Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣταύρος Τζαννίνης: Ο Δάσκαλος που γνώριζε να «κάθεται σωστά στην έδρα του»...

Σταύρος Τζαννίνης: Ο Δάσκαλος που γνώριζε να «κάθεται σωστά στην έδρα του» (video)

|

Η πρόσκληση έφτασε στα χέρια μας από την Αμοργιανή Ιωάννα Συνοδινού. Μας είπε πως το βράδυ της Δευτέρας, στις 7 του Οκτώβρη (καθόλου τυχαία ημερομηνία) η ομάδα που αθόρυβα οργάνωσε την εκδήλωση αυτής της ημέρας ήθελε να είμαστε εκεί. «Υπάρχει λόγος» μας είπε και αποφασίσαμε να πάμε στην αγαπημένη μας Αμοργό για να διαπιστώσουμε πως όντως ο λόγος ήταν σοβαρός.

Ο Οκτώβρης δεν είναι τυχαίος μήνας. Οκτώβρη μήνα πρώτο – πάτησε το πόδι του ο Δάσκαλος Σταύρος Τζαννίνης στην Αμοργό μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του Μανώλη Προμπονά. Στην απάνω μεριά εκείνος, στην κάτω μεριά ο Προμπονάς. Την Αμοργό έμελλε να κάνει δεύτερη πατρίδα του, να φτιάξει την οικογένειά του με την αγαπημένη του Αθανασία. Στην Αμοργό μέσα από το λειτούργημα του Δασκάλου έμαθε γράμματα στα παιδιά 35 ολόκληρα χρόνια. Με το ίδιο πάθος, την ίδια αγάπη, την ίδια σπίθα στα μάτια, από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της εκπαιδευτικής του πορείας…

Ξέραμε λίγα πράγματα για τον Ναξιώτη Σταύρο Τζαννίνη. Με καταγωγή από τον Δαμαριώνα, με 35 χρόνια διδασκαλίας στην Αμοργό, με πρωτοποριακές για την εποχή ιδέες που έγιναν πράξη κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής του πορείας και κυρίως με πλήθος μαθητών που πίνουν νερό στο όνομά του!

Λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση αποφασίσαμε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τον Δάσκαλο που τα «παιδιά» του αποφάσισαν να τιμήσουν. Πήραμε λοιπόν το δρόμο για το σχολείο στη Λαγκάδα.

Συναντήσαμε στην πορεία μας καλοσυνάτους ανθρώπους που μας χαιρετούσαν εγκάρδια. Η κυρία Μαρία μάλιστα, προσφέρθηκε να μας πάει στο σχολείο και μας άφησε εκεί για να νοιώσουμε στον προαύλιο χώρο του λίγη από τη χαρά των ανέμελων στιγμών των μαθητών. Καθίσαμε λίγο στην αυλή και φανταστήκαμε παιδιά να τρέχουν, να γελούν, να παίζουν. Πήραμε το δρόμο του γυρισμού, και συναντήσαμε ξανά την κυρία Μαρία μαζί με τη μητέρα της.

Η μαμά Ιωάννα, μας περίμενε με λουλούδια στα χέρια και σα να μας ήξερε χρόνια άρχισε να μιλά για τον Δάσκαλο, για το Σταυρή (σ.σ. έτσι τον αποκαλούν στη Νάξο), που πάνω και πρώτα απ’ όλα είναι Άνθρωπος και σωστός οικογενειάρχης. «Είχε φωνή δυνατή. Τον ακούγαμε να μιλά στα παιδιά από το δρόμο εδώ κάτω. Αν αντιλαμβανόταν πως κάποιο από αυτά δεν είχε καταλάβει το μάθημά του, τα έλεγε ξανά και ξανά, ακούραστα πάσχιζε και με πείσμα να τους μάθει γράμματα, να γίνουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία…»

Λίγες ώρες αργότερα, στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Άννα Συνοδινού» όσοι βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα, σηκώθηκαν όρθιοι για να υποδεχτούν και να χειροκροτήσουν τον ΔΑΣΚΑΛΟ Σταύρο Τζαννίνη.

Φυσιογνωμία ταπεινή, βλέμμα χαμηλωμένο, χαμόγελο αληθινό, άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ιδανικός Δάσκαλος.

Κάθισε στη θέση του σχεδόν τρομαγμένος, άλλωστε όπως ακούσαμε στη συνέχεια από κάποιον ομιλητή, του άρεσε πάντα να περνάει απαρατήρητος… όμως όχι… αυτό, δεν το κατάφερε!

Τα φώτα έσβησαν και η οθόνη άνοιξε μπροστά μας για να ξεδιπλώσει μέσα από τις μαρτυρίες των μαθητών του και όλων όσων τον εκτιμούν τη λαμπρότητα του χαρακτήρα του.

Ακούσαμε πολλά όμως δεν είναι εφικτό να καταγραφούν. Κι αυτό γιατί οι λέξεις  δεν μπορούν να αποδώσουν αυτά που όσοι είμασταν στην αίθουσα νοιώσαμε.

Φίλοι του από τα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια μίλησαν γι’ αυτόν, συνάδελφοί του που πορεύτηκε μαζί τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 70 όταν ξεκίνησε την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία, νεότεροι που με σεβασμό και αγάπη τους υποδέχτηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μίλησαν για το Δάσκαλο με περηφάνεια, για την προσπάθεια που έκανε και τελικά τα κατάφερε για τη συγχώνευση των σχολείων (καλώς όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια), μίλησαν μαθητές που εμπιστεύτηκαν αργότερα και τα δικά τους παιδιά στα ασφαλή του χέρια.

Οι τιμητικές πλακέτες είναι ένα μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης που εξέφρασαν ο καθένας με τον τρόπο του στα βίντεο που παρακολουθήσαμε. Το πορτραίτο του, δώρο καρδιάς από μικρούς μαθητές που συγκέντρωσαν χρήματα για να κάνουν έκπληξη στο Δάσκαλό τους. Μα εκείνος, πάντα ταπεινός. «Τα βγάλατε πέρα οικονομικά μ’ αυτό, ή χρειάζεστε βοήθεια;». Το ευχαριστώ του, φέρνει δάκρυα στα μάτια των παιδιών και στα δικά μας.

Είναι ο άνθρωπος που σε δύσκολες εποχές, μοναδικός δάσκαλος για έξι τάξεις, μάθαινε τα παιδιά να αγαπούν το σχολείο, να το θεωρούν σπίτι τους. Είναι αυτός που βιώνοντας τις δυσκολίες και θέλοντας να βοηθήσει τους μαθητές του καθιέρωσε την ενισχυτική διδασκαλία. Είναι αυτός που όταν τα «βλαστάρια του» όπως αποκαλούσε τα παιδιά έκαναν τις αταξίες τους τα «τιμωρούσε» λέγοντάς τους «άντε βγείτε τώρα να φυτέψουμε καμιά τριανταφυλλιά». Είναι αυτός που με τον τρόπο του κέρδισε τις καρδιές των μαθητών του, έγινε πρότυπο για τα παιδιά, αλλά και για μεγάλους ανθρώπους.

Είναι αυτός που έγραψε ιστορία στο μέλλον των μαθητών του, αυτός που όπως πολύ σωστά ακούσαμε κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης γνώριζε να «κάθεται σωστά στην έδρα του».

Λένε πως η μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν εκπαιδευτικό είναι να τον συναντούν στο δρόμο οι μαθητές του χρόνια μετά τα μαθητικά τους χρόνια και να τον φωνάζουν Δάσκαλο.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εμάς, είχαμε την τύχη να συναντήσουμε έναν δάσκαλο ή μια δασκάλα που μας ενέπνευσε, μας καθοδήγησε, ήταν με ένα μαγικό τρόπο το έναυσμα γι’ αυτό που γίναμε στη συνέχεια….

Ένας τέτοιος ΔΑΣΚΑΛΟΣ είναι ο Σταύρος Τζαννίνης.

Σημείωση: Ακολουθούν σε βίντεο τα συγκινητικά λόγια του κ. Μανώλη Προμπονά, η συνέντευξη του Δασκάλου Σταύρου Τζαννίνη, η βράβευσή του και σε τρία μέρη ολόκληρη η τιμητική εκδήλωση 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"