Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Ενωση Ξενοδόχων: Κυβερνητικές δράσεις που δημιουργούν πολλών ταχυτήτων ξενοδοχεία

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Κυβερνητικές δράσεις που δημιουργούν πολλών ταχυτήτων ξενοδοχεία

|

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα από τη Κυβέρνηση σχετικά με τα ξενοδοχεία και τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως φάνηκε όμως δεν άφησαν κανέναν ικανοποιημένο. Αντιδράσεις άμεσες. Οπως από την Ενωση Ξενοδόχων Θήρας που διατυπώνει ένσταση τόσο για το τέλος στα Ξενοδοχεία (βλ “πράσινο τέλος”) όσο και για την πολιτική που διαμορφώνεται για τα AirBnb.

Οπως μάλιστα σημειώνει η ανακοίνωση “Ο μη περιορισμός λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 60 μέρες τον χρόνο και σε ποσόστωση επί τοις % των διαθεσίμων ακινήτων, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά για την εξεύρεση κατοικιών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς (αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ) κάτι που δυστυχώς  χαρακτηρίζει την Σαντορίνη“. 

Τονίζει πάντως τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ενωσης με σημείο αναφοράς την συμπαράσταση προς τους πλημμυροπαθείας της Θεσσαλίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Ενωσης, Αντώνη Ηλιόπουλου 

“Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης συμπαρίσταται ηθικά και ουσιαστικά στην καταστροφή των πλημμυρών της Θεσσαλίας, στους χιλιάδες πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους. Είναι πάντα παρούσα και αλληλέγγυα σε τέτοια φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας τα σύγχρονα προβλήματα της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη η χώρα να θωρακιστεί απεναντι στις φυσικές καταστροφές, υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Πολιτείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης, αποκατάστασης και ενός νέου σχεδιασμού απέναντι στα φυσικά αυτά φαινόμενα.

Ο Ξενοδοχειακός κλάδος είναι πάντα πρωτοπόρος στην κοινωνική συνεισφορά, και σε έμπρακτες πράξεις αλληλεγγύης και υποστήριξης των συμπολιτών μας, όταν καθίστανται προσωρινά αδύναμοι.

Παράλληλα όμως εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας, απέναντι στην εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους απο τον Πρωθυπουργό της χώρας, όπως παρουσιάστηκε και εξειδικεύτηκε απο το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα:

1. Θεσπίζεται επιπρόσθετο πράσινο τέλος αυξημένο κατά 1 έως 6 ευρώ επιπλέον του υφιστάμενου φόρου διαμονής,  με κριτήριο την κατηγορία του ξενοδοχείου και όχι την τελική τιμή χρέωσης του δωματίου. Έτσι δημιουργείται το παράλογο γεγονός να επιβαρύνεται ένα δωμάτιο 5αστερου ξενοδοχείου στην περιοχή της Κομοτηνής τελικού κόστους διαμονής 100 ευρώ κατά 10% ενώ αντίστοιχα ένα 5άστερο δωμάτιο 1.000 ευρω στην Μύκονο, η στη Σαντορίνη κατά 1%.

🔴 Επομένως θίγεται η κοινή λογική της αναλογικότητας του τελικού ποσού που θα έπρεπε να υπολογίζεται για το νέο τέλος, και όχι της κατηγορίας του ξενοδοχείου. Με τον τρόπο αυτό πλήττεται υπέρογκα η ανταγωνιστικότητα πολλών ξενοδοχείων χαμηλότερου κόστους, που αφορά κυρίως περιοχές χαμηλής τουριστικής κινητικότητας και ελκυστικότητας, αλλά σημαντικών και εμβληματικών περιοχών της χώρας.

Δημιουργούνται έτσι πολλές ταχύτητες ξενοδοχείων, με άδικη ενσωμάτωση ενός πρόσθετου κόστους, και αλλοιώνεται η σημερινή ισορροπία της αγοράς.

Επιπροσθέτως, το τέλος αυτό θα έπρεπε να είναι στην διαχείριση της Περιφέρειας και του Δήμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι στον κοινό κορβανά.

2. Θεσπίζονται νέοι κανόνες στην βραχύχρονη μίσθωση και συγκεκριμένα υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο φορολογικό και τεχνικό, οι ιδιοκτήτες 3 και άνω ακινήτων ενώ θεσπίζεται τέλος 1,50 ευρώ και παλι ανεξάρτητα του μεγέθους και του τόπου των ακινήτων. 

🔴 Και στην περίπτωση αυτή εκλείπει το κριτήριο του τελικού εισοδήματος, δηλ. βίλλα 5 υπνοδωματίων των 1.500 ευρώ καταβάλλει 1,50 ευρώ, ενώ 1 δωμάτιο 5αστερου ξενοδοχείου 10 ευρώ. Παράλληλα, η μη απαίτηση ενδελεχών φορολογικών και τεχνικών – ποιοτικών απαιτήσεων (αδειοδοτήσεων ΕΟΤ) για μέχρι 2 ακίνητα δημιουργεί αδικαιολόγητα δύο ταχύτητες στην αγορά.

Για παράδειγμα 2 πολυτελή ακίνητα στη Μυκονο ή στην Σαντορίνη και ανεξάρτητα του τελικού τιμήματος έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση και λειτουργούν χωρίς καταβολή ΦΠΑ, ούτε απαίτηση σήματος λειτουργίας, απο ένα σετ 3 συμβατικών ακινήτων (διαμερισμάτων)  στην περιοχή της Κυψέλης.

Ο μη περιορισμός λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 60 μέρες τον χρόνο και σε ποσόστωση επί τοις % των διαθεσίμων ακινήτων, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά για την εξεύρεση κατοικιών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς (αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ) κάτι που δυστυχώς  χαρακτηρίζει την Σαντορίνη.

Θεωρούμε πως η επείγουσα επίσπευση της κυβέρνησης, έναντι της μεγάλης φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία, οδήγησε σε μέτρα που χρειάζονται μία περαιτέρω διαβούλευση με την ξενοδοχειακή αγορά και τους κοινωνικούς εταίρους της τουριστικής αγοράς προς αποκατάσταση της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας και της δικαιότητας των νέων μέτρων. 

Ο Ξενοδοχειακός κλάδος πάντα πρωτοπόρος στην κοινωνική ενσυναίσθηση, στην αλληλεγγύη και στην υποστήριξη των πολιτειακών πρωτοβουλιών είναι παρών να συμβάλλει. Ευελπιστούμε πως οι επί χρόνια συντεταγμένες και επεξεργασμένες προτάσεις μας θα ληφθούν υπόψιν στην τελική λήψη των αποφάσεων”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κορησσία

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Κορησσία της Κέας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Εφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Βασιλικός

Ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Αμοργός: Συνεργασία του Δήμου με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (video)

Στην ΕΡΤ3 η συνεργασία Δήμου Αμοργού και Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης - Τι αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Πόπη Δεσποτίδη (video)

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Σαντορίνη: Dive In Action & Σύλλογος Εμπορείου προβάλλουν την ταινία “Μεσόγειος – Πολιορκημένη θάλασσα”

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 18.30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Εμπορείου

European Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο που είχε άρωμα Μυκόνου

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος λόγω τεχνικών εργασιών

Στις περιοχές Οία και Βλυχάδα την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου

Αυστρία: Σε δημοπρασία το τελευταίο κάστρο του Μότσαρτ

Το Schloss Stuppach έχει περάσει στην ιστορία για έναν από τους κορυφαίους της κλασσικής μουσικής

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Elite League: Δεύτερη σερί ήττα για τον ΑΟ Μυκόνου, επόμενη στάση Πανερυθραϊκός

«Κούρσεψε» η εντυπωσιακή Μεγαρίδα τη Μύκονο, νίκες για Πανιώνιο, Δόξα Λευκάδα…

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά