Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Εύη Νομικού: "Θα τοποθετήσουμε 26 υποθαλάσσιους σεισμογράφους στην καρδιά του...

Σαντορίνη – Εύη Νομικού: “Θα τοποθετήσουμε 26 υποθαλάσσιους σεισμογράφους στην καρδιά του ηφαιστείου”

|

Δύο ελληνικά ερευνητικά προγράμματα με πολλές «πρωτιές» φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο στη Σαντορίνη. Μεγάλη επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), πόντισε για μεγάλο διάστημα στο ηφαίστειο υπερσύγχρονα όργανα, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι το ηφαίστειο παραμένει πολύ ενεργό. Δημιούργησαν έτσι τις πρώτες «χρονοσειρές» δεδομένων, με βάση τις οποίες μπορεί να εκτιμηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά. Η έρευνα συνεχίζεται αυτές τις ημέρες σε συνεργασία με Γερμανούς επιστήμονες, με την πόντιση στο ηφαίστειο υποθαλάσσιων σεισμογράφων.

Τα νέα στοιχεία που έρχονται τώρα στο φως συλλέχθηκαν από τα ερευνητικά προγράμματα «Santory» (Υποθαλάσσιο Παρατηρητήριο Σαντορίνης), που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΛΙΔΕΚ και «Θήρα», που χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Θήρας. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν τρεις ωκεανογραφικές αποστολές (οι δύο πρώτες χρηματοδοτήθηκαν από το «Θήρα» και η δεύτερη από το «Santory»), μέσω των οποίων εγκαταστάθηκαν εξειδικευμένα επιστημονικά όργανα για κάποιους μήνες στον κρατήρα του Κολούμπο, σε βάθος 500 μέτρων, κατόπιν ανασύρθηκαν για να συλλεχθούν τα δεδομένα και επανατοποθετήθηκαν.

«Santory» και «Θήρα»

Τι είδους ήταν τα επιστημονικά όργανα και τι μέτρησαν; Το υποθαλάσσιο παρατηρητήριο του «Santory» αποτελείται από αισθητήρες για τη συλλογή ακουστικών δεδομένων, θερμοκρασίας, διοξειδίου του άνθρακα, υδρόθειου, οξυγόνου, πίεσης, pH και θολότητας. Επίσης, τοποθετήθηκαν κλισιόμετρα για τη μέτρηση των θαλάσσιων ρευμάτων μέσα στον κρατήρα. Ειδικά θερμόμετρα για τη μέτρηση των αλλαγών της θερμοκρασίας των πολυμεταλλικών καμινάδων του υδροθερμικού πεδίου.

Οπτικές κάμερες για την καταγραφή της υδροθερμικής ροής των ρευστών. Και εξειδικευμένοι υποθαλάσσιοι σταθμοί καταγραφής για τη μέτρηση φυσικών παραμέτρων στο νερό (θολερότητα, θερμοκρασία, αγωγιμότητα, πίεση, οξυγόνο).

Μέσα από τη λεπτομερή παρακολούθηση του ηφαιστείου επιβεβαιώνεται ότι το Κολούμπο παραμένει πολύ ενεργό. «Οι ηφαιστειακές “καμινάδες” στον πυθμένα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και έχουν θερμοκρασία 230 βαθμών Κελσίου. Οταν έχουμε τόσο ενεργά υδροθερμικά πεδία, πρέπει να τα παρακολουθούμε γιατί οποιαδήποτε αλλαγή στα δεδομένα υποδεικνύει ενεργοποίηση του ηφαιστείου.

Γι’ αυτό και οι μετρήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την εκτίμηση της ηφαιστειακής επικινδυνότητας», εξηγεί η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Santory».

Η έρευνα έχει πολλές πρωτιές. «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε χρονοσειρές δεδομένων από το Κολούμπο για ακουστικά, φυσικά και χημικά δεδομένα για δύο χρονικές περιόδους από τον κρατήρα του ηφαιστείου, τα οποία είναι χρήσιμα για την κατανόηση της δυναμικής του. Με τον τρόπο αυτό γίνεται η επιστημονική παρακολούθηση των υποθαλάσσιων ηφαιστείων σε όλο τον κόσμο».

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θήρα» (το οποίο έχει επιστημονική υπεύθυνη την Παρασκευή Πολυμενάκου από το ΕΛΚΕΘΕ) έγιναν και πολλές εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία και στην κοινωνία της Σαντορίνης, ώστε να κατανοήσουν τα χερσαία και υποθαλάσσια ηφαίστεια της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Θήρα» ολοκληρώθηκε και η επιστημονική ομάδα ζητάει από τον Δήμο Θήρας να χρηματοδοτήσει τη συνέχισή του. «Η οικονομική στήριξη του δήμου είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ροή δεδομένων και να αναλυθούν οι μακροπρόθεσμες δυναμικές του υποθαλάσσιου ηφαιστείου».

H «Multimarex»

Τις ημέρες αυτές έχει ξεκινήσει στην περιοχή του Κολούμπο και σε συνεργασία με το Santory μια νέα ερευνητική αποστολή που ονομάζεται «Multimarex» και χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση. «Θα τοποθετήσουμε 26 σύγχρονους υποθαλάσσιους σεισμογράφους στην καρδιά του ηφαιστείου, καταγράφοντας έτσι και την παραμικρή σεισμική δραστηριότητα», εξηγεί η κ. Νομικού.

 

«Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί τρισδιάστατη σεισμική απεικόνιση του ρήγματος της Αμοργού, που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1956 (όπως αποδείχθηκε, από τον σεισμό αυτό ο πυθμένας είχε μετακινηθεί έως και 18 μέτρα!). Η απεικόνιση θα μας δείξει όλη τη στρωματογραφία του, τις παλαιότερες μετακινήσεις του ρήγματος, και τη γεωμετρία του, δηλαδή το πώς είναι. Κάτι ανάλογο είχαμε κάνει το 2019 στο Κολούμπο και μας αποκάλυψε τη δομή του ηφαιστείου, δηλαδή τις παλαιότερες εκρήξεις του».

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr (Γιώργος Λιάλιος) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων