Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΔήμος Θήρας: "Κολούμπος, όταν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας χρησιμοποιούνται για εντυπωσιασμό και...

Δήμος Θήρας: “Κολούμπος, όταν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας χρησιμοποιούνται για εντυπωσιασμό και κινδυνολογία”

|

Την ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης για τον εντοπισμό ενός μαγματικού θαλάμου σε βάθος τριών χιλιομέτρων στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, που απέχει 7 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη, προβάλλουν με πηχυαίους τίτλους ορισμένα διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης όπως: “κίνδυνος επικείμενης έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης”, “επικίνδυνος μαγματικός θάλαμος” κλπ, με προφανή στόχο, όχι την αντικειμενική παρουσίαση των ευρημάτων, αλλά τον εντυπωσιασμό.

Σε απάντηση όλων αυτών παραθέτουμε μία εύστοχη, όσο και παραστατική, αξιολόγηση του φαινομένου που έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος, ένας από τους συγγραφείς της επιστημονικής  δημοσίευσης, λέγοντας ότι “η ύπαρξη του μαγματικού θαλάμου κοντά στο ηφαίστειο δικαιολογείται όπως η ύπαρξη βοτσάλων στην παραλία”. Άλλωστε όλα τα ηφαίστεια, χερσαία και υποθαλάσσια διαθέτουν μαγματικό θάλαμο, οι διαστάσεις του οποίου αποτελούν αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος επιβάλλεται να επισημανθούν τα παρακάτω:

Α) Ο εντοπισμός του μαγματικού θαλάμου στο ηφαίστειο του Κολούμπου και η
ακρίβεια των δεδομένων επιτεύχθηκε με την  χρήση, για πρώτη φορά, σύγχρονων οργάνων και νέων τοπογραφικών μεθόδων, (έρευνα με σεισμικά κύματα που πραγματοποιήθηκε το 2015 με το ωκεανογραφικό σκάφος  Marcus Langseth στο οποίο επέβαινε  η αναπληρώτρια καθηγήτρια του  ΕΚΠΑ κ. Νομικού Παρασκευή, μία εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης).

Β) Ο μαγματικός θάλαμος στον Κολούμπο – σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Παπαζάχου- δεν είναι σε μέγεθος και σε κατάσταση που να προκαλεί ακόμη και εικασία για ηφαιστειακή διέγερση, ενώ και η πυκνότητα και ρευστότητα του μάγματος δείχνει πως η άνοδος του από τα έγκατα της γης προς τον θύλακα είναι εξαιρετικά αργή, ακόμη και σε γεωλογικό χρόνο.

Γ) Τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας επιβάλλουν τη συστηματική παρακολούθηση του ηφαιστείου ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη το διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα SANTORY που πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ και με την οικονομική στήριξη του Δήμου Θήρας.

Επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος είναι η κα Νομικού, η οποία έχει οριστεί και ως άμισθος σύμβουλος του Δήμου Θήρας επί θεμάτων του επιστημονικού της πεδίου.

Στo πλαίσιo αυτού του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2022, με τη βοήθεια ερευνητικού σκάφους του ΕΛΚΕΘΕ, σύγχρονα όργανα παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάντα υπάρχει ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και των κατοίκων της Σαντορίνης όταν πραγματοποιούνται ωκεανογραφικές έρευνες στο Κολούμπο για να μην προκληθεί ανησυχία. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ωκεανογραφική αποστολή της NASA που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019).

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη το ερευνητικό πρόγραμμα της διεθνούς αποστολής Expedition 398,  του μεγάλου αμερικανικού ερευνητικού σκάφους Joides Resolution, με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων του ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και του ΕΛΚΕΘΕ. Και σ’ αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και επιβαίνει του σκάφους η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Παρασκευή Νομικού. Στo πλαίσιo του συγκεκριμένου προγράμματος πραγματοποιούνται και ολοκληρώνονται έως τις 10 Φεβρουαρίου ερευνητικές γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία του ηφαιστειακού  συμπλέγματος Χριστιανών – Σαντορίνης – Κολούμπου, από τις οποίες δύο θα
γίνουν μέσα στην Καλντέρα του νησιού.

Στόχος της έρευνας είναι να αναδειχθεί η γεωλογική ιστορία των  ηφαιστείων  της Σαντορίνης και να κατανοηθεί καλύτερα η δυναμική των υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων του.

Συμπερασματικά: ο εντοπισμός του μαγματικού θαλάμου στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο “Κολούμπος”  δεν προσφέρεται για κινδυνολογία.

Επιβάλλει όμως την συστηματική και διαρκή, εκ του σύνεγγυς, επιστημονική παρακολούθηση της ηφαιστειακής δράσης, την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων αρχών και των πολιτών, καθώς και τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κινδύνων.

Ο Δήμος Θήρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους επιστήμονες που παρακολουθούν το ηφαίστειο, ενημερώνεται και συνδράμει παντοιοτρόπως στις
έρευνες τους.

Προφανώς δεν παραγνωρίζεται η σοβαρότητα κάθε επιστημονικής πληροφορίας που σχετίζεται με το ηφαίστειο. Όμως δεν μπορεί χάριν εντυπωσιασμού ή  και προς εξυπηρέτηση ανταγωνιστικών στη Σαντορίνη προορισμών, να διογκώνεται το πρόβλημα και να καλλιεργείται κλίμα ανασφάλειας και φόβου στους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους μας που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Σαντορίνη από ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: “Μια καινούργια μάχη για να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε και αναπτύσσουμε τη χώρα μας”

Η δήλωση του Γιάννη Βρούτση - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία - ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου

Attica Group: Σε συμφωνία για απόκτηση ενός ακόμη οχηματαγωγού πλοίου

Attica Group: Συμφωνία για την απόκτηση του Φ/Γ-Ο/Γ πλοίου Clementine

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κυκλάδων: Μανώλης Γλέζος, πάντα παρών

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απουσία του Μανώλη Γλέζου

Γ. Πολυχρονάκος: “Σε αυτές τις εκλογές, όλοι εμείς, πρέπει να γίνουμε η Δύναμη Αλλαγής για τα νησιά μας”

Η δήλωση του Υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, Γιάννη Πολυχρονάκου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην έξοδο του πάρκινγκ στο Δημαρχείο Νάξου

Πέμπτη 30 Μαρτίου και κλειστός ο δρόμος εξόδου από το πάρκινγκ στο Δημαρχειακό Μέγαρο προς την παραλία της Νάξου

Οι εκπαιδευτικοί αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους Γιώργο Μεσολογγίτη

Το μεσημέρι της Πέμπτης (30/03, 15:00) το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μεσολογγίτη - Ψήφισμα από τους εκπαιδευτικούς της Νάξου

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos