Απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό έχουν αποκτήσει οι υγειονομικές δομές της Σερίφου, της Τήνου και της Μήλου, στο πλαίσιο της δράσης του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”, για την οποία και το Δ.Σ. του βραβεύθηκε προσφάτως από την Ακαδημία Αθηνών.
Ενίσχυση σε παιδιατρικό εξοπλισμό, αλλά και σε εξοπλισμό για τη αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, έχουν δεχθεί το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου, καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μήλου και Τήνου.
Το έργο του Σωματείου έχει “αγγίξει” και τις Κυκλάδες, αξιοποιώντας δωρεές από Ιδρύματα, προς στήριξη του ευαίσθητου τομέα της υγείας, πανελλαδικά αλλά και στο νησιωτικό νομό.
Συγκεκριμένα, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στο Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” και στην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Natasha Clive – Βρέκοσι, οίκοθεν το βραβείο “Αικατερίνης Π. Οικονόμου”, το οποίο απονέμεται σε γυναίκα ή γυναικεία οργάνωση – Σωματείο που έχουν διακριθεί λόγω εξαίρετων πράξεων ή δράσεων κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Σωματείο τιμήθηκε “δια το πολυετές ευποιητικόν αυτών έργον υπέρ της υγείας των της πατρίδος τέκνων”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή της η Ακαδημία.
Να τονισθεί πως μέσω της συγκεκριμένης δράσης, αναπτύσσεται έργο που συμβάλλει στη διασφάλιση της υγείας των παιδιών.
Παιδιατρικός εξοπλισμός στο ΠΠΙ Σερίφου
Ειδικότερα, όσον αφορά στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου τον περασμένο Ιούλιο απέκτησε σημαντικό παιδιατρικό εξοπλισμό με αξιοποίηση δωρεάς από το Ίδρυμα “Αθηνά Ι. Μαρτίνου”.
Ο γενικός ιατρός και επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΠΙ Σερίφου, Αθανάσιος Κόνταρης είχε ευχαριστήσει το Σωματείο, λέγοντας τα εξής: “Με το παρόν μήνυμα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλου του προσωπικού του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ για την πολύτιμη και εξαιρετικά χρήσιμη δωρεά σας. Γνωρίζετε πολύ καλά την αναγκαιότητα ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στα παιδιά ιδιαίτερα σε απομονωμένες περιοχές όπως η Σέριφος. Για τον παραπάνω λόγο η δωρεά σας αποκτά ιδιαίτερης σημασίας πράξη για την ποια είμαστε ευγνώμονες”.
Εξεταστική παιδική κλινική στο Κ.Υ. Μήλου
Επιπλέον, στο Κέντρο Υγείας Μήλου με την υποστήριξη της “The Hellenic Initiative Australia”, δόθηκε προ έτους σύγχρονος εξοπλισμός για την κάλυψη αναγκών όσον αφορά στα επείγοντα του Κέντρου Υγείας του νησιού προς εξυπηρέτηση των μικρών παιδιών.
Η επιστημονική διευθύντρια, Μόρφω Βαλλά, είχε ευχαριστήσει το Σωματείο, επισημαίνοντας τα εξής: “Αξιότιμοι κύριοι, αας ευχαριστούμε θερμά για τη δωρεά σας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Κ.Υ. Μήλου για τους μικρούς μας ασθενείς. Ο ιδιαίτερα σύγχρονος εξοπλισμός θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών και οπωσδήποτε θα διευκολύνει το έργο μας. Η δε καλαίσθητη επιλογή του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, κυρίως της εξεταστικής παιδικής κλίνης, βοηθάει στην εξέταση των παιδιών, τα οποία υπερνικούν την φυσική φοβία για την ιατρική εξέταση. Σας ευχαριστούμε για την συμβολή σας, ελπίζοντας και σε μελλοντική συνεργασία”.
Εξοπλισμός παιδιατρικού ΤΕΠ στο Κ.Υ. Τήνου
Επιπρόσθετα, το Σωματείο ενίσχυσε με παιδιατρικό εξοπλισμό και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Κ.Υ. Τήνου, με δωρεά της οικογένειας Διονυσίου Δ. Βρέκοσι. Η παιδίατρος, Χρύσα Δεληγιάννη είχε αναφέρει: “Σας ευχαριστούμε πολύ για τον εξοπλισμό του παιδιατρικού ΤΕΠ με υλικά πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. Η προσπάθειά σας είναι αξιοσέβαστη και πολύτιμη, τόσο για εμάς, όσο και περισσότερο, για τους μικρούς μας ασθενείς”.
Λίγα λόγια για το Σωματείο
Το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας.
Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων που λαμβάνει από τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που έχει εξοπλίσει κατά το έτος 2023 επωφελήθηκαν από το συνολικό έργο του Σωματείου περισσότερα από 463.000 παιδιά.
Η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” εδώ και δεκατρία χρόνια καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να μειωθούν τα παιδικά ατυχήματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες αντιμετώπισης και νοσηλείας των επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών με τους εξής τρόπους: α) Δημιουργώντας Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Δημόσια Νοσοκομεία. β) Αναβαθμίζοντας και εξοπλίζοντας με τα απαραίτητα μηχανήματα Παιδιατρικά Τμήματα και Ιατρεία σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. γ) Εκπαιδεύοντας ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών (Ιατρικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Λεωνίδας Γεωργόπουλος”).
Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 2.214 ιατροί, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ. Το Σωματείο χρηματοδοτεί εν μέρει τα σεμινάρια που διοργανώνει η A.P.L.S. Hellas. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην εκτίμηση, στην ανάνηψη και στην σταθεροποίηση της κατάστασης του παιδιού που κινδυνεύει. δ) Ενημερώνοντας παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν. Τις παρουσιάσεις μας για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων έχουν παρακολουθήσει 58.865 παιδιά και 3.508 εκπαιδευτικοί και γονείς. Έχει διαπιστωθεί ότι η σωστή ενημέρωση μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των ατυχημάτων έως και 50%.
Με πληροφορίες από τη σελίδα “Κοινή Γνώμη”