Η κα Σοφία Κίτσου είναι εδώ και πολλά χρόνια μόνιμη κάτοικος της Σαντορίνης. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί και έχει διατελέσει στο παρελθόν Αντιδήμαρχος του Δήμου Θήρας.
Με αφορμή τη σεισμική ακολουθία των τελευταίων ημερών στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, ζητήσαμε από την κα Κίτσου να μας μεταφέρει το κλίμα και κυρίως να μας μιλήσει για το πως βιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αυτή την ομολογουμένως δύσκολη συνθήκη.
«Πρέπει να μιλάμε με όρους αλήθειας και να επιλέγουμε ποιους εμπιστευόμαστε για την ενημέρωσή μας» ανέφερε αρχικά η κα Κίτσου και πρόσθεσε πως η ίδια έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με την περιοχή εδώ και χρόνια και δίνει τη σωστή διάσταση των γεγονότων. Νοιώθουμε δυσαρέσκεια λόγω των σεισμών πρόσθεσε, αλλά είμαστε και ψύχραιμοι λόγω της σωστής πληροφόρησης από τους ειδικούς.
Λόγω (και) της ενασχόλησής της στο παρελθόν με τα κοινά ως εκλεγμένη Αντιδήμαρχος έκανε μια αναφορά στις επιστημονικές έρευνες που γίνονται εδώ και χρόνια στη Σαντορίνη.
Αυτό που χρειάζεται είναι πρόβλεψη, πρόληψη και εμπιστοσύνη στους επιστήμονες τόνισε και υπενθύμισε ότι η Σαντορίνη έχει δυο ηφαίστεια κάτι το οποίο τελευταία κατέστη σαφές στον πολύ κόσμο. Εστίασε στις έρευνες του υποθαλάσσιου χώρου στο Κολούμπο αλλά και στην παρακολούθηση του ηφαιστείου στην Καμένη.
Αναφέρθηκε επίσης σε κάποια δημοσιεύματα που σχετίζονται με την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και σε κάποιες αναρτήσεις στα social media και σχολίασε, «…αν παρακολουθήσει κανείς τι γράφεται και τι λέγεται στα social media μπορεί να τρελαθεί..! Έχουμε δει τίτλους όπως για παράδειγμα «εκκενώνεται η Σαντορίνη», όμως ο καθένας από εμάς πρέπει να διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης για να προστατεύσουμε από τις αναλήθειες τον τόπο που αγαπάμε».
Ερωτώμενη σχετικά με αυτά που διαβάζουμε για το κύμα φυγής από το νησί ανέφερε «…έφυγαν κάποιοι άνθρωποι, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά το νησί δεν άδειασε, είμαστε εδώ. Έφυγαν κάποιοι εργαζόμενοι, κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που τους συνόδεψαν τα παιδιά τους για να νοιώθουν καλύτερα, κάποιες μητέρες με τα παιδιά τους. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό».
Τέλος, η κα Κίτσου εστίασε στη σημασία της πρόληψης και τόνισε ότι είναι ευκαιρία με το φυσικό φαινόμενο να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Σήμερα, -ανέφερε χαρακτηριστικά- βλέπω με χαρά ότι είναι εδώ τεχνικά συνεργεία από το ΤΕΕ και ελέγχουν τα σχολικά κτίρια. Αυτό βέβαια έπρεπε να γίνεται από την πολιτεία πριν το σεισμό. Συνέστησε ψυχραιμία από όλους, γνώση των βασικών κανόνων και τόνισε ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
Η κα Κίτσου φιλοξενήθηκε στη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”