

“…. Ευχαριστώ πραγματικά όλους και όλες που τηλεφώνησαν, έστειλαν μηνύματα χαράς και προσδοκίας, συμπαράστασης και αγωνιστικούς χαιρετισμούς, καθώς και τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπερίληψήμου στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων,αλλά επιλέγω για προσωπικούς λόγους σε αυτή τη φάση να μείνω μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή…”.

Ποιος το αναφέρει αυτό; Η Αννα Μαυρουδη – εκπαιδευτικός από την Κέα – η οποία την περασμένη Κυριακή (19/02) επιλέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα από τα πέντε πρόσωπα που θα στελέχωναν το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων ενόψει των εκλογών…

Ομως, από την επόμενη ημέρα υπήρξε φημολογία σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησής της για προσωπικούς λόγους..  Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε και μάλιστα το όνομά της ήταν στην πρόσκληση που κυκλοφόρησε για την εκδήλωση του Σαββάτου στην Σύρο όπου και θα παρουσιάζονταν τα πέντε (από τα έξι) πρόσωπα του ψηφοδελτίου.

Χθες, όμως η Αννα Μαυρουδή ενημέρωσε μέσω επιστολής προς την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και προς τους Κυκλαδίτες, ότι αποχωρεί… Και τονίζει ”  Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας και παρακαταθήκης της αριστεράς στις Κυκλάδες, από την Συνκυκλαδική Πρωτοβουλία, τους Πολίτες κόντρα στον Καιρό, την κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και το κυβερνητικό έργο που παρήχθη σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής κατάρρευσης μετά τη χρεωκοπία στην οποία καταδίκασαν τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών”.

Αναλυτικά, η επιστολή 

Αγαπητές Κυκλαδίτισσες και αγαπητοί Κυκλαδίτες,

αναγνωρίζω τον εαυτό μου ως κρίκο σε μια αλυσίδα που γεφυρώνει τον γεωγραφικό κατακερματισμό των Κυκλάδων, μια αλυσίδα με ιστορικό βάθος και ιδεολογική ένταση, με τα προτάγματα της πληθυντικής αριστεράς αταλάντευτα: ελευθερία και δικαιοσύνη, ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των νησιών σε δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία και μεταφορές. Οι αειφόρεςΚυκλάδες,μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικοί θησαυροί, με οργανωμένα χωροταξικά σχέδια και προστασία του μοναδικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με ήπια τουριστική ανάπτυξη,με κατοίκους που ζουν με αξιοπρέπεια, ισονομία και ισοτιμία, ήταν και είναι το όραμά μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με σοβαρά διακυβεύματα για τα νησιά μας:

  1. Οι Κυκλάδες βρίσκονται στις συμπληγάδες του υπερτουρισμού, της «ταϋλανδοποίησης» και της άναρχης ανάπτυξης,η ύπαιθροςαποψιλώνεται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις εγκαταλείπονται. Στον εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καταμερισμό του ύστερου καπιταλισμού, οι Κυκλάδες εμφανίζονται ως «el dorado» τουριστικών και αιολικών επενδύσεων. Ποιους εξυπηρετούν αυτές οι επενδύσεις, ποιοι ωφελούνται από αυτές και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους στις τοπικές κοινωνίες και στα ευαίσθητα οικοσυστήματα;
  2. Η οικονομική και πολιτική εξουσίασυγκεντρώνεται σε λίγους εργοδότεςκαι συχνά η αντίθετη άποψη φιμώνεται, με δικαστικές ενέργειες εκφοβισμού όσων ασκούν κριτική (slapp), όπως στην περίπτωση του Νεωρίου.
  3. Τα ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα, όπως τα απορρίμματα, η διαχείριση των περιοχών natura, οι χρήσεις γης, η υπερδόμηση, η μη συγκεκριμενοποίηση της «φέρουσας ικανότητας»,οδηγούν νομοτελειακάστην καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
  4. Η δημόσια υγεία και παιδεία διαλύεται, με τραγικές ελλείψεις γιατρών και χιλιάδες ώρες αδίδακτων μαθημάτων, με προσωπικό εξαντλημένο και κακοπληρωμένο.
  5. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπηρεσιών υποστελεχώνεται, με αρνητικό αντίκτυπο στον δημόσιο χώρο, στους θεσμούς και στις σύννομες διαδικασίες.
  6. Η διαχείριση των «κοινών», όπως νερό, απορρίμματα, αέρας, γη, πολιτιστική κληρονομιά,γίνεται με όλο και μεγαλύτερη αδιαφάνεια και προςόφελος τωνλίγων.
  7. Οι υποδομές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών.
  8. Τα ελάχισταμέτρα νησιωτικότητας που έχουν θεσπιστεί, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, απαξιώνονται.

Μπροστά σε όλα αυτά, χρειαζόμαστε τοπική παραγωγή-τοπική δημοκρατία- ενδυνάμωση της ιδιότητας του πολίτη-συλλογικότητες με δικτύωση σε όλους τους τομείς. Αυτόείναι το όραμα για το μέλλον και τις νέες γενιές στις Κυκλάδες μας:ζωντανές, δημιουργικές κοινότητες που θα ζουν στα νησιά μας όλο το χρόνο.

Είναι αδήριτη ανάγκη η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή για την διατροφική ασφάλεια και την συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού στα νησιά μας, αλλά και για τον τουρισμό μας. Χρειαζόμαστε τη ψηφιακή σύγκλιση για τους μονίμους κατοίκους, όχι μόνο για τους ψηφιακούς νομάδες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια και λογοδοσία όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, δημοκρατικό έλεγχο των μέσων και των δημοσίων οικονομικών. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, και ενισχύσεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το ΣΕΠΕ, η επιθεώρηση Περιβάλλοντος, κα. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τον πολύτιμο αιγιαλό των νησιών μας, τις θάλασσες και τα βουνά μας. Χρειάζεται να κρατήσουμε τη μνήμη μας με πολιτιστικές-ιστορικές διαδρομές σε Μακρόνησο, Γυάρο, Ανάφη, Σέριφο, Σίκινο και αλλού. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τα νησιά μας από τις φαραωνικές επενδύσεις στον τουρισμό, τα παιδιά μας από τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τους μετανάστες μας-αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας στις Κυκλάδες- από την περιθωριοποίηση και την εκμετάλλευση.

Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες όσων δεν έχουν φωνή, των ανθρώπων με αφανή ή και μαύρη εργασία, οικοδόμων, εργατών γης, νέων παιδιών σε εποχικά τουριστικά επαγγέλματα χωρίς συλλογικές συμβάσεις και άλλων όχι τόσο νέων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Χιλιάδες συμπολίτες μας σε Ίο, Μύκονο, Άνδρο, Τήνο, Σύρο κτλ, πολεμούν τις παρανομίες και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που πλέον με την κυβέρνηση της ΝΔ γίνονται νομοθετήματα για τα οποία η χώρα παραπέμπεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Χρειάζεται να στηρίξουμε τα τοπικά αυτά κινήματα για τον δημόσιο χώρο, για το περιβάλλον, το νερό, την υγεία, την εκπαίδευση, την ανέλκυση του ναυαγίου στη Σαντορίνη, και λοιπά. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, η οποία «αξιοποιείται» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την κατάληψη των δημόσιων εκτάσεων με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης». Χρειαζόμαστε δίκαιη κατανομή του πλούτου και των πόρων.

Κυκλαδίτες και Κυκλαδίτισσες,

Επιλέγω  να παλεύω τα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα ανισοτήτων, επιβεβλημένων ιεραρχήσεων και περιθωριοποιήσεων, τα προβλήματα εκπροσώπησης και αποπολιτικοποίησης, στην καθημερινότητα της ζωής των Κυκλάδων, νοώντας κάθε μου πράξη και σκέψη ως ύψιστη πολιτική ενέργεια. Ευχαριστώ πραγματικά όλους και όλες  που τηλεφώνησαν, έστειλαν μηνύματα χαράς και προσδοκίας, συμπαράστασης και αγωνιστικούς χαιρετισμούς, καθώς και τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπερίληψήμου στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων,αλλά επιλέγω για προσωπικούς λόγους σε αυτή τη φάση να μείνω μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Η συμμετοχή μου σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών, η εργασία μου ως δημόσιος εκπαιδευτικός λειτουργός, η εθελοντική μου δράση σε ποικίλους τομείς της κοινής μας ζωής στις Κυκλάδες αποτελεί για μένα έναν χώρο δημιουργίας «από τα κάτω», χώρο ζωτικόγια την ελευθερία και τη δημοκρατία.  Παρά την αποχώρησή μου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κυκλάδων, θα εξακολουθήσω να υπηρετώ τις αρχές και αξίες της αριστεράς με ακεραιότητα και βαθιά πίστη στη δύναμη των κοινωνιών να φέρουν την αλλαγή με  συλλογική δράση, με τις κοινότητες, τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους, τα σωματεία. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας και παρακαταθήκης της αριστεράς στις Κυκλάδες, από την Συνκυκλαδική Πρωτοβουλία, τους Πολίτες κόντρα στον  Καιρό, την κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και το κυβερνητικό έργο που παρήχθη σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής κατάρρευσης μετά τη χρεωκοπία στην οποία καταδίκασαν τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών.

Στηρίζουμε την αριστερά, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στηρίζουμε την ανιδιοτελή προσφορά των υποψηφίων μας, που μας εμπνέουν με τα αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά τους, χωρίς παραγοντισμούς και αυτοπροβολή, χωρίς ανασφάλεια, χωρίς εκπροσωπήσεις συμφερόντων.

Άννα Μαυρουδή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ανεκτέλεστα δρομολόγια σήμερα και αύριο

Δεμένο θα παραμείνει λόγω καιρικών συνθηκών το Super Jet στον Πειραιά

Golden Star Ferries: Προχώρησε στην αγορά του “Gotlandia II”

Η Golden Star Ferries προχώρησε στην αγορά του GOTLANDIA II - Το κόστος αγοράς και πότε θα το δούμε στα νερά των Κυκλάδων

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Ανάφη: Διαμάχη για την εύρεση ή όχι καρχαρία – καλικάντζαρου

Ο πρώτος καρχαρίας – καλικάντζαρος στη Μεσόγειο ή πλαστικό παιχνίδι; Επιστημονική διαμάχη για εύρημα στην Ανάφη

Μύκονος: Στάση εργασίας (28/03) από όλους τους εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις στη Μύκονο με αφορμή την επίθεση κατά του αρχαιολόγου Μ. Ψαρρού - Και οι εκπαιδευτικοί στο πλευρό των εργαζομένων

Στοίχημα – Euro 2024: Προβάδισμα νίκης αλλά με under για την Ελλάδα

Μπαίνει με το... δεξί στην «OPAP Arena» η Ελλάδα, διπλό στο 2.15 η Γαλλία - Η πρόταση από την Foxbet.gr

Σαντορίνη: Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την 25η Μαρτίου 1821 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών

Και αυτή τη φορά το σχολείο μας με την αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών/τριών και την συνοδεία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του σχολείου ηγήθηκε της μαθητικής παρέλασης στην πρωτεύουσα του νησιού

Σαντορίνη: Συγχαρητήρια από τον ΔΑΠΠΟΣ στην ομάδα του Πανθηραϊκού

"...ευελπιστούμε να σας καμαρώσουμε στον τελικό της διοργάνωσης..."

Βίβλος: Αυτοψία από τη δημοτική Αρχή για θέματα ασφάλειας του Γυμνασίου

Δημήτρης Λιανός και Ηλίας Ορφανός βρέθηκαν χθες στις Τρίποδες όπου είδαν τα προβλήματα που αφορούν υποδομές στο Γυμνάσιο Βίβλου

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στα δρομολόγια με έκτακτη προσέγγιση στο Ηράκλειο

Το απόγευμα της Τρίτης αναχωρεί το "Πρέβελης" - Πως διαμαρφώνεται το δρομολόγιό του

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη