Tις μεγάλες συνέπειες του υπερτουρισμού και την επείγουσα ανάγκη για λύσεις κατέδειξε στη δημόσια σφαίρα, περισσότερο από κάθε άλλο, το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε. Πλειάδα ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό έγραψαν για την απελπιστική κατάσταση, που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό κάτοικοι πολλών νησιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαντορίνη με τους τουρίστες να συνωστίζονται στα στενά τους και ντόπιους να απευθύνουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του τόπου. Χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε μέρα με κρουαζιερόπλοια. Όπως έγραφε στις αρχές Αυγούστου η πρωτοβουλία «Βιώσιμες Κυκλάδες», η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας CLIA και ο Δήμος Θήρας έχουν συμφωνήσει ότι το 2025 ο αριθμός των ανθρώπων που θα «ξερνούν» ημερησίως τα κρουαζιερόπλοια δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 8.000.
Στον «συνωστισμό» του πλέον δημοφιλούς ελληνικού προορισμού, που αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια τουρίστες φέτος, αναφέρεται και ο Guardian, που τονίζει πως προς απογοήτευση των οικολόγων, οι ελληνικές αρχές ενέκριναν ακόμη περισσότερες οικοδομικές άδειες μεταξύ 2018 και 2022, επιτρέποντας την κατασκευή σε επιπλέον 449.579 τετραγωνικά μέτρα.
Πρόκειται για περίπου το 2% της συνολικής έκτασης των 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου το 1/5 του κυκλαδίτικου νησιού έχει ήδη τσιμεντοστρωθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που σημειώνει πως η Σαντορίνη διαθέτει περίπου 80.000 ξενοδοχειακές κλίνες, περισσότερες ανά τετραγωνικό μέτρο από οποιονδήποτε άλλο ελληνικό τουριστικό προορισμό, εκτός από την Κω και τη Ρόδο.
SOS για να μην χαθεί η ομορφιά του τόπου
Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, επισημαίνει ότι η κατάσταση δεν θα μπορέσει να «σωθεί», αν η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη δεν περιοριστεί άμεσα. «Ζούμε σε έναν τόπο με μόλις 25.000 ψυχές και δεν χρειαζόμαστε άλλα ξενοδοχεία ή άλλα ενοικιαζόμενα δωμάτια», δήλωσε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα. «Αν καταστρέψεις το τοπίο, ένα τόσο πλούσιο όσο το δικό μας, καταστρέφεις τον ίδιο τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι έρχονται εδώ εξ αρχής».
Ο ίδιος κάνει λόγο για υπαρξιακή απειλή και εξηγεί πως η οικοδομική έκρηξη σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό – ρεκόρ επισκεπτών στο νησί, που είχε ήδη φτάσει σε «σημείο κορεσμού» πριν την πανδημία. «Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και καταστρέφοντάς το βλάπτουμε τους εαυτούς μας», είπε. «Θα έπρεπε να γνωρίζουμε από το παρελθόν: κανένας αρχαίος πολιτισμός που σεβόταν την ομορφιά δεν παρήκμασε» πρόσθεσε.
Φέτος το καλοκαίρι έως και 17.000 παραθεριστές διέσχιζαν καθημερινά τα σοκάκια των Φηρών. «Υπήρξαν στιγμές που η πίεση ήταν αφόρητη», δήλωσε ο Ζώρζος αναφερόμενος σε μέρες που πέντε κρουαζιερόπλοια έφτασαν ταυτόχρονα στο νησί. «Παντού συνωστισμός με ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο να σταματήσουν, δεν έχουν χρόνο να απολαύσουν, που στην πραγματικότητα είναι γεμάτοι άγχος, επειδή είναι τόσο βιαστικοί».
Όμως, η Αθήνα ελπίζει να προσελκύσει σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2028 – 5,5 εκατομμύρια περισσότερους από φέτος και σχεδόν τέσσερις φορές τον συνολικό πληθυσμό της. Σε ότι αφορά τα κρουαζιερόπλοια στη Σαντορίνη Έλληνας αξιωματούχος, που θεωρεί πως αυτή η βιομηχανία είναι κλειδί για την ελληνική οικονομία, παραδέχτηκε μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας στον Gaurdian ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή αίσθηση ότι το όλο σχέδιο της Σαντορίνης πρέπει να επανεξεταστεί» δήλωσε.
Με πληροφορίες από τη σελίδα “Εφημερίδα των Συντακτών”