Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΣε ιδιώτες οι μονάδες αφαλάτωσης

Σε ιδιώτες οι μονάδες αφαλάτωσης

|

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε σεντς στα κρατικά ταμεία, οι ιδιώτες είναι έτοιμοι να αρπάξουν την διαχείρηση του νερού μέσω των μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά του Αιγαίου – Στη Μήλο μιλούν για το “λάθος του αιώνα” αλλά στο Υπουργείο κανείς δεν …ιδρώνει 

Στην Κυβέρνηση πανηγυρίζουν… Έλυσαν ακόμη ένα πρόβλημα στην νησιωτική Ελλάδα, χωρίς να επενδύσουν ευρώ και χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. Σημασία όμως έχει ότι για τουλάχιστον μία ντουζίνα χρόνια κανείς δεν θα ενοχληθεί. Αναφερόμαστε φυσικά στα εγκαίνια που έγιναν πριν από μερικές ημέρες στην Ύδρα όσον αφορά την λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης που θα «ανήκει» σε ιδιώτη για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Αυτό που ενδιαφέρει υποτίθεται τη Κυβέρνηση είναι να αμβλυνθεί το πρόβλημα, που αποτελεί ζήτημα ποιότητας ζωής για τους κατοίκους ιδίως στα νησιά και τροχοπέδη για τον τουρισμό με την ελάχιστη δυνατή επένδυση….

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» στο δημοσίευμά της «Η μονάδα αφαλάτωσης της Ύδρας έχει δυναμικότητα 1.600 κυβικών νερού ημερησίως. Τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία της ανέλαβε μετά διεθνή διαγωνισμό η ΤΕΜΑΚ, από τις λίγες αλλά δυναμικές ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο». Μάλιστα φιλοξενεί και δηλώσεις του απερχόμενου Δημάρχου του νησιού λ. Κοτρώνη, ο οποίος αναφέρει: «Η Ύδρα παίρνει νερό με υδροφόρες όλο τον χρόνο. Το νερό είναι κακής ποιότητας, αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση. Το νερό κόστιζε στον δήμο 3,19 ευρώ το κυβικό, ενώ τώρα, βάσει της συμφωνίας που κάναμε με τον ιδιώτη, θα πληρώνουμε 1,19 ευρώ το κυβικό, έχοντας διαθέσει μόνο το οικόπεδο στο οποίο τοποθετήθηκε η μονάδα. Επιπλέον ο κόσμος θα κάνει οικονομία από τα εμφιαλωμένα και από τα πλυντήρια που καταστρέφονται από τα άλατα».

Και βέβαια υπάρχει η κυβερνητική άποψη που εκφράζεται τόσο από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη όσο και από τον γγ Αιγαίου κ. Ν. Ζωίδη. Ο κ. Μανιάτης δήλωσε μέσω γραπτής ανακοίνωσης ότι «Το πολύ σημαντικό με το συγκεκριμένο έργο είναι πως ο δήμος και το ελληνικό Δημόσιο δεν δαπάνησε ούτε ένα ευρώ, το έργο σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό από ελληνική εταιρεία. Με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου έχουμε ξεκινήσει μεγάλη διαδικασία να υδροδοτήσουμε από τέτοιου είδους μονάδες, που θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, όλα τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση την επομένη εβδομάδα θα έχουμε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ».

Και από την πλευρά του ο κ. Ζωϊδης πρόσθεσε μιλώντας στην «Καθημερινή» ότι «Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε όλο το σύστημα. Οι αφαλατώσεις είναι σαφώς οικονομικότερες από τη μεταφορά νερού, το νερό είναι άριστο ποιοτικά, ενώ εκλείπει ο κίνδυνος διακοπής λ.χ. από μια κακοκαιρία. Το αρνητικό είναι ότι σήμερα μονάδες αφαλάτωσης εγκαθιστούν η Γ.Γ. Αιγαίου, οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι ιδιώτες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, σε αρκετούς δήμους η προσοχή που αποδίδεται στη συντήρηση των μονάδων δεν είναι η πρέπουσα, επειδή θεωρούν ότι έχουν την εναλλακτική της μεταφοράς νερού. Θέλουμε μέσα σε 8 μήνες να εγκατασταθούν από ιδιώτες μονάδες αφαλάτωσης σε όλα τα νησιά. Το κράτος μπορεί να συμμετάσχει ως τρίτος συμβαλλόμενος ή ως εγγυητής, δεν έχουμε αποφασίσει. Τα μεγάλα νησιά θα κάνουν μόνα τους διαγωνισμό και τα μικρά, λ.χ. οι Μικρές Κυκλάδες, σε συστάδες».

Αυτό όμως που ξεχνούν όλοι είναι ότι οι αφαλατώσεις λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και το παράδειγμα της Φολεγάνδρου που τον Αύγουστο έμεινε από …ρεύμα με αποτέλεσμα να παρακαλάει για νερό ιδιωτική εταιρία, προφανώς δεν το σκέφτηκαν. Εάν λύσουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στα νησιά του Αιγαίου, ίσως να έχουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Υπάρχει όμως και το παράδειγμα της Μήλου που αποδεικνύει ότι η ιδιωτική επένδυση δεν λειτουργεί πάντα προς όφελος των πολιτών. Ειδικά μάλιστα, όταν το Κράτος «ξεχνάει» τις υποχρεώσεις του.

Η μονάδα αφαλάτωσης της Μήλου ήταν η πρώτη που δημιουργήθηκε το 2007 με ιδιωτικά κεφάλαια και τη λειτουργεί από ιδιώτη στη χώρα μας. Ανήκει στην Αιολική Μήλου, ενώ την κατασκευή και διαχείριση έχει η εταιρεία Sychem.  Και όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο επικεφαλής της Αλέξανδρος Υφαντής:  «Το κράτος πλήρωνε για τη μεταφορά στη Μήλο 500.000 κ.μ. νερού ετησίως, προς 10 ευρώ το κυβικό. Σήμερα, το κόστος του νερού από την αφαλάτωση είναι 2,31 ευρώ/κ.μ.. Υπάρχουν όμως δύο σοβαρά προβλήματα: ο δήμος δεν τιμολογεί σωστά το νερό, το χρεώνει 1,50 ευρώ/κ.μ., για πολιτικούς λόγους. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει σωρευθεί ένα σημαντικό χρέος προς την Αιολική Μήλου. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης. Στην πραγματικότητα, ο δήμος πληρώνει 4 ευρώ/κ.μ., γιατί το 50% χάνεται από απώλειες του δικτύου. Φέτος διέκοπτε συνεχώς την παροχή νερού από τις δεξαμενές του για τον λόγο αυτό».

Τι απαντάει ο Δήμαρχος Μήλου κ. Δαμουλάκης; «Για εμάς ήταν το σφάλμα του αιώνα. Ο ιδιώτης αντιλαμβάνεται μόνο το κέρδος του και όχι το κοινωνικό όφελος. Εμείς δεσμευτήκαμε στους πολίτες ότι το κόστος του νερού δεν θα αυξηθεί και το κρατήσαμε στο 1,50 ευρώ/κυβικό. Το έλλειμμα, περίπου 400.000 ευρώ, καταφέραμε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου (150.000 ευρώ) και 250.000 ευρώ από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ). Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος καθυστερεί να μας δώσει τα χρήματα. Αν όμως δεν μπορεί να βοηθήσει το κράτος, τότε αναγκαστικά θα επιστρέψουμε στη μεταφορά νερού, η οποία θα του κοστίσει πολύ περισσότερο. Η καλύτερη λύση, λοιπόν, είναι το κράτος να βοηθήσει τους δήμους με τη διαδικασία αδειοδότησης και τους πόρους να δημιουργήσουν τις δικές τους αφαλατώσεις».

Και η άποψη της Κυβέρνησης μέσω του γγ Αιγαίου κ. Ζωϊδη; «Οι δήμαρχοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να τιμολογούν σωστά το νερό, όσο κοστίζει. Και επίσης, πρέπει να ξεκινήσουν οργανωμένα την επισκευή των δικτύων τους. Δεν γίνεται να μην έχεις νερό και να έχεις τεράστιες απώλειες – λ.χ. η Μύκονος έχει 20% απώλειες, η Σύμη 40%. Επιπλέον πρέπει να προσέχουν ως κόρη οφθαλμού τις μονάδες και όχι να τρέχουν κάθε τόσο σε διαγωνισμούς για ανταλλακτικά και συντήρηση. Καλύτερο και οικονομικότερο θα είναι να αναθέσουν οι δήμοι τη λειτουργία των μονάδων στις εταιρείες που εγκατέστησαν τις αφαλατώσεις τους».

Τι καταλάβατε; Χωρίς λεφτά Κυβέρνηση και Δήμοι θέλουν την τέλεια εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά την ύδρευση, ενώ ο ιδιώτης θέλει να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερα. Μπορεί να γίνει αυτό; Σίγουρα όχι στην Ελλάδα του 2014… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εκλογές 2023 – “Νέα Εποχή”: Επίσκεψη και ενημέρωση Παπανικόλα στη Σύρο

Περιοδεία του υποψηφίου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Νικηφόρου Παπανικόλα στη Σύρο

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Excellenseas: Κολύμπησαν – για καλό σκοπό – από τη Νάξο στη Σχοινούσα (video)

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε φέτος για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas από τη Νάξο στην Σχοινούσα (video)

“Εξπρές Σάμινα” – Ναυάγιο: Η Ρούλα Μπαϊράμη – τότε 5 μηνών έγκυος – δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνο το βράδυ

Τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000, η Ρούλα Μπαϊράμη ταξιδεύει με το «Εξπρές Σάμινα» προς Νάξο - Πήδηξε στη θάλασσα ενώ βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Αμοργός- Αθλητικά Μονοπάτια: Άνοιξαν οι εγγραφές

Άνοιξαν οι εγγραφές και τα Αθλητικά Μονοπάτια στην Αμοργό ξεκινούν σύντομα!

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Νοσοκομείο Νάξου: Ηρθε (4ος) παιδιάτρος, οι επόμενες κινήσεις

Αναλαμβάνει δράση ένας ακόμη (4ος) Παιδίατρος - Η εικόνα του Νοσοκομείου και οι επόμενοι που έρχονται

Δήλος: Πανσέληνος με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Πανσέληνος (29/09) στη Δήλο, με συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ναξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος (47ο), η κυκλαδική ναοδομία στο προσκήνιο

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (47) των "Ναξιακών Γραμμάτων" - Τι περιλαμβάνει

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Συνελήφθη διοικητής ΑΤ σε νησί των Κυκλάδων – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία

Συνελήφθη διοικητής Αστυνομικού Τμήματος στις Κυκλάδες – Ζητούσε 30.000 από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους - Με προυπηρεσία σε Μύκονο και Κουφονήσια

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)