Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη: Τι κάνει ένα ρομπότ – τορπίλη στον βυθό;

Σαντορίνη: Τι κάνει ένα ρομπότ – τορπίλη στον βυθό;

|

Είναι μεσημέρι και στον Εξω Γιαλό της Σαντορίνης υπάρχει πρωτόγνωρη κινητικότητα: Ενα ρομπότ, σε σχήμα τορπίλης και με μήκος περίπου 1,5 μέτρο, ξεκινά από την ακτή και αργά αλλά σταθερά κατευθύνεται στη θάλασσα.

Μπαίνει στο νερό, κατεβαίνει σε βάθος 500 μέτρων και αρχίζει να κινείται προς το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο. Μόλις το προσεγγίσει, ξεκινά μετρήσεις υψηλής ακριβείας με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων: υπολογίζει το οξυγόνο, μετρά την αγωγιμότητα του νερού, συλλέγει δεδομένα για τη χλωροφύλλη, καταγράφει τη φυσική ραδιενέργεια στην περιοχή.

Και όταν ολοκληρώσει την αποστολή του, στον χρόνο που έχει λάβει εντολή για να αποχωρήσει, αναδύεται στην επιφάνεια της θάλασσας και βγαίνει στην ξηρά για να… ξεκουραστεί.

Το υψηλής τεχνολογίας ρομπότ, κόστους εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με ένα «δίδυμο αδελφάκι» του βρίσκονται από την περασμένη Κυριακή σε μια καινοτόμα αποστολή στη Σαντορίνη: Το νησί, που αποτελεί ένα παγκοσμίως σπάνιο φυσικό εργαστήρι, επελέγη από ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα ως το καταλληλότερο πεδίο για να δοκιμαστούν τα καινοτόμα ρομποτικά μηχανήματα.

Συνολικά 20 επιστήμονες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες και από την Αμερική συμμετέχουν στο πρόγραμμα που αναμένεται να φέρει στο φως στοιχεία για το τι συμβαίνει στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο που το 1650 προκάλεσε τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη της τελευταίας χιλιετίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια έκρηξη που συνοδεύτηκε από τσουνάμι, ύψους 20 μέτρων, πλήττοντας ολόκληρη την περιοχή σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων.

Συνεχής ροή
«Η μελέτη των υποθαλάσσιων υδροθερμικών πεδίων αλλά και των θαλάσσιων γεωκινδύνων απαιτούν συνεχή παρακολούθηση, ώστε να έχουμε άμεσα ενδείξεις σε περίπτωση που κάτι αλλάξει σε αυτά. Ενα από τα στοιχεία που μεταβάλλονται είναι η χημική σύσταση του νερού. Ετσι, εκτός από τα όργανα που υπάρχουν στο ηφαίστειο Κολούμπο και τα οποία καταγράφουν τις κλίσεις του εδάφους και την πιθανή άνοδο του μάγματος, τοποθετούμε στον υποθαλάσσιο πυθμένα και άλλα όργανα τα οποία συλλέγουν δεδομένα σε συνεχή ροή. Αυτά, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα τα αφαιρούμε, αντλούμε τα στοιχεία που έχουν καταγράψει και τα ξανατοποθετούμε.

Η χρήση, όμως, καινοτόμων τεχνολογιών, όπως των αυτόματων ρομποτικών οχημάτων που βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την έρευνα και να βοηθήσει όχι μόνο την τοπική, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να αναπτύξουν στρατηγικές διαχείρισης και ισχυρή προστασία απέναντι σε πιθανούς φυσικούς κινδύνους», λέει στα «ΝΕΑ» η Παρασκευή Νομικού, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, η οποία συμμετέχει στην έρευνα.

«Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RAMONES, το οποίο συνεργάζεται με το Υποθαλάσσιο Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο του Κολούμπου (SANTORY) και χρηματοδοτείται πλήρως από το Orizon 2020 αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη Σαντορίνη δύο αυτόνομα ρομποτικά οχήματα, τα οποία μπορούν να «εργάζονται» χωρίς τη βοήθεια ωκεανογραφικού σκάφους και να επικοινωνούν μεταξύ τους, ένα όχημα επιφανείας, το υποθαλάσσιο εργαστήριο βυθού με ενεργειακή αυτονομία και πλήθος αισθητήρων και αισθητήρες ακτινοβολίας. Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας», συμπληρώνει.

Σαντορίνη: Ξενάγηση
Στην εκτέλεση των εργασιών των αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων συμμετέχει και ο υπεύθυνος της μεγάλης ωκεανογραφικής αποστολής της NASA που είχε λάβει χώρα στη Σαντορίνη το 2019 από το αμερικανικό Woods Hole Oceanographic Institution. Μετά το πέρας των μετρήσεων θα γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων με εκείνα που είχαν συλλεχθεί τότε, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Οι έρευνες των ρομπότ στον βυθό της Σαντορίνης θα συνεχιστούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Αύριο ήταν προγραμματισμένη μία ξενάγηση για τους μαθητές του Λυκείου της Σαντορίνης με στόχο να έρθουν σε επαφή με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη ενημέρωσης από το νέο διοικητή

Ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του“Βαρδάκειου και Πρώιου”

Κόνσολας: Να αναδείξουμε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Να αναδείξουμε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο! - Η τοποθέτηση του Μάνου Κόσνολα για το θέμα του ΦΠΑ

Κυκλάδες – Σύρος: “Καλημέρα είπαμε;” από την “Αρχόντισσα”

Η τηλεοπτική εκπομπή "Καλημέρα Είπαμε;" της ΕΡΤ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Σέριφος: Σεμινάριο με επίκεντρο τον περιπατητικό τουρισμό

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Σέριφο: «Περιπατητικός τουρισμός και οικοτουρισμός» - Χρονοδιάγραμμα δράσης

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στους εκπαιδευτικούς από το ΕΚΑΒ Νάξου

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο σεμινάριο αφενός ενδυνάμωσαν τις γνώσεις τους, αφετέρου απέκτησαν ταυτόχρονα κι ένα εφόδιο ζωής

ΕΣΥ: Περιέθαλψε μία.. Ελλάδα (11,8 εκατομμύρια ασθενείς) σε ένα έτος

ΕΣΥ: Περιέθαλψε 11,8 εκατομμύρια ασθενείς σε ένα έτος – Ποια νοσοκομεία σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο

Λέσβος: Ο άνθρωπος που “ράβει φορεσιές για τα ζα”

"Η δουλειά αυτή δε μαθαίνεται. Θέλει μυαλό, κέφι και όρεξη να φτιάξεις τη σέλα, να τη στολίσεις, να κάνεις τα "πρεπούμενα" για το ζωντανό".

Διαθήκες: Αλλαγές (5) μετά από ογδόντα χρόνια, τι πρέπει να γνωρίσουν οι κληρονόμοι

Διαθήκες: Οι πέντε αλλαγές που έρχονται – Τι να γνωρίζουν οι κληρονόμοι - Μετά από 80 χρόνια έρχονται επιτέλους αλλαγές

ΠΝΟ: “Το Κράτος και η Κυβέρνηση έχουν συνέχεια. Αναμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις από το ΥΝΑΝΠ”

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου με τον τότε Υπουργό ΥΝΑΝΠ, είχε αναγνωριστεί το δίκαιο των αιτημάτων μας

Πάρος: Συνάντηση φορέων με επίκεντρο την οινοποιία

Συνάντηση της Επιτροπής Αγροτικής Μέριμνας του Δήμου Πάρου με τους οινοπαραγωγούς του νησιού μας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά