Πέμπτη, 24 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΔήμος Θήρας: "Κολούμπος, όταν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας χρησιμοποιούνται για εντυπωσιασμό και...

Δήμος Θήρας: “Κολούμπος, όταν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας χρησιμοποιούνται για εντυπωσιασμό και κινδυνολογία”

|

Την ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης για τον εντοπισμό ενός μαγματικού θαλάμου σε βάθος τριών χιλιομέτρων στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, που απέχει 7 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη, προβάλλουν με πηχυαίους τίτλους ορισμένα διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης όπως: “κίνδυνος επικείμενης έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης”, “επικίνδυνος μαγματικός θάλαμος” κλπ, με προφανή στόχο, όχι την αντικειμενική παρουσίαση των ευρημάτων, αλλά τον εντυπωσιασμό.

Σε απάντηση όλων αυτών παραθέτουμε μία εύστοχη, όσο και παραστατική, αξιολόγηση του φαινομένου που έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος, ένας από τους συγγραφείς της επιστημονικής  δημοσίευσης, λέγοντας ότι “η ύπαρξη του μαγματικού θαλάμου κοντά στο ηφαίστειο δικαιολογείται όπως η ύπαρξη βοτσάλων στην παραλία”. Άλλωστε όλα τα ηφαίστεια, χερσαία και υποθαλάσσια διαθέτουν μαγματικό θάλαμο, οι διαστάσεις του οποίου αποτελούν αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος επιβάλλεται να επισημανθούν τα παρακάτω:

Α) Ο εντοπισμός του μαγματικού θαλάμου στο ηφαίστειο του Κολούμπου και η
ακρίβεια των δεδομένων επιτεύχθηκε με την  χρήση, για πρώτη φορά, σύγχρονων οργάνων και νέων τοπογραφικών μεθόδων, (έρευνα με σεισμικά κύματα που πραγματοποιήθηκε το 2015 με το ωκεανογραφικό σκάφος  Marcus Langseth στο οποίο επέβαινε  η αναπληρώτρια καθηγήτρια του  ΕΚΠΑ κ. Νομικού Παρασκευή, μία εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης).

Β) Ο μαγματικός θάλαμος στον Κολούμπο – σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Παπαζάχου- δεν είναι σε μέγεθος και σε κατάσταση που να προκαλεί ακόμη και εικασία για ηφαιστειακή διέγερση, ενώ και η πυκνότητα και ρευστότητα του μάγματος δείχνει πως η άνοδος του από τα έγκατα της γης προς τον θύλακα είναι εξαιρετικά αργή, ακόμη και σε γεωλογικό χρόνο.

Γ) Τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας επιβάλλουν τη συστηματική παρακολούθηση του ηφαιστείου ώστε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη το διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα SANTORY που πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ και με την οικονομική στήριξη του Δήμου Θήρας.

Επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος είναι η κα Νομικού, η οποία έχει οριστεί και ως άμισθος σύμβουλος του Δήμου Θήρας επί θεμάτων του επιστημονικού της πεδίου.

Στo πλαίσιo αυτού του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2022, με τη βοήθεια ερευνητικού σκάφους του ΕΛΚΕΘΕ, σύγχρονα όργανα παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάντα υπάρχει ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και των κατοίκων της Σαντορίνης όταν πραγματοποιούνται ωκεανογραφικές έρευνες στο Κολούμπο για να μην προκληθεί ανησυχία. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ωκεανογραφική αποστολή της NASA που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019).

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη το ερευνητικό πρόγραμμα της διεθνούς αποστολής Expedition 398,  του μεγάλου αμερικανικού ερευνητικού σκάφους Joides Resolution, με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων του ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και του ΕΛΚΕΘΕ. Και σ’ αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και επιβαίνει του σκάφους η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Παρασκευή Νομικού. Στo πλαίσιo του συγκεκριμένου προγράμματος πραγματοποιούνται και ολοκληρώνονται έως τις 10 Φεβρουαρίου ερευνητικές γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία του ηφαιστειακού  συμπλέγματος Χριστιανών – Σαντορίνης – Κολούμπου, από τις οποίες δύο θα
γίνουν μέσα στην Καλντέρα του νησιού.

Στόχος της έρευνας είναι να αναδειχθεί η γεωλογική ιστορία των  ηφαιστείων  της Σαντορίνης και να κατανοηθεί καλύτερα η δυναμική των υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων του.

Συμπερασματικά: ο εντοπισμός του μαγματικού θαλάμου στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο “Κολούμπος”  δεν προσφέρεται για κινδυνολογία.

Επιβάλλει όμως την συστηματική και διαρκή, εκ του σύνεγγυς, επιστημονική παρακολούθηση της ηφαιστειακής δράσης, την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων αρχών και των πολιτών, καθώς και τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κινδύνων.

Ο Δήμος Θήρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους επιστήμονες που παρακολουθούν το ηφαίστειο, ενημερώνεται και συνδράμει παντοιοτρόπως στις
έρευνες τους.

Προφανώς δεν παραγνωρίζεται η σοβαρότητα κάθε επιστημονικής πληροφορίας που σχετίζεται με το ηφαίστειο. Όμως δεν μπορεί χάριν εντυπωσιασμού ή  και προς εξυπηρέτηση ανταγωνιστικών στη Σαντορίνη προορισμών, να διογκώνεται το πρόβλημα και να καλλιεργείται κλίμα ανασφάλειας και φόβου στους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους μας που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Σαντορίνη από ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ειδική Αγωγή με Καρδιά: Σε τροχιά ολοκλήρωσης τα ειδικά σχολεία στη Νάουσα Πάρου

Ένα όραμα γίνεται πράξη: Σχεδόν έτοιμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πάρου – Επίσκεψη Αντιδημάρχου και Προέδρου Παιδείας στον χώρο των εργασιών

Η Μήλος δείχνει τον δρόμο της προσβασιμότητας, σε λειτουργία εκ νέου τα seatrac για ΑμεΑ

Η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δικαίωμα για όλους και ο Δήμος Μήλου το αποδεικνύει στην πράξη: πλήρης επαναλειτουργία των αυτόνομων μηχανισμών σε Πλάθιενα και Παπικινού, έπεται και των Πολλωνίων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Χρυσή η Εθνική πόλο γυναικών, παγκόσμιες πρωταθλήτριες μετά από 14 χρόνια

Μετά από μια ονειρική πορεία και έναν τελικό για την ιστορία, τα χρυσά κορίτσια της Ελλάδας θριάμβευσαν επί της Ουγγαρίας (12-9) και ανέβηκαν ξανά στην κορυφή του κόσμου

Δανακός: Θυρανοίξια με κατάνυξη και ιστορική βαρύτητα στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

Οκτώ αιώνες ιστορίας συνάντησαν τη σύγχρονη ευλάβεια στο ανακαινισμένο κοιμητηριακό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου στον Δανακό, με την παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, αισθητός σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και προκάλεσε ανησυχία σε ευρύ γεωγραφικό φάσμα – Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Νάξος: “Παραμύθι, παραμύθι… στο Καλόξυλο η μαγεία παίρνει σάρκα και οστά” (αφίσα)

Το χωριό-σκηνικό της Νάξου μεταμορφώνεται για δύο μέρες σε καμβά παράδοσης τέχνης παιχνιδιού και πολιτιστικής συγκίνησης – Ελάτε να ξαναγίνουμε παιδιά!

Α.Ο. Θήρας: Με όνειρα και πάθος ξεκινά το φετινό ταξίδι στη Volley League Γυναικών (πρόγραμμα)

Η κλήρωση για το πρωτάθλημα 2025-2026 έφερε πρεμιέρα εντός έδρας με το Μαρκόπουλο – Σαντορίνη, έτοιμη για μεγάλες αναμετρήσεις και ευρωπαϊκές προκλήσεις!

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή