Σε μερικές ώρες (βλ 11 Μαϊου) ξεκινάει η 67η εαρινή αιμοδοσία από την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης. Μία δράση που κρατάει από το 1992, διεξάγεται δύο φορές το χρόνο και θεωρείται ότι πιο σημαντικό υπάρχει στο χώρο της εθελοντικής αιμοδοσίας σε Πανελλαδικό επίπεδο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Πριν όμως από την πράξη αυτή, που χαρακτηρίζεται ως η ύψιστη προσφορά εθελοντισμού, έρχεται ένας γιατρός (και καθηγητής πανεπιστημίου), ο Dr Katon Nomikos μέσω ανάρτησης να μας εξηγήσει όχι μόνο τι είναι αιμοδοσία αλλά κυρίως τη σημασία της… Παράλληλα, ευχαριστεί μέλη της Τράπεζας για προσφορά προς τη μητέρα του, η οποία είχε ανάγκη αίματος…
Αναλυτικά,
“Η αιμοδοσία είναι η ιατρική διαδικασία που συνίσταται στη λήψη από το δότη (αιμοδότης) αίματος ή συστατικών του με σκοπό την επεξεργασία, συντήρηση και τη διάθεση αίματος στον τελικό λήπτη. Η αιμοδοσία σαν διαδικασία είναι απλή και είναι κατά κανόνα εθελοντική. Εχει διάρκεια περίπου 15 λεπτά.
Γιατί γίνεται;
Από τις μικρότερες χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τις πολύωρες. Από την αιμοκάθαρση μέχρι την μεσογειακή αναιμία, από την χορήγηση λευκών αιμοσφαιρίων μέχρι τα τροχαία ατυχήματα, είναι απαραίτητες οι μονάδες αίματος. Η χώρα μας χρειάζεται ετησίως 650.000 μονάδες αίματος για να καλύψει τις ανάγκες της.
Πώς γίνεται;
Η διαδικασία λήψης του αίματος γίνεται ως εξής: Ο υποψήφιος αιμοδότης πηγαίνει στο χώρο αιμοδοσίας. Εκεί τον υποδέχονται ο γιατρός και το προσωπικό της Αιμοδοσίας, του δίνουν να συμπληρώσει ένα έντυπο με πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του και εφόσον ο υποψήφιος πληροί τις προϋποθέσεις, το ιατρικό προσωπικό, του κάνει κάποιες πρώτες εξετάσεις πίεσης και αιμοσφαιρίνης ( μικροαιματοκρίτης). Στην συνέχεια, ο γιατρός θα συζητήσει το ιατρικό ιστορικό του αιμοδότη και θα αποφασίσει αν μπορεί ή όχι να αιμοδοτήσει την συγκεκριμένη μέρα.
Εφόσον όλα είναι όπως πρέπει, ακολουθεί μια μικρή αναμονή και στην συνέχεια με άσηπτο τρόπο ο γιατρός της Μονάδας Αιμοδοσίας ή του Νοσοκομείου παίρνει αίμα από την φλέβα με τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό που είναι αποστειρωμένος και μίας χρήσης ώστε να εξαλειφθούν οποιαδήποτε κίνδυνοι. Το αίμα συλλέγεται σε ειδικούς ασκούς αποστειρωμένους και μετά την αιμοδοσία πηγαίνει για έλεγχο προκειμένου να είναι απολύτως ασφαλές για την χρήση του.
Γιατί να γίνει κάποιος αιμοδότης?
1) Η ανάγκη για αίμα στην χώρα μας είναι αυξημένη, αφού το αυξημένο
ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων καθώς και η μεσογειακή αναιμία μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για αίμα αυτόνομα. Οπότε αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, προκειμένου να βοηθήσουμε στην σωστή λειτουργία των ελληνικών νοσοκομείων σε όλη την Επικράτεια.
Η αιμοδοσία μπορεί να γίνεται κάθε τρεις μήνες χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τον αιμοδότη. Δίνοντας αίμα επιτρέπουμε την ομαλή λειτουργία των μονάδων Υγείας, των Νοσοκομείων μας και επιτρέπουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών
2) Η αιμοδοσία αλλάζει τις ζωές όλων.
Κάθε δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει την ζωή μέχρι και τριών ενηλίκων ή έξι παιδιών
3) Ο αιμοδότης έχει καλή κλινική εικόνα της υγείας του
Κάθε αιμοδότης υπόκειται σε αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους προκειμένου να δώσει αίμα, συνεπώς έχει καλύτερη εικόνα της υγείας του .
4) Η αιμοδοσία μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και των θρομβώσεων.
Με την λήψη αίματος, μειώνεται η πηκτικότητα του αίματος των αιμοδοτών και συνεπώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ένα εγκεφαλικό.
5) Οι αιμοδότες στην Ελλάδα δικαιούνται μία με δύο μέρες αδείας αιμοδοσίας κάθε χρόνο.
6) Οι συστηματικοί αιμοδότες διαθέτουν βιβλιάριο αιμοδοσίας βάσει του οποίου μπορούν να ζητήσουν αίμα αν παραστεί ανάγκη.
Η αιμοδοσία είναι μία ευγενική πράξη που σώζει ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα ζωής και τιμής. Είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος σε κάποιο άλλο το δώρο της ζωής.
Ο εθελοντής είναι ο ευαισθητοποιημένος άνθρωπος με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης .
Με το παρόν κείμενο θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Μαρία Αργυρού και την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης δια την χορηγία τριών (3) μονάδων Αίματος, τις οποίες έλαβε η μητέρα μου (για το χειρουργείο που έγινε σε Ιδιωτική Κλινική Αθηνών- η επέμβαση ήταν Ολική Αρθροπλαστική γόνατος)
Με εκτίμηση
Dr Κaton Nomikos ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων