Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη: Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας για την κανονιστική κοινόχρηστων χώρων

Σαντορίνη: Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας για την κανονιστική κοινόχρηστων χώρων

|

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εισήγηση του Δήμου Θήρας για αυξήσεις στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, της τάξης του 500% για τραπεζοκαθίσματα και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από τα εμπορικά καταστήματα.

Ο Σύλλογός μας  συνομίλησε με εκπροσώπους των πληττόμενων καταστηματαρχών, που κάνουν λόγο για απότομες και εξοντωτικές επιβαρύνσεις που «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις και θα πρέπει να μετακυλήσουν στον καταναλωτή.

Ειδικά ο κλάδος των εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων έχει δει το λειτουργικό κόστος της εστίασης να αυξάνεται την τελευταία διετία κατά 42%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργο Καββαθά. «Αυτό οφείλεται στο κόστος της ενέργειας, στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, στις τιμές αγοράς των πρώτων υλών και προϊόντων και στα καύσιμα, μεταξύ άλλων παραγόντων». «Οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών επιβαρύνει υπέρμετρα τον κλάδο σε μια εποχή που δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει τις αυξήσεις στην κατανάλωση.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από το 42% του λειτουργικού κόστους έχει περάσει στην κατανάλωση περίπου το 12% με 15%». Επιπλέον αυτού, όπως σημειώνει ο ίδιος, μετά και τη νομοθετική ρύθμιση του Οκτωβρίου που δίνει τη δυνατότητα αύξησης του δημοτικού τέλους επί των ακαθάριστων εισπράξεων των εστιατορίων μέχρι και 0,75%, με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων οι επιχειρηματίες θα δουν αύξηση περίπου 50% στα τέλη που ισχύουν σήμερα. «Άρα έχουμε δύο αυξήσεις από τον Δήμο Θήρας, στα τέλη κατάληψης δημόσιου χώρου και στα δημοτικά τέλη αντίστοιχα. Αυτό επιβαρύνει υπέρμετρα τον κλάδο, ο κλάδος δεν μπορεί να περάσει τις αυξήσεις στην κατανάλωση και ό,τι περάσει θα είναι εις βάρος του καταναλωτή».

«Δεν υπήρξε διαβούλευση»

Οι εστιάτορες και οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί κλάδοι που θα υποστούν τις αυξήσεις των τελών τονίζουν αφενός ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση, αφετέρου αντιδρούν και στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η απόφαση για την επιβολή αυτών των τελών .

«Πρέπει να τονίσουμε ότι όλα αυτά που γίνονται, συμβαίνουν χωρίς καμία διαβούλευση, κάτι που είναι κυρίαρχο».

«Όταν κάνουμε τέτοιες αυξήσεις θα πρέπει να συζητάμε και με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να έχουμε αυξήσεις οι οποίες θα είναι λελογισμένες και στο πλαίσιο επιβίωσης και των δύο. Αντιλαμβανόμαστε και τις ανάγκες του Δήμου Θήρας, αλλά πρέπει να αντιληφθεί και η δημοτική αρχή ότι αυτές δεν μπορεί να είναι υπέρμετρες.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη για τους επιχειρηματίες που καλούνται να επιβαρυνθούν με δημοτικά τέλη κατάληψης δημόσιου χώρου για όλο το έτος, και όχι μόνο για τους μήνες που κάνουν πραγματική χρήση του.

Η εποχικότητα είναι μια πραγματικότητα και έως ότου την ανατρέψουμε με το << ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ >>  θα πρέπει να σεβαστούμε τον επιχειρηματία και να μην προσπαθούμε να τον γδάρουμε.

«Να αποφασίσουμε ποια Σαντορίνη θέλουμε»

Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για την κατάληψη δημόσιου χώρου από εμπορικά καταστήματα ανοίγουν ξανά τη συζήτηση για τα προβλήματα και τα οφέλη που δημιουργούνται. «Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε». «Θέλουμε τη Σαντορίνη τουριστικό προορισμό, θέλουμε ο ξένος επισκέπτης να μπορεί να κάθεται στα πεζοδρόμια και τις πλατείες μας. Θέλουμε να αφήνουμε τα χρήματα προς όφελος της εθνικής οικονομίας γιατί η Σαντορίνη προσφέρει πάνω από 3 δισ. στο ΑΕΠ ετησίως. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», επίσης είναι υποχρέωση των επιχειρήσεων να συμμορφώνονται για την εξασφάλιση ελεύθερων οδεύσεων.<<Άλλο, όμως, αυτό και άλλο αυξάνω τα δημοτικά τέλη στον βαθμό που οδηγώ την επιχείρηση σε κλείσιμο ή την οδηγώ στο να μην πάρει δημόσιο χώρο>>.

 

Για το Δ. Σ.

Πρόεδρος                                                                Ο Γενικός Γραμματέας

Νομικός Νικόλαος                                                     Διαμαντόπουλος Γεώργιος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.