Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Ν. Ζώρζος: Υπερτουρισμός και δόμηση «τραυματίζουν» το νησί

Σαντορίνη – Ν. Ζώρζος: Υπερτουρισμός και δόμηση «τραυματίζουν» το νησί

|

Από τον φάρο στο Ακρωτήρι μέχρι την Οία, την ώρα του ηλιοβασιλέματος στη Σαντορίνη στρέφονται ταυτόχρονα στον ορίζοντα οι κάμερες εκατοντάδων χιλιάδων κινητών τηλεφώνων. Συνολικά μέσα στο έτος –η Σαντορίνη είναι προορισμός, σχεδόν, δωδεκαμήνου– περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες φιλοξενούνται στα 76 τετραγωνικά της χιλιόμετρα. Φεύγοντας, παίρνουν μαζί τους τις φωτογραφίες του ήλιου που δύει στην καλντέρα, αλλά αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στο νησί, επηρεάζοντας τη δόμηση, την επάρκεια των πόρων, την παραγωγή απορριμμάτων και πολύ περισσότερο την ίδια τη φυσιογνωμία του τόπου.

«Πλέον, αν πάει κανείς στο Aμπου Ντάμπι ή στα Κανάρια Nησιά θα συναντήσει την ίδια αρχιτεκτονική αντίληψη, με αποτέλεσμα κάθε προορισμός να χάνει την ταυτότητά του», λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος εξηγώντας πώς η ακραία δόμηση τείνει στην ομοιομορφία των τόπων, αποστερώντας τους τα μοναδικά στοιχεία που τους προσέδωσαν την αρχική φήμη. «Η Σαντορίνη πλέον έχει τραυματίσει το τοπίο της, αυτό για το οποίο έχει γίνει γνωστή: το γεωπεριβάλλον που δημιουργήθηκε με την προϊστορική έκρηξη του 1613 π.Χ.».

Ο κ. Ζώρζος σημειώνει ότι το οξύτατο πρόβλημα της δόμησης είναι μια «ανήκεστος βλάβη», καθώς δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί εκ των υστέρων. «Είναι διάσπαρτη η δόμηση σε κάθε σημείο του νησιού. Δεν υπάρχει καμία παρθένα περιοχή», λέει.

«Ούτε μία επιπλέον κλίνη»

Ο δήμαρχος Θήρας εξηγεί πως το πρόβλημα είναι τόσο η αυθαίρετη όσο και η νόμιμη δόμηση, καθώς εκδίδονται και άδειες κατά παράβαση της νομοθεσίας, «παραχαράσσοντας την αλήθεια των πραγμάτων, για αυτό πολλές φορές γίνεται και ανάκληση». «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση, ακόμα και για οικονομικούς λόγους», προσθέτει ο κ. Ζώρζος. «Eνα ξενοδοχείο σε μια απομακρυσμένη περιοχή απαιτεί δίκτυα ρεύματος και ύδρευσης και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του, παίρνοντας πόρους από τους κατοίκους του νησιού».

Το ζήτημα της ακραίας δόμησης δεν είναι άγνωστο στις Κυκλάδες συνολικά. «Η Σαντορίνη και οι νησιωτικές περιοχές με τη μικρή έκταση που έχουν, χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, αλλά το κράτος νομοθετεί κυρίως οριζόντια», λέει ο κ. Ζώρζος. «Η αυτοδιοίκηση δεν έχει τα μέσα. Θα έπρεπε να έχει αυτοτέλεια για να μπορεί να ονομάζεται και αυτοδιοίκηση», προσθέτει. «Εδώ που φτάσαμε πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη αδειοδότηση νέας κλίνης».

Σαντορίνη
Σαντορίνη

Κρουαζιέρα, σκουπίδια και η Σαντορίνη που χάθηκε
Η κρουαζιέρα πιέζει επιπλέον το νησί συμβάλλοντας περίπου το 1/3 στον τουριστικό όγκο. Φέτος αναμένονται 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια –30.000 περισσότεροι από το προηγούμενο έτος. «Πρέπει να ρυθμιστούν οι αφίξεις των πλοίων σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να μην έχουμε πάνω από 8.000 επισκέπτες ημερησίως», σημειώνει ο κ. Ζώρζος, διαβλέποντας πως 63 ημέρες της τουριστικής σεζόν θα υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση του όγκου των επισκεπτών. «Από τον επόμενο χρόνο θα θέσουμε πάλι σε εφαρμογή έναν τόπο κατανομής των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων. Aυτό που μπορούμε να κάνουμε φέτος είναι να συζητήσουμε με τους φορείς της κρουαζιέρας τρόπους άμβλυνσης των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν».

Η κίνηση στους δρόμους του νησιού που είναι συχνά αφόρητη για εποχούμενους αλλά ακόμα και πεζούς, είναι μία από τις δύο πιο εμφανείς επιπτώσεις του υπερτουρισμού. Η άλλη είναι τα σκουπίδια. Μια οριστική λύση για την αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων δεν θα βρεθεί πριν το 2027, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, ενώ αυτή τη στιγμή η ενδιάμεση λύση –η λειτουργία χώρου απόθεσης απορριμμάτων παραπλεύρως του ΧΑΔΑ– αντιμετωπίζει προβλήματα. «Πλέον κινδυνεύει η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί ο χώρος. Δεν έχει αγοραστεί ή μισθωθεί ο χώρος παραπλεύρως, όπου θα εγκατασταθεί η ενδιάμεση λύση. Αν αυτά τα δύο εξασφαλιστούν, τότε μπορούμε σε ένα χρόνο από σήμερα να έχουμε την ενδιάμεση λύση», εξηγεί ο κ. Ζώρζος.

Τα προβλήματα που προκαλεί ο υπερτουρισμός στον πεπερασμένο νησιωτικό χώρο αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντίβαρο στους πόρους που χάνονται και την αλλοίωση του τοπίου, αποτελούν οι ίδιοι οι νησιώτες. «Κυρίως εκείνοι που δεν διαβρώθηκαν από τον τουρισμό», λέει ο Νίκος Ζώρζος. «Οι γενιές που ήρθανε γνώρισαν άλλο τόπο. Αλλά υπάρχουν ακόμα εκείνοι που δεν έχασαν την ταυτότητα του νησιώτη, το στοιχείο της αθωότητας», λέει.

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Όταν ο ήλιος γέρνει στη Γρόττα, η μουσική παίρνει το λόγο

Μια βραδιά αρμονίας και φωτός με έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Ραχμάνινοφ και σύγχρονων δημιουργών, στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, το Σάββατο 19 Ιουλίου

Νάξος – Χαλκί: Παρουσιάζεται το «Οδοιπορικό στη Νάξο», μία πολιτιστική διαδρομή ψυχής και γνώσης

Η παρουσίαση του πολιτιστικού περιηγητικού οδηγού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιουλίου στο Χαλκί Νάξου – Είσοδος ελεύθερη

Νάξος – Δανακός: Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, σπάνιο μνημείο της εικονομαχικής περιόδου αποκαλύπτεται ξανά στο κοινό

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση και συντήρηση του κοιμητηριακού ναού – Σπουδαία αποκάλυψη του αρχικού σύνθρονου και τοιχογραφικού διακόσμου

Πάρος: Επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα, στο επίκεντρο το νέο εμπορικό λιμάνι

Επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανου Γκίκα - Ποιους συνάντησε και τι συζήτησαν στο τραπέζι του δημαρχιακού Μεγάρου

«Κατά βάθος νησιά»: Ο Θράσος Καμινάκης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στην Απείρανθο

Μια ξεχωριστή βραδιά γνωριμίας με τον συγγραφέα και τις «νησιωτικές» του ιστορίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, την Πέμπτη 24 Ιουλίου

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. κορυφαία στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas!

Νέα διεθνής διάκριση για το “χρυσάφι” της ναξιώτικης γης – Πρώτη σε λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά από παστεριωμένο γάλα

Νάξος: 2η Συνάντηση Αεροπόρων Νάξου, συνεστίαση στο Γλινάδο

Μια βραδιά με αεροπορικό αέρα, συναδελφική διάθεση και ενωτικό πνεύμα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Νάξος – Tortùga: Μια εμπειρία γεύσης και φύσης στην Πλάκα

Ένας χώρος με οικολογική συνείδηση, ναξιώτικη κουζίνα και πολιτιστικό όραμα, που σέβεται απόλυτα το νησιωτικό τοπίο

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.