Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τους επιστήμονες να εξετάζουν διαρκώς τα δεδομένα που προκύπτουν. Ειδικότερα, σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται «ασθενής», σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες -στη 01:54- στον θαλάσσιο χώρο «23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού», ή αλλιώς 234 νοτιοανατολικά της Αθήνας, σε μικρή απόσταση από τη Σαντορίνη, κατά δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Μικρότερες σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί και μετά τις 6 το πρωί.
Λίγο μετά τις 7 το πρωί της Δευτέρας, ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Από την 24η Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, διαπιστώνεται «μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας», έχουν καταγραφεί πάνω από 380 σεισμοί, δήλωσε χθες Κυριακή ο Βασίλης Καραστάθης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν «με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου».
Σημειώνεται πως κλειστά είναι σήμερα, Δευτέρα, τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Πάρο, Αντίπαρο και Νάξο με απόφαση των δημάρχων των νησιών για προληπτικούς λόγους λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες των νησιών όλων των βαθμίδων, καθώς και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
«Απομακρύνεται από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας»
Την εκτίμηση ότι απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του, εξέφρασε, σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Καραστάθης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το νησί τόσο καλό είναι για τα κτίρια σε αυτό, σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι όλη νύχτα συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 ρίχτερ.
«Οι επιπτώσεις στη Σαντορίνη δεν θα είναι σημαντικές»
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, η επιτροπή που συνεδρίασε κατέληξε χτες στην εκτίμηση ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που ενδέχεται να συμβεί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5,5 Ρίχτερ.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο ίδιος επισήμανε ότι «με αυτή την ένταση, οι επιπτώσεις στη Σαντορίνη δεν θα είναι σημαντικές, ωστόσο λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση τυχόν κινδύνων».
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χτες ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος Ζώρζος, ο οποίος μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του νησιού Volcano TV, τόνισε πως «οι σεισμοί αυτοί είναι μέχρι 4,5 Ρίχτερ, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους επιστήμονες και εκείνοι δεν προβλέπουν έναν πολύ μεγάλο σεισμό, καθώς για να “φορτώσει” το ρήγμα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτήρια.
Παράληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο νησί της Σαντορίνης έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και 2 ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων καθώς και ομάδα χειριστών drones αλλά και εναέριοι διασώστες.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr