Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη: Το σχέδιο για δύο λιμάνια διαφυγής και πλωτή εξέδρα στον Μονόλιθο

Σαντορίνη: Το σχέδιο για δύο λιμάνια διαφυγής και πλωτή εξέδρα στον Μονόλιθο

|

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες ωθώντας στην απόφαση να δημιουργηθεί διέξοδο διαφυγής από το νησί, σε σημείο που σε περίπτωση νέου χτυπήματος του Εγκέλαδου δεν θα υπάρξει κίνδυνος κατολισθήσεων και φραγής της δυνατότητας απομάκρυνσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο», πλέον έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να φτιαχτούν δύο λιμένες διαφυγής και μια έκτακτη προβλήτα. Αυτά θα γίνουν στη Βλυχάδα, την περιοχή του Κολούμπου και στην περιοχή του Μονόλιθου, αντίστοιχα.

Στη Βλυχάδα το έργο είναι σχετικά πιο εύκολο καθώς υπάρχει ήδη το αλιευτικό καταφύγιο, ενώ στην περιοχή του Κολούμπου δεν υπάρχει καμιά λιμενική εγκατάσταση και όλα θα πρέπει να γίνουν από την αρχή.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ήταν αυτός που ανακοίνωσε ότι, πέραν του νέου λιμανιού που θα κατασκευαστεί στη Σαντορίνη, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό η δημιουργία λιμανιού διαφυγής σε ασφαλή τοποθεσία του νησιού, όπου θα μπορούν να δένουν επιβατηγά πλοία σε περίπτωση ανάγκης.

Στην πραγματικότητα, μετά τις ανάλογες σεισμικές ακολουθίες της περιόδου 2011-2012, οι αρμόδιοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας είχαν ξεκινήσει σχετικές μελέτες από το 2013-2014.

Η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ξεκίνησε πέρυσι τις ενέργειες μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2024 και ανέθεσε σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση όλων των μελετών και των τευχών δημοπράτησης που απαιτούνται, για την κατασκευή της θαλάσσιας πύλης διαφυγής στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας με χρήματα του τοπικού Ταμείου.

Το σύνολο των μελετών και τα τεύχη δημοπράτησης ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στις 5-9-2024. Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο δημοτική αρχή και Λιμενικό Ταμείο αναζητούσαν χρηματοδότηση για να προχωρήσει το έργο προς δημοπράτηση.

Αυτό που φαίνεται να έπεισε άπαντες ήταν ο Εγκέλαδος – και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί στις 7 Φεβρουαρίου, εξαγγέλθηκε η χρηματοδότηση της κατασκευής της πύλης διαφυγής στη Βλυχάδα, με άμεσες διαδικασίες με τη βοήθεια του στρατού και συγκεκριμένα από τη ΜΟΜΚΑ που πλέον υπάγεται στη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Σαντορίνη – Λιμενικό Ταμείο: Εγκρίθηκε η σύμβαση για τη κατασκευή πύλης διαφυγής στη Βλυχάδα

Η σύμβαση. Οπως αναφέρει και η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε στις 13 Φεβρουαρίου μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, η αναγκαιότητα σύναψης της σύμβασης είναι μετά την κήρυξη της Θήρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο αξιοποίησης των υλικοτεχνικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, επ’ ωφελεία των ιδίων αλλά και του Δημοσίου γενικότερα. Το κόστος εκτιμάται στα 4.600.000 ευρώ.

Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου προβλέπεται σε 18 μήνες συμπεριλαμβανομένου της εκτέλεσης διαγωνιστικών διαδικασιών, με την προϋπόθεση μεταφοράς πιστώσεων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ως προς την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα του έργου στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται πως αυτή απορρέει από το γεγονός ότι καλύπτει απαιτήσεις εθνικής άμυνας, αφού θα καταστεί δυνατή σε περίπτωση που θα απαιτηθεί:

α. Η ενίσχυση του Λόχου Εθνοφυλακής και των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν στο νησί, με προσωπικό και μέσα.

β. Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία, σε έκτακτο και καταστροφικό γεγονός, σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη, αφού θα αποτελέσει τη μοναδική είσοδο διασωστικών δυνάμεων και μέσων των ΕΔ και ταυτόχρονα δίοδο διαφυγής για την εκκένωση του πληθυσμού (μονίμων κατοίκων και επισκεπτών).

Για το λιμάνι διαφυγής στο Κολούμπο εγκρίθηκε η δέσμευση 18.600 ευρώ για τον καθορισμό χερσαίας ζώνης λιμένα και θαλάσσιας ζώνης λιμένα στην περιοχή.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δανακός: Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, σπάνιο μνημείο της εικονομαχικής περιόδου αποκαλύπτεται ξανά στο κοινό

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση και συντήρηση του κοιμητηριακού ναού – Σπουδαία αποκάλυψη του αρχικού σύνθρονου και τοιχογραφικού διακόσμου

Πάρος: Επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα, στο επίκεντρο το νέο εμπορικό λιμάνι

Επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανου Γκίκα - Ποιους συνάντησε και τι συζήτησαν στο τραπέζι του δημαρχιακού Μεγάρου

«Κατά βάθος νησιά»: Ο Θράσος Καμινάκης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στην Απείρανθο

Μια ξεχωριστή βραδιά γνωριμίας με τον συγγραφέα και τις «νησιωτικές» του ιστορίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, την Πέμπτη 24 Ιουλίου

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. κορυφαία στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas!

Νέα διεθνής διάκριση για το “χρυσάφι” της ναξιώτικης γης – Πρώτη σε λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά από παστεριωμένο γάλα

Νάξος: 2η Συνάντηση Αεροπόρων Νάξου, συνεστίαση στο Γλινάδο

Μια βραδιά με αεροπορικό αέρα, συναδελφική διάθεση και ενωτικό πνεύμα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Νάξος – Tortùga: Μια εμπειρία γεύσης και φύσης στην Πλάκα

Ένας χώρος με οικολογική συνείδηση, ναξιώτικη κουζίνα και πολιτιστικό όραμα, που σέβεται απόλυτα το νησιωτικό τοπίο

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη διακοπή ρεύματος (18/07) έξω από τη πόλη της Νάξου

Χωρίς ρεύμα για τέσσερις ώρες η περιοχή Λουκάκι λόγω τεχνικών εργασιών από τον ΔΕΔΔΗΕ

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα