Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣΥΡΙΖΑ - Μαυρουδή: Αποχωρώ για προσωπικούς λόγους από το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων

ΣΥΡΙΖΑ – Μαυρουδή: Αποχωρώ για προσωπικούς λόγους από το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων

|

“…. Ευχαριστώ πραγματικά όλους και όλες που τηλεφώνησαν, έστειλαν μηνύματα χαράς και προσδοκίας, συμπαράστασης και αγωνιστικούς χαιρετισμούς, καθώς και τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπερίληψήμου στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων,αλλά επιλέγω για προσωπικούς λόγους σε αυτή τη φάση να μείνω μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή…”.

Ποιος το αναφέρει αυτό; Η Αννα Μαυρουδη – εκπαιδευτικός από την Κέα – η οποία την περασμένη Κυριακή (19/02) επιλέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα από τα πέντε πρόσωπα που θα στελέχωναν το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων ενόψει των εκλογών…

Ομως, από την επόμενη ημέρα υπήρξε φημολογία σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησής της για προσωπικούς λόγους..  Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε και μάλιστα το όνομά της ήταν στην πρόσκληση που κυκλοφόρησε για την εκδήλωση του Σαββάτου στην Σύρο όπου και θα παρουσιάζονταν τα πέντε (από τα έξι) πρόσωπα του ψηφοδελτίου.

Χθες, όμως η Αννα Μαυρουδή ενημέρωσε μέσω επιστολής προς την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και προς τους Κυκλαδίτες, ότι αποχωρεί… Και τονίζει ”  Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας και παρακαταθήκης της αριστεράς στις Κυκλάδες, από την Συνκυκλαδική Πρωτοβουλία, τους Πολίτες κόντρα στον Καιρό, την κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και το κυβερνητικό έργο που παρήχθη σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής κατάρρευσης μετά τη χρεωκοπία στην οποία καταδίκασαν τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών”.

Αναλυτικά, η επιστολή 

Αγαπητές Κυκλαδίτισσες και αγαπητοί Κυκλαδίτες,

αναγνωρίζω τον εαυτό μου ως κρίκο σε μια αλυσίδα που γεφυρώνει τον γεωγραφικό κατακερματισμό των Κυκλάδων, μια αλυσίδα με ιστορικό βάθος και ιδεολογική ένταση, με τα προτάγματα της πληθυντικής αριστεράς αταλάντευτα: ελευθερία και δικαιοσύνη, ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των νησιών σε δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία και μεταφορές. Οι αειφόρεςΚυκλάδες,μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικοί θησαυροί, με οργανωμένα χωροταξικά σχέδια και προστασία του μοναδικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με ήπια τουριστική ανάπτυξη,με κατοίκους που ζουν με αξιοπρέπεια, ισονομία και ισοτιμία, ήταν και είναι το όραμά μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με σοβαρά διακυβεύματα για τα νησιά μας:

  1. Οι Κυκλάδες βρίσκονται στις συμπληγάδες του υπερτουρισμού, της «ταϋλανδοποίησης» και της άναρχης ανάπτυξης,η ύπαιθροςαποψιλώνεται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις εγκαταλείπονται. Στον εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καταμερισμό του ύστερου καπιταλισμού, οι Κυκλάδες εμφανίζονται ως «el dorado» τουριστικών και αιολικών επενδύσεων. Ποιους εξυπηρετούν αυτές οι επενδύσεις, ποιοι ωφελούνται από αυτές και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους στις τοπικές κοινωνίες και στα ευαίσθητα οικοσυστήματα;
  2. Η οικονομική και πολιτική εξουσίασυγκεντρώνεται σε λίγους εργοδότεςκαι συχνά η αντίθετη άποψη φιμώνεται, με δικαστικές ενέργειες εκφοβισμού όσων ασκούν κριτική (slapp), όπως στην περίπτωση του Νεωρίου.
  3. Τα ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα, όπως τα απορρίμματα, η διαχείριση των περιοχών natura, οι χρήσεις γης, η υπερδόμηση, η μη συγκεκριμενοποίηση της «φέρουσας ικανότητας»,οδηγούν νομοτελειακάστην καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
  4. Η δημόσια υγεία και παιδεία διαλύεται, με τραγικές ελλείψεις γιατρών και χιλιάδες ώρες αδίδακτων μαθημάτων, με προσωπικό εξαντλημένο και κακοπληρωμένο.
  5. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπηρεσιών υποστελεχώνεται, με αρνητικό αντίκτυπο στον δημόσιο χώρο, στους θεσμούς και στις σύννομες διαδικασίες.
  6. Η διαχείριση των «κοινών», όπως νερό, απορρίμματα, αέρας, γη, πολιτιστική κληρονομιά,γίνεται με όλο και μεγαλύτερη αδιαφάνεια και προςόφελος τωνλίγων.
  7. Οι υποδομές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών.
  8. Τα ελάχισταμέτρα νησιωτικότητας που έχουν θεσπιστεί, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, απαξιώνονται.

Μπροστά σε όλα αυτά, χρειαζόμαστε τοπική παραγωγή-τοπική δημοκρατία- ενδυνάμωση της ιδιότητας του πολίτη-συλλογικότητες με δικτύωση σε όλους τους τομείς. Αυτόείναι το όραμα για το μέλλον και τις νέες γενιές στις Κυκλάδες μας:ζωντανές, δημιουργικές κοινότητες που θα ζουν στα νησιά μας όλο το χρόνο.

Είναι αδήριτη ανάγκη η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή για την διατροφική ασφάλεια και την συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού στα νησιά μας, αλλά και για τον τουρισμό μας. Χρειαζόμαστε τη ψηφιακή σύγκλιση για τους μονίμους κατοίκους, όχι μόνο για τους ψηφιακούς νομάδες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια και λογοδοσία όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, δημοκρατικό έλεγχο των μέσων και των δημοσίων οικονομικών. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, και ενισχύσεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το ΣΕΠΕ, η επιθεώρηση Περιβάλλοντος, κα. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τον πολύτιμο αιγιαλό των νησιών μας, τις θάλασσες και τα βουνά μας. Χρειάζεται να κρατήσουμε τη μνήμη μας με πολιτιστικές-ιστορικές διαδρομές σε Μακρόνησο, Γυάρο, Ανάφη, Σέριφο, Σίκινο και αλλού. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τα νησιά μας από τις φαραωνικές επενδύσεις στον τουρισμό, τα παιδιά μας από τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τους μετανάστες μας-αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας στις Κυκλάδες- από την περιθωριοποίηση και την εκμετάλλευση.

Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες όσων δεν έχουν φωνή, των ανθρώπων με αφανή ή και μαύρη εργασία, οικοδόμων, εργατών γης, νέων παιδιών σε εποχικά τουριστικά επαγγέλματα χωρίς συλλογικές συμβάσεις και άλλων όχι τόσο νέων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Χιλιάδες συμπολίτες μας σε Ίο, Μύκονο, Άνδρο, Τήνο, Σύρο κτλ, πολεμούν τις παρανομίες και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που πλέον με την κυβέρνηση της ΝΔ γίνονται νομοθετήματα για τα οποία η χώρα παραπέμπεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Χρειάζεται να στηρίξουμε τα τοπικά αυτά κινήματα για τον δημόσιο χώρο, για το περιβάλλον, το νερό, την υγεία, την εκπαίδευση, την ανέλκυση του ναυαγίου στη Σαντορίνη, και λοιπά. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, η οποία «αξιοποιείται» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την κατάληψη των δημόσιων εκτάσεων με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης». Χρειαζόμαστε δίκαιη κατανομή του πλούτου και των πόρων.

Κυκλαδίτες και Κυκλαδίτισσες,

Επιλέγω  να παλεύω τα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα ανισοτήτων, επιβεβλημένων ιεραρχήσεων και περιθωριοποιήσεων, τα προβλήματα εκπροσώπησης και αποπολιτικοποίησης, στην καθημερινότητα της ζωής των Κυκλάδων, νοώντας κάθε μου πράξη και σκέψη ως ύψιστη πολιτική ενέργεια. Ευχαριστώ πραγματικά όλους και όλες  που τηλεφώνησαν, έστειλαν μηνύματα χαράς και προσδοκίας, συμπαράστασης και αγωνιστικούς χαιρετισμούς, καθώς και τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπερίληψήμου στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων,αλλά επιλέγω για προσωπικούς λόγους σε αυτή τη φάση να μείνω μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Η συμμετοχή μου σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών, η εργασία μου ως δημόσιος εκπαιδευτικός λειτουργός, η εθελοντική μου δράση σε ποικίλους τομείς της κοινής μας ζωής στις Κυκλάδες αποτελεί για μένα έναν χώρο δημιουργίας «από τα κάτω», χώρο ζωτικόγια την ελευθερία και τη δημοκρατία.  Παρά την αποχώρησή μου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κυκλάδων, θα εξακολουθήσω να υπηρετώ τις αρχές και αξίες της αριστεράς με ακεραιότητα και βαθιά πίστη στη δύναμη των κοινωνιών να φέρουν την αλλαγή με  συλλογική δράση, με τις κοινότητες, τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους, τα σωματεία. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας και παρακαταθήκης της αριστεράς στις Κυκλάδες, από την Συνκυκλαδική Πρωτοβουλία, τους Πολίτες κόντρα στον  Καιρό, την κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και το κυβερνητικό έργο που παρήχθη σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής κατάρρευσης μετά τη χρεωκοπία στην οποία καταδίκασαν τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών.

Στηρίζουμε την αριστερά, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στηρίζουμε την ανιδιοτελή προσφορά των υποψηφίων μας, που μας εμπνέουν με τα αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά τους, χωρίς παραγοντισμούς και αυτοπροβολή, χωρίς ανασφάλεια, χωρίς εκπροσωπήσεις συμφερόντων.

Άννα Μαυρουδή


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι