Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη "Θηραϊκή Πολιτεία": Διευκρινήσεις περί του ηφαιστείου του Κουλούμπου

Σαντορίνη “Θηραϊκή Πολιτεία”: Διευκρινήσεις περί του ηφαιστείου του Κουλούμπου

|

Ηφαίστειο… Σαντορίνη. Την ώρα που διαβάζουμε σχετικά με την πορεία του, έρχεται η Θηραϊκή Πολιτεία, δημοτική παράταξη της Σαντορίνης, της οποίας ηγείται ο Νίκος Ζώρζος (σ.σ. νέος Δήμαρχος Θήρας) ζητάει διευκρινήσεις σχετικά με την παρακολούθηση του ηφαιστείου Κουλούμπο…

Στα Νέα Σαντορίνης  την 21η Νοεμβρίου στο Volcano TV, καθώς και σε σειρά ανακοινώσεων σε Εθνικά και τοπικά ΜΜΕ (π.χ. https://santorinipress.gr/tin-synechisi-tis-parakolouthisis-tou-kouloumpou-apo-tin-diethni-omada-santory-proteinei-stin-nea-dimotiki-archi-i-e-nomikou/), έγινε κατ΄ επανάληψη αναφορά από την Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Π. Νομικού στη συνέχιση της παρακολούθησης φυσικο-χημικών παραμέτρων του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κουλούμπου, αλλά και στη θέση της νέας Δημοτικής Αρχής.

Παράλληλα στα ίδια δημοσιεύματα εμφανίστηκαν ενημερώσεις για «Αλλαγές στη θερμοκρασία των ρευστών που εκλύονται από τις «καμινάδες» του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου…», δραστηριότητα που όμως «…δεν είναι ανησυχητική…».

Σε σχέση με τις ανακοινώσεις αυτές θα θέλαμε να δώσουμε τις ακόλουθες διευκρινήσεις:

  • Μέχρι σήμερα, είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε από την ημέρα της εκλογής μας ως νέα Δημοτική Αρχή, δεν είχαμε καμία ενημέρωση ή έστω πρόσκληση για ενημέρωση από την κ. Νομικού. Ειδικότερα, καμία από τις εκθέσεις παρακολούθησης του Κουλούμπου που έχει καταθέσει (όπως μάθαμε πρόσφατα) η κ. Νομικού στο Δήμο Θήρας δε μας έχει κοινοποιηθεί, ούτε η κ. Νομικού ζήτησε ποτέ κάποια συνάντηση για να ενημερώσει τη Θηραϊκή Πολιτεία και τον νέο Δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Ν. Ζώρζο.
  • Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν κοινοποιηθεί επίσης ούτε στο Ινστιτούτο Μελέτης & Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), το οποίο διατηρεί από το 1996 πλήρες δίκτυο παρακολούθησης των ηφαιστείων της Σαντορίνης, ούτε στα μέλη της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου στον ΟΑΣΠ.
  • Σε αντίθεση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία άφησε χωρίς χρηματοδότηση και υποστήριξη το δίκτυο παρακολούθησης το οποίο λειτουργεί από το 1996 το Ινστιτούτο Μελέτης & Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), αλλά και δυσφήμισε με συνεχείς επιθέσεις μελών της το διαχρονικό έργο του ΙΜΠΗΣ και πολλών επιστημονικών ομάδων που εργάζονται στη Σαντορίνη, η νέα Δημοτική Αρχή είναι ανοικτή σε συνεργασία και θα υποστηρίξει όλες τις επιστημονικές προσπάθειες που συμβάλουν κυρίως στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, αλλά και στη μελέτη, του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης.
  • Η παρακολούθηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης πρέπει να βασιστεί στις πραγματικές ανάγκες, αλλά και στη διεθνή εμπειρία από ανάλογα ηφαιστειακά περιβάλλοντα. Είναι προφανές ότι η νέα Δημοτική Αρχή, και ιδιαίτερα ο νέος Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος (που είναι και Αντιπρόεδρος του ΙΜΠΗΣ) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και ενημερώνεται για τις δράσεις που συμβάλλουν στην ουσιαστική θωράκιση της Σαντορίνης, όπως π.χ. το έργο που υλοποιεί η ΕΑΓΜΕ σε συνεργασία με το ΙΜΠΗΣ και διεθνείς επιστημονικούς φορείς για τον ηφαιστειακό κίνδυνο του Κουλούμπου και τη σχετική επικαιροποίηση του σχεδίου ΤΑΛΩΣ.
  • Είναι προφανές ότι κάθε πληροφορία που αφορά «ανησυχητικά» φαινόμενα στα ηφαίστεια της Σαντορίνης θα πρέπει να τίθεται άμεσα υπόψη της νέας Δημοτικής Αρχής, αλλά κυρίως του αρμοδίου εθνικού οργάνου, δηλαδή της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου στον ΟΑΣΠ. Η προώθηση και δημοσίευση ανάλογων «πληροφοριών» σε ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της πολιτείας, αλλά και της νέας Δημοτικής Αρχής που σύντομα θα αναλάβει τις ευθύνες της Σαντορίνης, δεν είναι συμβατή με την υπεύθυνη πολιτική και συνεργασία που θέλει να έχει η νέα Δημοτική Αρχή με το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Σύλληψη 48χρονου για βαρύ οπλισμό – Καλάσνικοφ, πιστόλια και 252.480€ σε κρύπτη

Έρευνες σε σπίτι, επιχείρηση και αποθήκες: κατασχέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και μεγάλα χρηματικά ποσά – Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα

Νάξος – Παναγία Μυρτιδιώτισσα: Απόδοση τιμής από το SuperRunner (video)

Εορταστικός αποχαιρετισμός από το ταχύπλοο κατά την αναχώρηση – Η ιστορία του μικρού ναού στη νησίδα του λιμανιού

Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός: Στο 2.30 το… «σφιχτό» ημίχρονο;

Πρεμιέρα Κυπέλλου για τους «ερυθρόλευκους» (17:00) στην Αρκαδία – Ο Αστέρας ψάχνει restart, ο Ολυμπιακός συνέπεια και έλεγχο ρυθμού

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός 20χρονος ναυτικός στο «Blue Star Chios»

Εγκλωβίστηκε σε υδατοστεγή συρόμενη πόρτα στο γκαράζ – Προανάκριση από το Λιμενικό· μήνυμα για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια

Ευλογιά προβάτων: Μέτρα πρόληψης & περιορισμού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τι να κάνουν άμεσα οι κτηνοτρόφοι – συμπτώματα, βιοασφάλεια, μετακινήσεις ζώων. Η ευλογιά του προβάτου δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Συνταγή της Ημέρας: Κολιοί στο γκριλ με «αχνιστή» σαλάτα της γιαγιάς

Αιγαιοπελαγίτικο ψάρι με μυρωδικά της Νάξου και ζεστή πατατοσαλάτα από τη Μαριέττα Γαλάνη – γρήγορο, νησιώτικο, πληθωρικό

Progressive Lab: νέο προοδευτικό think tank με… Ναξιώτικη υπογραφή

Στο οργανωτικό σχήμα ο Νίκος Μαϊτός – Συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής ο Φίλιππος Σαχινίδης – Έρχεται η πρώτη τους έρευνα

Fast Ferries: Πώς διαμορφώνονται τα δρομολόγια την 1η Οκτωβρίου λόγω απεργίας

Έκτακτες νυχτερινές αναχωρήσεις μετά τη λήξη της 24ωρης κινητοποίησης της ΠΝΟ – Αναλυτικά οι ώρες για Ραφήνα, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο και τη γραμμή Πειραιάς–Δυτικές Κυκλάδες–Σαντορίνη

Blue Star Ferries: Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων την 1η Οκτωβρίου

Ακυρώσεις και ειδικά νυχτερινά δρομολόγια μετά τα μεσάνυχτα – Τι ισχύει για Νάξο, Πάρο και τις Κυκλάδες

Αμοργός: Ορκίστηκε η Άννα Συνοδινού στο Τοπικό Συμβούλιο Αιγιάλης

Αντικαθιστά τον παραιτηθέντα πρώην πρόεδρο Λουκά Μενδρινό – Ευχές από τον δήμαρχο Ελευθέριο Καραΐσκο

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα έως τις 10:00 — εξαιρούνται Αργοσαρωνικός & Μαρμάρι

Σε ισχύ προληπτικό μέτρο του Λιμενικού λόγω ισχυρών βοριάδων· επανεκτίμηση στις 10:00. Οι ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τα πρακτορεία τους.

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Απαγορευτικό απόπλου: Ποια πλοία και σε ποια λιμάνια είναι “δεμένα”

Δυσμενείς άνεμοι στο Αιγαίο φέρνουν ακυρώσεις και αλλαγές. Δείτε αναλυτικά ποιες γραμμές δεν εκτελούνται σήμερα Παρασκευή 19/09/2025 και τι ισχύει ανά εταιρεία.