Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Ν. Ζώρζος: Υπερτουρισμός και δόμηση «τραυματίζουν» το νησί

Σαντορίνη – Ν. Ζώρζος: Υπερτουρισμός και δόμηση «τραυματίζουν» το νησί

|

Από τον φάρο στο Ακρωτήρι μέχρι την Οία, την ώρα του ηλιοβασιλέματος στη Σαντορίνη στρέφονται ταυτόχρονα στον ορίζοντα οι κάμερες εκατοντάδων χιλιάδων κινητών τηλεφώνων. Συνολικά μέσα στο έτος –η Σαντορίνη είναι προορισμός, σχεδόν, δωδεκαμήνου– περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες φιλοξενούνται στα 76 τετραγωνικά της χιλιόμετρα. Φεύγοντας, παίρνουν μαζί τους τις φωτογραφίες του ήλιου που δύει στην καλντέρα, αλλά αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στο νησί, επηρεάζοντας τη δόμηση, την επάρκεια των πόρων, την παραγωγή απορριμμάτων και πολύ περισσότερο την ίδια τη φυσιογνωμία του τόπου.

«Πλέον, αν πάει κανείς στο Aμπου Ντάμπι ή στα Κανάρια Nησιά θα συναντήσει την ίδια αρχιτεκτονική αντίληψη, με αποτέλεσμα κάθε προορισμός να χάνει την ταυτότητά του», λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος εξηγώντας πώς η ακραία δόμηση τείνει στην ομοιομορφία των τόπων, αποστερώντας τους τα μοναδικά στοιχεία που τους προσέδωσαν την αρχική φήμη. «Η Σαντορίνη πλέον έχει τραυματίσει το τοπίο της, αυτό για το οποίο έχει γίνει γνωστή: το γεωπεριβάλλον που δημιουργήθηκε με την προϊστορική έκρηξη του 1613 π.Χ.».

Ο κ. Ζώρζος σημειώνει ότι το οξύτατο πρόβλημα της δόμησης είναι μια «ανήκεστος βλάβη», καθώς δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί εκ των υστέρων. «Είναι διάσπαρτη η δόμηση σε κάθε σημείο του νησιού. Δεν υπάρχει καμία παρθένα περιοχή», λέει.

«Ούτε μία επιπλέον κλίνη»

Ο δήμαρχος Θήρας εξηγεί πως το πρόβλημα είναι τόσο η αυθαίρετη όσο και η νόμιμη δόμηση, καθώς εκδίδονται και άδειες κατά παράβαση της νομοθεσίας, «παραχαράσσοντας την αλήθεια των πραγμάτων, για αυτό πολλές φορές γίνεται και ανάκληση». «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση, ακόμα και για οικονομικούς λόγους», προσθέτει ο κ. Ζώρζος. «Eνα ξενοδοχείο σε μια απομακρυσμένη περιοχή απαιτεί δίκτυα ρεύματος και ύδρευσης και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του, παίρνοντας πόρους από τους κατοίκους του νησιού».

Το ζήτημα της ακραίας δόμησης δεν είναι άγνωστο στις Κυκλάδες συνολικά. «Η Σαντορίνη και οι νησιωτικές περιοχές με τη μικρή έκταση που έχουν, χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, αλλά το κράτος νομοθετεί κυρίως οριζόντια», λέει ο κ. Ζώρζος. «Η αυτοδιοίκηση δεν έχει τα μέσα. Θα έπρεπε να έχει αυτοτέλεια για να μπορεί να ονομάζεται και αυτοδιοίκηση», προσθέτει. «Εδώ που φτάσαμε πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη αδειοδότηση νέας κλίνης».

Σαντορίνη
Σαντορίνη

Κρουαζιέρα, σκουπίδια και η Σαντορίνη που χάθηκε
Η κρουαζιέρα πιέζει επιπλέον το νησί συμβάλλοντας περίπου το 1/3 στον τουριστικό όγκο. Φέτος αναμένονται 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια –30.000 περισσότεροι από το προηγούμενο έτος. «Πρέπει να ρυθμιστούν οι αφίξεις των πλοίων σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να μην έχουμε πάνω από 8.000 επισκέπτες ημερησίως», σημειώνει ο κ. Ζώρζος, διαβλέποντας πως 63 ημέρες της τουριστικής σεζόν θα υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση του όγκου των επισκεπτών. «Από τον επόμενο χρόνο θα θέσουμε πάλι σε εφαρμογή έναν τόπο κατανομής των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων. Aυτό που μπορούμε να κάνουμε φέτος είναι να συζητήσουμε με τους φορείς της κρουαζιέρας τρόπους άμβλυνσης των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν».

Η κίνηση στους δρόμους του νησιού που είναι συχνά αφόρητη για εποχούμενους αλλά ακόμα και πεζούς, είναι μία από τις δύο πιο εμφανείς επιπτώσεις του υπερτουρισμού. Η άλλη είναι τα σκουπίδια. Μια οριστική λύση για την αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων δεν θα βρεθεί πριν το 2027, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, ενώ αυτή τη στιγμή η ενδιάμεση λύση –η λειτουργία χώρου απόθεσης απορριμμάτων παραπλεύρως του ΧΑΔΑ– αντιμετωπίζει προβλήματα. «Πλέον κινδυνεύει η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί ο χώρος. Δεν έχει αγοραστεί ή μισθωθεί ο χώρος παραπλεύρως, όπου θα εγκατασταθεί η ενδιάμεση λύση. Αν αυτά τα δύο εξασφαλιστούν, τότε μπορούμε σε ένα χρόνο από σήμερα να έχουμε την ενδιάμεση λύση», εξηγεί ο κ. Ζώρζος.

Τα προβλήματα που προκαλεί ο υπερτουρισμός στον πεπερασμένο νησιωτικό χώρο αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντίβαρο στους πόρους που χάνονται και την αλλοίωση του τοπίου, αποτελούν οι ίδιοι οι νησιώτες. «Κυρίως εκείνοι που δεν διαβρώθηκαν από τον τουρισμό», λέει ο Νίκος Ζώρζος. «Οι γενιές που ήρθανε γνώρισαν άλλο τόπο. Αλλά υπάρχουν ακόμα εκείνοι που δεν έχασαν την ταυτότητα του νησιώτη, το στοιχείο της αθωότητας», λέει.

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική