Πρωί Σαββάτου και … Η Σαντορίνη “ταρακουνήθηκε”. Ο λόγος; Αισθητή σεισμική δόνηση 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Σαντορίνη.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων , ενώ το επίκεντρό του βρίσκεται 5 χιλιόμετρα Nότια Νοτιοδυτικά της Οίας.
Ενδιαφέρον όμως έχει το σχόλιο της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού που παρακολουθεί τις δράσεις των ηφαιστείων της Σαντορίνης εδώ και αρκετά χρόνια. Μέσω της προσωπικής της σελίδας στα social media ανέφερε ανάμεσα στα άλλα “Όταν λοιπόν γίνεται ένας σεισμός αυτού του μικρού μεγέθους απαιτείται χρόνος για να αναλυθούν τα δεδομένα κ φυσικά το επίκεντρο κ το βάθος μπορεί να αλλάξουν απο τις αρχικές εκτιμήσεις. Με τις πρώτες αρχικές αναλύσεις κ με επικοινωνία με πολλούς συναδέλφους θεωρούμε ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί. Το φαινόμενο παρακολουθείτε από όλους μας κ πάντα ενημερώνουμε με δεδομένα”.
Αναλυτικά η τοποθέτησή της
“Καλημέρα σε όλους τους κατοίκους κ φίλους της Σαντορίνης που ανησύχησαν με τον σεισμό μεγέθους 3,6R κ βάθους περίπου 11km σύμφωνα με τα τελευταίες επιλύσεις των σεισμογραμμάτων Νότια της Θηρασίας με ασθενείς μετασεισμούς στη συνέχεια.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως η Σαντορίνη κ ο υποθαλάσσιος τριγύρω χώρος της είναι μια τεκτονικά ενεργή περιοχή!
Υπάρχουν δυο τεκτονικές ζώνες στην περιοχή της καλδέρας: η ζώνη της Καμένης κ η ζώνη του Κολούμπου που κατά καιρούς δίνουν σεισμούς ενώ επίσης υπάρχουν κ οι σεισμοί που προέρχονται από την άνοδο του μάγματος κ ονομάζονται ηφαιστειακοί σεισμοί!
Όταν λοιπόν γίνεται ένας σεισμός αυτού του μικρού μεγέθους απαιτείται χρόνος για να αναλυθούν τα δεδομένα κ φυσικά το επίκεντρο κ το βάθος μπορεί να αλλάξουν απο τις αρχικές εκτιμήσεις. Με τις πρώτες αρχικές αναλύσεις κ με επικοινωνία με πολλούς συναδέλφους θεωρούμε ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί. Το φαινόμενο παρακολουθείτε από όλους μας κ πάντα ενημερώνουμε με δεδομένα.
Έχουν ήδη προγραμματιστεί νέες Διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές στο θαλάσσιο χώρο της Καλδέρας κ του Κολούμπου γιατί θεωρούμε απαραίτητη την παρακολούθηση του υποθαλάσσιου χώρου ώστε να εντοπίζονται τυχόν αλλαγές στα υδροθερμικά πεδία των περιοχών κ έχουμε ζητήσει κ την συμβολή του Δήμου Θήρας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού κ το κυριότερο είναι η ψυχραιμία κ όχι ο πανικός”.