Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη: Σχέδιο νόμου για νέο λιμάνι, μαρίνα και άλλα έργα βελτίωσης των...

Σαντορίνη: Σχέδιο νόμου για νέο λιμάνι, μαρίνα και άλλα έργα βελτίωσης των υποδομών

|

Το σήμα εκκίνησης για την κατασκευή του νέου λιμανιού στη Σαντορίνη δίνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνεται στο  Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών».

Με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου που φέρει τον τίτλο «Κατασκευή νέου λιμένα Θήρας Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 5 π.δ. 82/2023»  προστίθεται στο ΠΔ παράγραφο που αναφέρεται στο νέο λιμάνι Θήρας που προβλέπει ότι «οι μελέτες που απαιτούνται για την κατασκευή του νέου λιμένα στη Νήσο Θήρα, καθώς και οι αναγκαίες μελέτες των συνοδών έργων στη στεριά και στην ακτογραμμή, ολοκληρώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αναλαμβάνουν και τη δημοπράτηση και την κατασκευή των σχετικών έργων».

Επίσης στο ίδιο σχέδιο νόμου στο άρθρο πέντε ορίζεται το ΤΑΙΠΕΔ ως αρχή σχεδιασμού για τους λιμένες Αθηνιού και Φηρών, αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, καθώς και ο νέος λιμένας Σαντορίνης αλλά και για τους τουριστικούς λιμένες που βρίσκονται σε ζώνη λιμένα ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει ότι τα παραπάνω λιμάνια διαθέτουν αναπτυξιακό πρόγραμμα και μελέτη διαχείρισης λιμένα (master plan).

Η χωροθέτηση

Επιπλέον με την ίδια τροπολογία μεταφέρεται πλέον η αρμοδιότητα της χωροθέτησης των τουριστικών λιμένων εντός ζώνης λιμένα από το Υπουργείο Τουρισμού στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτή η ρύθμιση επιταχύνει τις διαδικασίες χωροθέτησης καθώς οι μαρίνες μέσα στα λιμάνια θα χωροθετούνται με το master plan του λιμένα.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαντορίνης έχει πάρει απόφαση για τη θέση του νέου λιμανιού και περιμένει τη χωροθέτησή του. Θέλουμε ένα λιμάνι πιο σύγχρονο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του τόπου, είχε δηλώσει στον ot.gr ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Γιώργος Νομικός είχε επισημάνει ότι το νέο λιμάνι σε συνδυασμό και με τα μέτρα ελέγχου της ροής των κρουαζιερόπλοιων που έχουν ληφθεί θα φέρουν μια τάξη στη μελλοντική τουριστική εικόνα της Σαντορίνης.

Όσον αφορά το λιμάνι όλα δείχνουν ότι θα γίνει στον Μονόλιθο όχι όμως εκεί ακριβώς που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας. Δεδομένου ότι στο ίδιο σημείο υπάρχει καλώδιο του ΑΔΜΗΕ, φαίνεται να προκρίνεται η λύση της μικρής μετατόπισης της θέσης του νέου λιμανιού.

Νέα μαρίνα

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ακόμη την κατασκευή νέας μαρίνας στην ίδια περιοχή όπως και άλλα έργα βελτίωσης των υποδομών της Σαντορίνης, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με την κρουαζιέρα όπως π.χ. δεύτερο τελεφερίκ. Παράλληλα τρέχουν και τα άλλα μέτρα όπως η κατάρτιση συστήματος διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων (berth allocation), μέτρα για το χωροταξικό, άλλα έργα υποδομής (διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.).

Η δημιουργία νέου λιμανιού στη Σαντορίνη ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είχε δηλώσει από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου ότι  «η Σαντορίνη χρειάζεται κατεπειγόντως ένα νέο λιμάνι και ήδη το δρομολογούμε αυτό».

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής για το «Πράσινο Σημείο» στη Νάουσα Πάρου

Ο Δήμος Πάρου υπερασπίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο που στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιστοποιήσεις καταλληλότητας για 8 παιδικές χαρές σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία προχωρά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε Νάξο, Φιλώτι, Απείρανθο, Κουφονήσι και άλλες κοινότητες.

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Η Solana ανακάμπτει δυναμικά! Τελευταία ανάλυση αγοράς και ευκαιρίες εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς και της αυξημένης δραστηριότητας στο on-chain οικοσύστημα, η τιμή του SOL αυξήθηκε κατά 12% σε μόλις μία εβδομάδα, πλησιάζοντας σταθερά το ιστορικό υψηλό του

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

Πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και glamping σε έκταση 328 στρεμμάτων – Επένδυση 53 εκατ. ευρώ με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λαμπρό αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Οσίου Αρσενίου στην Πάρο

Με λαμπρότητα και συγκίνηση τελέστηκε η πανήγυρη του Οσίου Αρσενίου, παρουσία Μητροπολιτών, Επισκόπων, εκπροσώπων της Πολιτείας και πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα.

Αμοργός: Οι ξακουστοί Αμοργινοί Χιτώνες “ζωντανεύουν” απόψε στα Κατάπολα

Η λογοτέχνης Ειρήνη Π. Βεκρή παρουσιάζει την ιστορία και τον συμβολισμό των περίφημων αμοργιανών χιτώνων, σήμερα Δευτέρα 18 Αυγούστου στο Βοτανικό Πάρκο Αμοργού.

Σύρος: Ανοίγει η αυλαία για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ στην Άνω Σύρο

Με ελεύθερη είσοδο και τρεις κορυφαίες συναυλίες, το ΑΝΩ Festival επιστρέφει δυναμικά, γεφυρώνοντας την εκκλησιαστική μουσική παράδοση με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Το πέρασμα του “Blue Star 1” και η σιωπή της θάλασσας

Στο ξημέρωμα μιας ήσυχης μέρας, η θάλασσα γίνεται καθρέφτης συναισθημάτων και το Blue Star 1, κάτι παραπάνω από ένα πλοίο: σύμβολο ελπίδας, μνήμης και συνέχειας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.