Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣίκινος: Το κυκλαδονήσι χωρίς ξαπλώστρες, πισίνες, αλλά με seatrac για ΑμεΑ

Σίκινος: Το κυκλαδονήσι χωρίς ξαπλώστρες, πισίνες, αλλά με seatrac για ΑμεΑ

|

Σίκινος: Δεν έχει beach bars. Δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες με ξαπλώστρες. Δεν θα δείτε ούτε ένα σπίτι ή ξενοδοχείο με πισίνα. Δεν έχει πια χωματερή. Εχει δωρεάν δημοτικές ομπρέλες στις παραλίες.

Εχει επτά μονοπάτια πεζοπορίας συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων. Διαθέτει επάρκεια σε νερό και βιολογικό καθαρισμό. Γίνεται ανακύκλωση απορριμμάτων. Ο τουρισμός αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Σίκινος: Το κυκλαδονήσι χωρίς ξαπλώστρες και πισίνες

Το «θαύμα» της Σικίνου, του νησιού που έχει υμνήσει ο Οδυσσέας Ελύτης, δείχνει πως η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη τόσο για την τοπική οικονομία και τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες.

Μπορεί το «Κίνημα της πετσέτας» να γεννήθηκε φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας, αλλά στο «μικρό γαλατικό χωριό» των Κυκλάδων υπήρχε ανέκαθεν. Με απόφαση του Δήμου Σικίνου, «οι τρεις προσβάσιμες παραλίες του νησιού ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελεύθερες και ανοργάνωτες», όπως δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλης Μαράκης.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι Σικινιώτες δεν ενδιαφέρονται για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Αντιθέτως. Το νησί έχει 250 μόνιμους κατοίκους, αλλά στην κορύφωση της θερινής περιόδου υποδέχεται έως και 1.000 τουρίστες, ενώ ο συνολικός πληθυσμός φτάνει τους 2.800, με τους απανταχού Σικινιώτες να επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στον τόπο τους.

Η παραλία του Αϊ-Γιώργη απέχει 10 λεπτά από τη Χώρα

Ο κ. Μαράκης λέει ότι «η ζωή το χειμώνα είναι πολύ όμορφη. Γιατί, πέρα από τον τουρισμό, οι κάτοικοι ασχολούνται με το μέλι, τα αμπέλια, τα ελαιόδεντρα. Κάνουμε παρέα, αυτό μας δίνει δύναμη. Το σχολείο μας είναι εξαιρετικό. Εχει γρήγορο Ιντερνετ, διαδραστικούς πίνακες, γήπεδο μπάσκετ, γυμναστήριο. Το 2022 φτιάξαμε καινούργιο χημείο. Την περσινή σχολική χρονιά είχαμε 22 μαθητές, από Δημοτικό έως Λύκειο».

Ποιο είναι, όμως, το μυστικό της επιτυχίας και ποιοι οι στόχοι του δήμου;

sikinos2
Ο δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης είπε σκληρές αλήθειες και έξω από τα δόντια…

«Εναλλακτικά, όμορφα και αγνά. Αυτό είναι το τρίπτυχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Δεν έχουμε οργανωμένες παραλίες. Το κάναμε πριν δέκα χρόνια. Τότε μας έλεγαν οπισθοδρομικούς, τώρα μας λένε προοδευτικούς. Οι παραλίες είναι λίγες, άρα πρέπει να ανήκουν στον κόσμο. Φροντίζουμε να είναι καθαρές. Βάλαμε ομπρέλες δωρεάν για τους τουρίστες. Και αυτό είναι πολιτική απόφαση. Κάποιοι επιχειρηματίες είχαν προτείνει να νοικιάσουν όλες τις παραλίες. Εννοείται ότι το αρνηθήκαμε. Προτιμήσαμε να βάλουμε ράμπα ΑμεΑ στην Αλοπρόνοια. Εχουμε μια διαφορετική κουλτούρα, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες την αγκαλιάζουν. Η Σίκινος δεν είναι για όλους. Είναι για οικογένειες, για ανθρώπους του πνεύματος, για ανθρώπους που αγαπάνε το διαφορετικό. Θέλουμε να προσφέρουμε ένα περιβάλλον με απόλυτη ασφάλεια», προσθέτει ο δήμαρχος του νησιού.

Η παραλία στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας διαθέτει ράμπα για ΑμεΑ.

Η διατήρηση της ταυτότητας της Σικίνου αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Μαράκη. «Θέλουμε ο τουρισμός να ανεβαίνει αργά και σταθερά. Δεν θέλουμε μαζικό τουρισμό. Θέλουμε ελεγχόμενη αύξηση. Να μην καταστρέψουμε το νησί. Και με κόσμο που θα σεβαστεί τον τόπο. Η κεντρική πλατεία είναι από τις τελευταίες στις Κυκλάδες που έχουν μείνει ανέγγιχτες. Εχουμε πάρει απόφαση να μη γίνονται μαγαζιά. Εδώ είναι το Μνημείο των Πεσόντων. Εδώ κάνουμε γιορτές, πανηγύρια, παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμούς φαγητού. Τα μαγαζιά είναι σε δρόμους περιμετρικά της πλατείας. Οι δύο οικισμοί προστατεύονται ως παραδοσιακοί με Προεδρικά Διατάγματα. Εχουμε κρατήσει το παραδοσιακό χρώμα. Το κάθε μέρος έχει μια ταυτότητα. Εμας μας χαρακτηρίζουν αυτά: η απλότητα, η αγνότητα, η διαφορετικότητα, να νιώθουν όλοι ασφαλείς».

Ο Ναός της Επισκοπής, που αναστηλώθηκε από το υπ. Πολιτισμού, κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra.

Τα τελευταία χρόνια η τουριστική περίοδος στη Σίκινο έχει επιμηκυνθεί. Το εικοσαήμερο έχει γίνει ήδη δύο μήνες. Πριν από δέκα χρόνια η κατανάλωση νερού ήταν 80 τόνους την ημέρα, τώρα φτάνει τους 480-500 τόνους.

Επρεπε να γίνουν έργα. Ο κ. Μαράκης λέει πως «χρειαζόμαστε υποδομές. Το πρόβλημα του νερού το λύσαμε. Είχαμε μια αφαλάτωση και βάλαμε τη δεύτερη πριν από δύο χρόνια. Αν δεν είχε γίνει αυτό το έργο, δεν θα είχαμε επάρκεια. Αν είχαμε πισίνες, δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε. Πρέπει να σεβαστούμε και τους φυσικούς πόρους και τη φυσιογνωμία του νησιού.

Εχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ πέρσι. Εχουμε ξεκινήσει ανακύκλωση γυαλιού, οικιακών συσκευών, αλουμινίων και ξεκινάμε σιγά σιγά και το πλαστικό. Οι δύο οικισμοί έχουν βιολογικό καθαρισμό, ενώ στο λιμάνι όποια άδεια δόμησης βγαίνει πρέπει να διαθέτει το δικό της βιολογικό καθαρισμό».

Ενα άλλο μεγάλο έργο είναι η εξωτερική επέκταση του λιμανιού της Αλοπρόνοιας, ώστε να μην αλλοιωθεί η όμορφη παραλία. Εχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και υπάρχει χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο Ναός της Επισκοπής και η Νεικώ της Σικίνου

Σίκινος
Σίκινος

Η αναστήλωση της εκκλησίας της Επισκοπής του 17ου αι., που χτίστηκε πάνω σε ερείπια ρωμαϊκού ναού του 3ου αι., είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πολιτισμού στις Κυκλάδες. Ο δήμαρχος της Σικίνου μιλάει συγκινημένος στον «Ε.Τ.»: «Πραγματοποιήσαμε ένα μεγάλο μας όνειρο. Οταν το έλεγα πριν από χρόνια, κάποιοι το θεωρούσαν ανέκδοτο. Με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού, της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου, του αείμνηστου Κώστα Καρρά -ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού- ολοκληρώθηκε και πέρσι κερδίσαμε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra.

Το Διαλισκάρι βρίσκεται μόλις πέντε λεπτά από την Αλοπρόνοια.

Το επόμενο μεγάλο έργο είναι και πάλι πολιτιστικό. Το παλιό σχολείο, το οποίο είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού – το 1900. Εχουν γίνει ήδη οι μελέτες, έχει μπει στο Ειδικό Αναπτυξιακό με 650.000 ευρώ. Θα γίνει πολιτιστικό κέντρο και μουσείο. Μέχρι του χρόνου θα έχει ξεκινήσει».

Γιατί, όμως, οι Σικινιώτες θεωρούν τόσο σημαντικό αυτό το έργο; «Γιατί υπάρχουν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, για τα οποία πρέπει το νησί να διαθέτει έναν ασφαλή χώρο για να τα εκθέτουμε» λέει ο κ. Μαράκης.

Και προσθέτει: «Θέλουμε να επαναπατριστούν τα ευρήματα από τον ασύλητο τάφο της Νεικούς, που ανακαλύφθηκε στην Επισκοπή. Το 2018, έγινε μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις. Βρέθηκαν χρυσά δαχτυλίδια, περιδέραια, σκουλαρίκια. Τώρα είναι όλα στο Βυζαντινό Μουσείο. Μεγάλος στόχος είναι να επιστρέψει η Νεικώ στον τόπο της, στον τόπο μας».

Δήμαρχος με 100% στις κάλπες

Ο κ. Βασίλης Μαράκης επανεξελέγη για δεύτερη φορά δήμαρχος το 2019 με το εντυπωσιακό 100% των ψήφων. Τώρα, ετοιμάζεται να διεκδικήσει την τρίτη θητεία στις κάλπες του Οκτωβρίου. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «παλιά δεν συνέβαινε. Εγινε πρώτη φορά το 2019. Το 2014 είχα ισχυρή αντιπολίτευση. Με πολλή δουλειά καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά έργα. Ενώσαμε το νησί. Εχουμε γίνει μια ομάδα. Είμαστε υπερκομματικοί. Μοναδικός μας αντίπαλος τα προβλήματα. Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να τα επιλύουμε».

Πηγή: maleviziotis.gr / Ελεύθερος Τύπος 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Έως τις 15 Ιουνίου οι Δηλώσεις Καθαρισμού Οικοπέδων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί τους πολίτες να υποβάλουν άμεσα δηλώσεις καθαρισμού για την αποφυγή πυρκαγιών - Ενεργοποιείται η Πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr

Πρώτη άφιξη του “National Geographic Orion” στη Νάξο για το 2025

Περίπου 100 επιβάτες ανακάλυψαν τις ομορφιές του νησιού – Σημαντικά τα οφέλη για την τοπική αγορά

ΠΝΑΙ – “Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο”: Στο έλεος της ανύπαρκτης πολιτικής οικιστικής ανάπτυξης της κυβέρνησης οι μικροί οικισμοί

Σοβαρές ενστάσεις για το νέο Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει όρια για τους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Το Π.Δ. απειλεί τις μικροϊδιοκτησίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή