Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣΥΡΙΖΑ - Μαυρουδή: Αποχωρώ για προσωπικούς λόγους από το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων

ΣΥΡΙΖΑ – Μαυρουδή: Αποχωρώ για προσωπικούς λόγους από το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων

|

“…. Ευχαριστώ πραγματικά όλους και όλες που τηλεφώνησαν, έστειλαν μηνύματα χαράς και προσδοκίας, συμπαράστασης και αγωνιστικούς χαιρετισμούς, καθώς και τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπερίληψήμου στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων,αλλά επιλέγω για προσωπικούς λόγους σε αυτή τη φάση να μείνω μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή…”.

Ποιος το αναφέρει αυτό; Η Αννα Μαυρουδη – εκπαιδευτικός από την Κέα – η οποία την περασμένη Κυριακή (19/02) επιλέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα από τα πέντε πρόσωπα που θα στελέχωναν το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων ενόψει των εκλογών…

Ομως, από την επόμενη ημέρα υπήρξε φημολογία σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησής της για προσωπικούς λόγους..  Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε και μάλιστα το όνομά της ήταν στην πρόσκληση που κυκλοφόρησε για την εκδήλωση του Σαββάτου στην Σύρο όπου και θα παρουσιάζονταν τα πέντε (από τα έξι) πρόσωπα του ψηφοδελτίου.

Χθες, όμως η Αννα Μαυρουδή ενημέρωσε μέσω επιστολής προς την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και προς τους Κυκλαδίτες, ότι αποχωρεί… Και τονίζει ”  Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας και παρακαταθήκης της αριστεράς στις Κυκλάδες, από την Συνκυκλαδική Πρωτοβουλία, τους Πολίτες κόντρα στον Καιρό, την κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και το κυβερνητικό έργο που παρήχθη σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής κατάρρευσης μετά τη χρεωκοπία στην οποία καταδίκασαν τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών”.

Αναλυτικά, η επιστολή 

Αγαπητές Κυκλαδίτισσες και αγαπητοί Κυκλαδίτες,

αναγνωρίζω τον εαυτό μου ως κρίκο σε μια αλυσίδα που γεφυρώνει τον γεωγραφικό κατακερματισμό των Κυκλάδων, μια αλυσίδα με ιστορικό βάθος και ιδεολογική ένταση, με τα προτάγματα της πληθυντικής αριστεράς αταλάντευτα: ελευθερία και δικαιοσύνη, ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των νησιών σε δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία και μεταφορές. Οι αειφόρεςΚυκλάδες,μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικοί θησαυροί, με οργανωμένα χωροταξικά σχέδια και προστασία του μοναδικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με ήπια τουριστική ανάπτυξη,με κατοίκους που ζουν με αξιοπρέπεια, ισονομία και ισοτιμία, ήταν και είναι το όραμά μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με σοβαρά διακυβεύματα για τα νησιά μας:

  1. Οι Κυκλάδες βρίσκονται στις συμπληγάδες του υπερτουρισμού, της «ταϋλανδοποίησης» και της άναρχης ανάπτυξης,η ύπαιθροςαποψιλώνεται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις εγκαταλείπονται. Στον εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καταμερισμό του ύστερου καπιταλισμού, οι Κυκλάδες εμφανίζονται ως «el dorado» τουριστικών και αιολικών επενδύσεων. Ποιους εξυπηρετούν αυτές οι επενδύσεις, ποιοι ωφελούνται από αυτές και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους στις τοπικές κοινωνίες και στα ευαίσθητα οικοσυστήματα;
  2. Η οικονομική και πολιτική εξουσίασυγκεντρώνεται σε λίγους εργοδότεςκαι συχνά η αντίθετη άποψη φιμώνεται, με δικαστικές ενέργειες εκφοβισμού όσων ασκούν κριτική (slapp), όπως στην περίπτωση του Νεωρίου.
  3. Τα ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα, όπως τα απορρίμματα, η διαχείριση των περιοχών natura, οι χρήσεις γης, η υπερδόμηση, η μη συγκεκριμενοποίηση της «φέρουσας ικανότητας»,οδηγούν νομοτελειακάστην καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
  4. Η δημόσια υγεία και παιδεία διαλύεται, με τραγικές ελλείψεις γιατρών και χιλιάδες ώρες αδίδακτων μαθημάτων, με προσωπικό εξαντλημένο και κακοπληρωμένο.
  5. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπηρεσιών υποστελεχώνεται, με αρνητικό αντίκτυπο στον δημόσιο χώρο, στους θεσμούς και στις σύννομες διαδικασίες.
  6. Η διαχείριση των «κοινών», όπως νερό, απορρίμματα, αέρας, γη, πολιτιστική κληρονομιά,γίνεται με όλο και μεγαλύτερη αδιαφάνεια και προςόφελος τωνλίγων.
  7. Οι υποδομές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών.
  8. Τα ελάχισταμέτρα νησιωτικότητας που έχουν θεσπιστεί, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, απαξιώνονται.

Μπροστά σε όλα αυτά, χρειαζόμαστε τοπική παραγωγή-τοπική δημοκρατία- ενδυνάμωση της ιδιότητας του πολίτη-συλλογικότητες με δικτύωση σε όλους τους τομείς. Αυτόείναι το όραμα για το μέλλον και τις νέες γενιές στις Κυκλάδες μας:ζωντανές, δημιουργικές κοινότητες που θα ζουν στα νησιά μας όλο το χρόνο.

Είναι αδήριτη ανάγκη η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή για την διατροφική ασφάλεια και την συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού στα νησιά μας, αλλά και για τον τουρισμό μας. Χρειαζόμαστε τη ψηφιακή σύγκλιση για τους μονίμους κατοίκους, όχι μόνο για τους ψηφιακούς νομάδες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια και λογοδοσία όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, δημοκρατικό έλεγχο των μέσων και των δημοσίων οικονομικών. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, και ενισχύσεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το ΣΕΠΕ, η επιθεώρηση Περιβάλλοντος, κα. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τον πολύτιμο αιγιαλό των νησιών μας, τις θάλασσες και τα βουνά μας. Χρειάζεται να κρατήσουμε τη μνήμη μας με πολιτιστικές-ιστορικές διαδρομές σε Μακρόνησο, Γυάρο, Ανάφη, Σέριφο, Σίκινο και αλλού. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τα νησιά μας από τις φαραωνικές επενδύσεις στον τουρισμό, τα παιδιά μας από τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τους μετανάστες μας-αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας στις Κυκλάδες- από την περιθωριοποίηση και την εκμετάλλευση.

Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες όσων δεν έχουν φωνή, των ανθρώπων με αφανή ή και μαύρη εργασία, οικοδόμων, εργατών γης, νέων παιδιών σε εποχικά τουριστικά επαγγέλματα χωρίς συλλογικές συμβάσεις και άλλων όχι τόσο νέων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Χιλιάδες συμπολίτες μας σε Ίο, Μύκονο, Άνδρο, Τήνο, Σύρο κτλ, πολεμούν τις παρανομίες και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που πλέον με την κυβέρνηση της ΝΔ γίνονται νομοθετήματα για τα οποία η χώρα παραπέμπεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Χρειάζεται να στηρίξουμε τα τοπικά αυτά κινήματα για τον δημόσιο χώρο, για το περιβάλλον, το νερό, την υγεία, την εκπαίδευση, την ανέλκυση του ναυαγίου στη Σαντορίνη, και λοιπά. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, η οποία «αξιοποιείται» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την κατάληψη των δημόσιων εκτάσεων με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης». Χρειαζόμαστε δίκαιη κατανομή του πλούτου και των πόρων.

Κυκλαδίτες και Κυκλαδίτισσες,

Επιλέγω  να παλεύω τα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα ανισοτήτων, επιβεβλημένων ιεραρχήσεων και περιθωριοποιήσεων, τα προβλήματα εκπροσώπησης και αποπολιτικοποίησης, στην καθημερινότητα της ζωής των Κυκλάδων, νοώντας κάθε μου πράξη και σκέψη ως ύψιστη πολιτική ενέργεια. Ευχαριστώ πραγματικά όλους και όλες  που τηλεφώνησαν, έστειλαν μηνύματα χαράς και προσδοκίας, συμπαράστασης και αγωνιστικούς χαιρετισμούς, καθώς και τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπερίληψήμου στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων,αλλά επιλέγω για προσωπικούς λόγους σε αυτή τη φάση να μείνω μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Η συμμετοχή μου σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών, η εργασία μου ως δημόσιος εκπαιδευτικός λειτουργός, η εθελοντική μου δράση σε ποικίλους τομείς της κοινής μας ζωής στις Κυκλάδες αποτελεί για μένα έναν χώρο δημιουργίας «από τα κάτω», χώρο ζωτικόγια την ελευθερία και τη δημοκρατία.  Παρά την αποχώρησή μου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κυκλάδων, θα εξακολουθήσω να υπηρετώ τις αρχές και αξίες της αριστεράς με ακεραιότητα και βαθιά πίστη στη δύναμη των κοινωνιών να φέρουν την αλλαγή με  συλλογική δράση, με τις κοινότητες, τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους, τα σωματεία. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας και παρακαταθήκης της αριστεράς στις Κυκλάδες, από την Συνκυκλαδική Πρωτοβουλία, τους Πολίτες κόντρα στον  Καιρό, την κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και το κυβερνητικό έργο που παρήχθη σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής κατάρρευσης μετά τη χρεωκοπία στην οποία καταδίκασαν τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών.

Στηρίζουμε την αριστερά, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στηρίζουμε την ανιδιοτελή προσφορά των υποψηφίων μας, που μας εμπνέουν με τα αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά τους, χωρίς παραγοντισμούς και αυτοπροβολή, χωρίς ανασφάλεια, χωρίς εκπροσωπήσεις συμφερόντων.

Άννα Μαυρουδή


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.