Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη: "Αθόρυβη" η τροποποίηση στις προστατευόμενες ζώνες (!!!)

Σαντορίνη: “Αθόρυβη” η τροποποίηση στις προστατευόμενες ζώνες (!!!)

|

Μια παράξενη ιστορία με επίκεντρο νομοθετική ρύθμιση καταγγέλλουν βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και ο δήμαρχος Σαντορίνης.

Οπως υποστηρίζουν, σε χάρτη που συνοδεύει ρύθμιση σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, «εξαφανίζονται» από τη ζώνη προστασίας της Καλντέρας δύο περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε παλιά λατομεία στη Σαντορίνη. Οι ζώνες αυτές είναι αδόμητες στο προεδρικό διάταγμα προστασίας του νησιού και συνεπώς η αλλαγή του χάρτη ισοδυναμεί με μια έμμεση αθόρυβη προσπάθεια τροποποίησής του.

Η επίμαχη ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, με θέμα «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων», που δόθηκε σε διαβούλευση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή.

 

Η ρύθμιση αφορά την ευρύτερη ζώνη της Καλντέρας, στην οποία: 

• Αναστέλλεται έως το τέλος του 2025 (ή έως την έγκριση του νέου πολεοδομικού σχεδίου του νησιού, αν αυτό συμβεί νωρίτερα) η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή υδάτινων στοιχείων (σ.σ. κάτω από τον χαρακτηρισμό «υδάτινο στοιχείο», τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε άλλα νησιά δημιουργούνται παρανόμως πισίνες και τζακούζι).

• Για όλα τα κτίσματα στη ζώνη αυτή με χρήση τουρισμού – αναψυχής (λ.χ. ξενοδοχεία) ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ) θα πρέπει εντός διετίας να εκπονηθούν μελέτες στατικής επάρκειας από τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

• Εως το τέλος της χρονιάς (31.12.2024) η υπηρεσία δόμησης Θήρας θα πρέπει να ελέγξει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία.

Παρότι η ρύθμιση αναφέρεται σε «Ζώνη Ι», δεν παραπέμπει στο διάταγμα προστασίας του νησιού (1990, τροποποιήθηκε το 2012). Αντιθέτως συνοδεύεται από χάρτη ο οποίος δείχνει σε μεγάλο βαθμό να ταυτίζεται με τη ζώνη προστασίας της Καλντέρας στο προεδρικό διάταγμα, αλλά όχι απόλυτα.

«Τα όρια της “Ζώνης Ι” καθορίζονται από το διάταγμα του 1990. Περιλαμβάνουν την εκτός σχεδίου περιοχή της Καλντέρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί αδόμητη ζώνη. Επομένως, ούτως ή άλλως απαγορεύεται να χτίσεις εκεί, να επεκτείνεις κτίρια ή να κάνεις πισίνες», εξηγεί ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος. «Στον χάρτη του σχεδίου νόμου, όμως, βλέπουμε την οριογραμμή της ζώνης να περιορίζεται σε δύο σημεία. Ζητήσαμε διευκρινίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση. Παράλληλα διερευνούμε κατά πόσο έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες –προφανώς παράτυπα– για τα σημεία που ο χάρτης του σχεδίου νόμου προσπαθεί να εξαιρέσει από την απαγόρευση».

Μ. Καφούρος: “Καταστρατήγηση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Καλντέρα”

Στη Βουλή

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Μάρκος Καφούρος. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καφούρος, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκης ερωτάται για ποιο λόγο ο χάρτης του σχεδίου νόμου διαφοροποιείται από εκείνον του προεδρικού διατάγματος προστασίας του νησιού, σε τι αποσκοπεί η αναστολή δόμησης σε μια περιοχή όπου ήδη απαγορεύεται η δόμηση, αν έχουν κατατεθεί αιτήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτάσεις που «εξαιρέθηκαν» από τον χάρτη και, τέλος, αν υπάρχει πρόθεση στο υπό σύνταξη ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του νησιού να τροποποιηθεί η αδόμητη «Ζώνη Ι».

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.