Ο Δήμος Θήρας προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων συστημάτων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης και υπόγειων συστημάτων κάδων αποθήκευσης απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν:
- Ένα (1) σύστημα βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης με ισοδύναμη χωρητικότητα 16 κάδων των 1100 λίτρων, στα Φηρά (πλησίον ΟΤΕ).
- Δύο (2) βυθιζόμενα συστήματα αποθήκευσης απορριμμάτων, σε κάδους 2Χ3.000 λίτρων, συμβατούς με τα κοινά απορριμματοφόρα των ΟΤΑ, με ισοδύναμη χωρητικότητα 5,5 συμβατικών κάδων των 1100 λίτρων έκαστο.
Τα συστήματα τοποθετήθηκαν στο Εμπορείο (πλησίον ψαραγοράς) και στην Οία (πριν την είσοδο της πλατείας).
- Ένα (1) βυθιζόμενο σύστημα αποθήκευσης απορριμμάτων σε κάδους 2Χ360 λίτρων, για την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στα Φηρά (έναντι Μουσείου Προϊστορικής Θήρας).
Τα τέσσερα (4) στον αριθμό αυτά συστήματα τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία του αστικού ιστού του Δήμου μας, έχουν τεθεί σε λειτουργία, αδειάζουν με τα συμβατικά απορριμματοφόρα και μπορούν να πλυθούν και να καθαριστούν όπως οι κλασσικοί κάδοι.
Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτού του συστήματος είναι:
- Εξαφανίζονται τα απορρίμματα, που βρίσκονται έξω από τους κάδους, οπότε τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα και η αποκομιδή των σκουπιδιών ευκολότερη.
- Μειώνονται οι ρύποι εξαιτίας των λιγότερων αριθμών δρομολογίων που απαιτούνται.
- Ο νέος σχεδιασμός του συστήματος δημιουργεί έναν συνδυασμό αισθητικής και περιβαλλοντικής προστασίας.
- Το ύψος είναι ιδανικό για την χρήση από ηλικιωμένους, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, χωρίς να παρενοχλεί και να δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία.
- Είναι αθόρυβο, άρα ιδανικό και για τους χρήστες, αλλά και για να τοποθετηθεί εντός κατοικημένων περιοχών.
- Η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται με καλαίσθητο και οικονομικό αποτέλεσμα.
Αυτά τα βυθιζόμενα συστήματα φέρουν κατάλληλου τύπου κατασκευή και θα χρησιμοποιηθούν για αποκομιδή απορριμμάτων, με προσδοκώμενο οικονομικό όφελος για τον Δήμο πάνω από 65%.
- Τα βυθιζόμενα συστήματα αποθήκευσης απορριμμάτων προωθούν την ανακύκλωση και εξασφαλίζουν οικονομία στην συχνότητα αποκομιδής, μείωση δρομολογίων και εξοικονόμηση ενέργειας από την μείωση των καυσίμων, λιπαντικών και ελαστικών καθώς και των ανταλλακτικών των οχημάτων.
- Η καθαριότητα και η υγιεινή βελτιώνονται στην περιοχή που τοποθετείται ο κάδος, καθώς είναι στεγανός και κλειστός.
- Αποφεύγονται προβλήματα, όπως η δυσάρεστη οσμή, τα απορρίμματα δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, σε αδέσποτα ζώα, τρωκτικά , κλπ.
- Βελτιώνεται η αισθητική εικόνα, μιας και οι κάδοι δεν είναι ορατοί (υπόγειοι).
- Εξασφαλίζεται η ασφάλεια αυτών και αποτρέπονται κίνδυνοι καταστροφής τους από πυρκαγιά, ή μετακίνησής τους από φυσικά φαινόμενα (αέρας, καταιγίδες κ.λπ.), που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τραυματισμούς πολιτών.
Το όλο έργο υλοποιήθηκε μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου Έτη 2019 – 2020 Άξονας Προτεραιότητας (Α.Π.1) – Αστική Αναζωογόνηση 2020», με προϋπολογισμό συνολικού ποσού 217.000,00 € συμπ/νου ΦΠΑ 24%.
Με προσήλωση στον αρχικό σχεδιασμό και όλες τις απαιτούμενες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Θήρας, η Σαντορίνη ευπρεπίζεται, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, ενώ ο στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να τοποθετηθούν συστήματα υπογειοποιημένων κάδων σε όλο το νησί.