Μέτρα προστασίας των κατοίκων των νησιών των Νότιων Κυκλάδων, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, καθώς και στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση, απαίτησαν το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και το κλαδικό Συνδικάτο της Θήρας, με κινητοποίηση που διοργάνωσαν το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας.
Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος κάτοικοι της Σαντορίνης που έχουν βρεθεί προσωρινά στην Αθήνα, μη γνωρίζοντας ποτέ θα επιστρέψουν στα σπίτια και στις δουλειές τους.
«Οσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στα άλλα νησιά μας των Νότιων Κυκλάδων, τόσο αυξάνεται και η ανησυχία μας για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους – που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον κλάδο μας», υπογράμμισαν τα δύο σωματεία. Την ανησυχία και την αβεβαιότητα επιτείνουν η απουσία μέτρων πρόληψης και αντισεισμικών ελέγχων, η ασύδοτη δόμηση στο νησί, με τα ξενοδοχεία να ξεφυτρώνουν το ένα δίπλα στο άλλο, η σύνδεση του λιμανιού με έναν και μοναδικό δρόμο με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, η υποστελέχωση του νοσοκομείου του νησιού, που λειτουργεί με το μισό προσωπικό και 27 μόλις κλίνες.
Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό έχουν βρεθεί χωρίς εισόδημα και χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα πιάσουν δουλειά. Σε μια περίοδο που το επίδομα ανεργίας, διάρκειας μόλις τριών μηνών, έχει λήξει, οι εποχικοί στα ξενοδοχεία και την εστίαση έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, ενώ βλέπουν τις επαναπροσλήψεις που θα έπρεπε να ξεκινούν αυτόν τον καιρό να βρίσκονται «στον πάγο». Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεν έδωσαν καμία θετική απάντηση στα αιτήματα των σωματείων, μεταξύ των οποίων και το αίτημα να δοθεί παράταση στο επίδομα ανεργίας, ως μια στοιχειώδη βοήθεια στους εποχικούς εργαζόμενους του Τουρισμού.
«Δεν μας απάντησαν σε τίποτα από τα βασικά μας αιτήματα», κατήγγειλαν τα σωματεία. Την κυβέρνηση και το υπουργείο «τους ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο να μην χαλάσει η εικόνα του νησιού», σχολίασαν ενώ αδιαφορούν για την ασφάλεια και το εισόδημα των εργαζομένων.
«Μόνο με τον συλλογικό μας αγώνα και την αλληλεγγύη μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος που μας αφήνει πάντα απροστάτευτους», καταλήγουν τα Σωματεία και απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους.
Διεκδικούν:
— Να διασφαλιστούν το εισόδημα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση στα νησιά που χαρακτηρίστηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
— Επέκταση του ταμείου ανεργίας για τους μήνες Φλεβάρη – Μάρτη.
— Επιδότηση ενοικίων, πάγωμα λογαριασμών ΔΕΚΟ, πληρωμών σε εφορία, στεγαστικών δανείων.
— Να διαμορφωθούν κατάλληλοι μηχανισμοί ενημέρωσης και καθοδήγησης και οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή συγκέντρωση και διαφυγή του πληθυσμού.
— Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, όταν χρειαστεί.
— Να καλυφθούν όλα τα κενά στις δομές Υγείας, με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και επάρκεια των αναγκαίων υλικών και φαρμάκων.
— Να υλοποιηθεί αμέσως σχεδιασμός αντισεισμικού ελέγχου όλων των κτιρίων και να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα οι όποιοι κίνδυνοι διαπιστωθούν.
Με πληροφορίες από το 902.gr