Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη (Οία): Νέος υπαίθριος χώρος στάθμευσης για τουριστικά οχήματα

Σαντορίνη (Οία): Νέος υπαίθριος χώρος στάθμευσης για τουριστικά οχήματα

|

Η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και η καλύτερη διαχείριση του τουρισμού στην Οία (Σαντορίνη) βρίσκονται πλέον πιο κοντά στην υλοποίησή τους, με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θήρας και της εταιρείας «ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.». Η σύμβαση αυτή έχει ως σκοπό την ίδρυση και λειτουργία ενός σύγχρονου υπαίθριου χώρου στάθμευσης για επαγγελματικά οχήματα μεταφοράς επιβατών στην περιοχή της Οίας, ένα έργο που αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στον τουριστικό τομέα του νησιού.

Σύμφωνα με τον Δήμο, η ανάγκη για την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων στάθμευσης στην Οία είναι επιτακτική, δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης και της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης, ειδικά στους στενούς δρόμους του νησιού. Η λειτουργία του νέου χώρου θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της περιοχής, προσφέροντας έναν ασφαλή και οργανωμένο χώρο επιβίβασης και αποβίβασης για τα τουριστικά λεωφορεία, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αναγκαία η ανάπτυξη υπαίθριων χώρων στάθμευσης

Η ανάγκη για τη λειτουργία του υπαίθριου χώρου στάθμευσης στην Οία ήταν επιβεβλημένη, καθώς ο Δήμος Θήρας, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, αδυνατούσε να αναλάβει την εκμετάλλευση των ήδη διαθέσιμων ακινήτων και μισθίων για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης. Η έλλειψη υποδομών στάθμευσης είχε ως αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση αυτών των χώρων και τη χαμένη ευκαιρία για αύξηση των δημοτικών εσόδων.

Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η «ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.», η οποία διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και στελέχωση, αναλαμβάνει τη μελέτη και διαμόρφωση του νέου χώρου στάθμευσης στην περιοχή «Ποταμίδια» της Οίας, με εμβαδόν 6.415,18 τ.μ. Η δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου στάθμευσης με τουλάχιστον 60 θέσεις αναμένεται να επιλύσει σημαντικά προβλήματα κυκλοφορίας και να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Στρατηγική για τη βιώσιμη κινητικότητα και τον τουρισμό

Η λειτουργία του υπαίθριου χώρου στάθμευσης δεν περιορίζεται μόνο στην ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Μέσω της προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας, ο νέος χώρος θα ενισχύσει τη χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, όπως η πεζή μετακίνηση και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, που συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η λειτουργία του χώρου θα συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο και την οριοθέτηση της επισκεψιμότητας στην Οία, η οποία βλέπει τη ροή των τουριστών να αυξάνεται, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κόστους παραμονής των τουριστών κρουαζιέρας. Ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης κίνησης των μεγάλων οχημάτων θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της περιοχής και στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.

Δημοτικά οφέλη και αναπτυξιακή προοπτική

Με την παραχώρηση του χώρου «Ποταμίδια» στη «ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.» για τη λειτουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης, αναγνωρίζεται η δυνατότητα αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετούσε το σκοπό της τουριστικής ανάπτυξης μέσω επαρκών υποδομών στάθμευσης. Η αναβάθμιση του χώρου θα προσφέρει σημαντικά έσοδα και θα ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Η «ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.», με δικούς της πόρους, θα αναλάβει όλες τις διαδικασίες μελέτης, διαμόρφωσης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, εξασφαλίζοντας ότι ο νέος χώρος στάθμευσης θα πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις και θα συνάδει με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και της τουριστικής ανάπτυξης.

Η υλοποίηση αυτού του έργου είναι κρίσιμη για το μέλλον της Οίας και του Δήμου Θήρας γενικότερα, καθώς αναμένεται να προσφέρει όχι μόνο λύσεις στη βιώσιμη κινητικότητα, αλλά και στη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά»: Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Νάξου για τη γενοκτονία στη Γάζα

Δριμεία κριτική της παράταξης στη στάση της δημοτικής αρχής – Καταγγελία για «λογική ίσων αποστάσεων» και σιγή γύρω από τη συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ

Πάρος: Αναδεικνύεται σε “διαμάντι” του τουρισμού πολυτελείας στην Ευρώπη

Από τις πρώτες επιλογές για ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου — Διεθνείς διακρίσεις και αύξηση ενδιαφέροντος εκτός αιχμής επιβεβαιώνουν τη στρατηγική στροφή του νησιού

«ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2»: Σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας ενεργοποιείται προληπτικά για την άμεση απόκριση και διαχείριση συνεπειών από ενδεχόμενους σεισμούς – Ο Δήμος επενδύει στη συνέργεια, την ετοιμότητα και την προστασία των πολιτών.

Συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα: Εθνική αποτυχία ή εθνική ευκαιρία;

Αρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου με επίκεντρο την συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αμυνα

ΑΟ Θήρας: Η Αναστασία Σιρίνινα στο ρόστερ για τη νέα χρονιά, προσθέτει εμπειρία και πάθος

Η 29χρονη κεντρική με θητεία σε Παναθηναϊκό, Θέτιδα και διεθνείς διοργανώσεις, έρχεται με όραμα και δυναμική να ενισχύσει τη φετινή πορεία της Σαντορινιάς ομάδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Μαγικές Νύχτες» στη σκηνή του Καμπανέλλη, όταν το Μουσείο ζωντάνεψε μέσα από τον χορό

Δύο παραστάσεις γεμάτες χρώμα, κίνηση και συγκίνηση από τη Fani’s Dance Studio, υπό την καθοδήγηση της Φανής Μπαρδή, ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο της Τέχνης.

Νάξος – Απείρανθος: Μνήμες από τη Χούντα, παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη με ανοιχτή συζήτηση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ιστορική μνήμη, την αντίσταση και τους ανεξιχνίαστους θανάτους της δικτατορίας.

Από τη Νάξο στη Super League, Ο Νικηφόρος Κατσαράς στον ΟΦΗ

Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας του ΠΑΣ Νάξου κάνει το μεγάλο βήμα και μεταγράφεται στην Κ15 του ΟΦΗ, με φόντο τη συμμετοχή στην προεπιλογή της Εθνικής Ομάδας.

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!