Στις 23 Δεκεμβρίου 2022 η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) κατέθεσε τις προτάσεις της στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγεται ενόψει της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) της Σαντορίνης.
Οι προτάσεις στάλθηκαν στον Δήμο και τους συμβούλους του, καθώς και στον ανάδοχο που έχει αναλάβει την εκπόνηση του ΕΠΣ. Η ΕΛΛΕΤ επικαιροποίησε και εξειδίκευσε τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τον Ιούλιο 2021 στον Πρωθυπουργό και στον Δήμο Θήρας με τρόπο που να είναι χρήσιμες στους σκοπούς και τις επιδιώξεις του εκπονούμενου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Η συμμετοχή μας θα ήταν πιο τεκμηριωμένη αν υπήρχε ένα κείμενο διαβούλευσης, αν είχε δηλαδή δημοσιοποιηθεί τουλάχιστον το πρώτο στάδιο της εκπονούμενης μελέτης (Α ενότητα, διάγνωση).
Πάρα ταύτα:
Βασική κατεύθυνση της εργασίας αυτής είναι ο πάγιος στρατηγικός στόχος της ΕΛΛΕΤ, ότι γνώμονας για τον χωρικό σχεδιασμό πρέπει να είναι η φέρουσα ικανότητα του τόπου. Η Σαντορίνη, ένας τόπος με μακρά πολιτισμική ιστορία και μοναδικό γεωγραφικό και φυσικό περιβάλλον, δέχεται τις τελευταίες δεκαετίες εντονότατη οικιστική πίεση και υφίσταται έντονη αλλοίωση της φυσιογνωμίας της και του αγροτικού τοπίου, λόγω των αυξανόμενων τουριστικών πιέσεων που πρέπει να ελεγχθούν.
Στόχος και προϋπόθεση των χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων που θα εισαχθούν με το ΕΠΣ πρέπει να είναι να συμβάλλουν, μαζί με τις κατάλληλες τομεακές πολιτικές στην τόνωση της τοπικής παραγωγικής βάσης και την ενθάρρυνση μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης που να προφυλάσσει διαθέσιμους πόρους για τις επερχόμενες γενεές.
Η έννοια της Φέρουσας Ικανότητας έχει πλέον εισαχθεί στο θεσμικό πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού της Χώρας σε συνέχεια της νομολογίας του Συμβουλίου Επικρατείας και αναδεικνύεται σε απαραίτητη και ουσιαστική προϋπόθεση νομιμότητας του ΠΔ/τος του ΕΠΣ, που θα υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι ρυθμίσεις που θα εισαχθούν θα πρέπει να περιέχουν σαφείς δεσμεύσεις για τον έλεγχο της δόμησης, αλλά ταυτοχρόνως να υποδεικνύουν κατευθύνσεις, μέσω του προγράμματος εφαρμογής του ΕΠΣ, προς τις τομεακές πολιτικές ώστε να υιοθετηθεί μια πρακτική οριζόντιας διείσδυσης της περιβαλλοντικής προστασίας και σε άλλες πολιτικές.
Οι προτάσεις που επεξεργάστηκε κοινή ομάδα εργασίας από το Συμβούλιο Θεσμικού Πλαισίου (ΣΘΕΠ) της ΕΛΛΕΤ και την Τοπική Επιτροπή της Σαντορίνης με τη συνεργασία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ), αναλύονται σε πέντε συνοπτικούς πίνακες και ένα εισαγωγικό κείμενο τα οποία ακολουθούν, και αφορούν στα εξής θέματα:
1. Προστασία αγροτικής παραγωγής, τοπίου, υδατικών πόρων και έλεγχος διάχυτης δόμησης.
2. Πολεοδομικός σχεδιασμός της οικιστικής ανάπτυξης.
3. Βιώσιμες μεταφορές
4. Διαχείριση απορριμμάτων
5. Πολιτισμός
Παραδίδουμε αυτή την έκθεση στον Δήμο και στον ανάδοχο του ΕΠΣ, με αίσθηση ευθύνης, ευχόμενοι να αξιοποιηθούν προς όφελος μιας βιώσιμης, παραγωγικής και δημιουργικής πορείας για το μέλλον του νησιού.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:
Α. Θέσεις προς την διαβούλευση του Δήμου Θήρας για το υπό εκπόνηση Ειδικό Σχέδιο (ΕΠΣ- συνοπτικό εισαγωγικό κείμενο): https://www.ellet.gr/wp-content/uploads/Εισαγωγικό-κειμενο-για-προτασεις-ΕΠΣ.pdf
Β. Πίνακας Προτάσεων ΕΠΣ Σαντορίνης: https://www.ellet.gr/wp-content/uploads/Πίνακας-Προτάσεων-ΕΠΣΣαντορίνης.pdf (πίνακες αναλυτικότερων προτάσεων στους κρίσιμους τομείς που πλαισιώνουν τον χωρικό σχεδιασμό)