Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΣαντορίνη: Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας

Σαντορίνη: Διαμαρτυρία εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας

|

Μέτρα προστασίας των κατοίκων των νησιών των Νότιων Κυκλάδων, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, καθώς και στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση, απαίτησαν το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και το κλαδικό Συνδικάτο της Θήρας, με κινητοποίηση που διοργάνωσαν το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας.

Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος κάτοικοι της Σαντορίνης που έχουν βρεθεί προσωρινά στην Αθήνα, μη γνωρίζοντας ποτέ θα επιστρέψουν στα σπίτια και στις δουλειές τους.

«Οσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στα άλλα νησιά μας των Νότιων Κυκλάδων, τόσο αυξάνεται και η ανησυχία μας για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους – που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον κλάδο μας», υπογράμμισαν τα δύο σωματεία. Την ανησυχία και την αβεβαιότητα επιτείνουν η απουσία μέτρων πρόληψης και αντισεισμικών ελέγχων, η ασύδοτη δόμηση στο νησί, με τα ξενοδοχεία να ξεφυτρώνουν το ένα δίπλα στο άλλο, η σύνδεση του λιμανιού με έναν και μοναδικό δρόμο με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, η υποστελέχωση του νοσοκομείου του νησιού, που λειτουργεί με το μισό προσωπικό και 27 μόλις κλίνες.

Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό έχουν βρεθεί χωρίς εισόδημα και χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα πιάσουν δουλειά. Σε μια περίοδο που το επίδομα ανεργίας, διάρκειας μόλις τριών μηνών, έχει λήξει, οι εποχικοί στα ξενοδοχεία και την εστίαση έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, ενώ βλέπουν τις επαναπροσλήψεις που θα έπρεπε να ξεκινούν αυτόν τον καιρό να βρίσκονται «στον πάγο». Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεν έδωσαν καμία θετική απάντηση στα αιτήματα των σωματείων, μεταξύ των οποίων και το αίτημα να δοθεί παράταση στο επίδομα ανεργίας, ως μια στοιχειώδη βοήθεια στους εποχικούς εργαζόμενους του Τουρισμού.

«Δεν μας απάντησαν σε τίποτα από τα βασικά μας αιτήματα», κατήγγειλαν τα σωματεία. Την κυβέρνηση και το υπουργείο «τους ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο να μην χαλάσει η εικόνα του νησιού», σχολίασαν ενώ αδιαφορούν για την ασφάλεια και το εισόδημα των εργαζομένων.

«Μόνο με τον συλλογικό μας αγώνα και την αλληλεγγύη μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος που μας αφήνει πάντα απροστάτευτους», καταλήγουν τα Σωματεία και απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους.

Διεκδικούν:

— Να διασφαλιστούν το εισόδημα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση στα νησιά που χαρακτηρίστηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

— Επέκταση του ταμείου ανεργίας για τους μήνες Φλεβάρη – Μάρτη.

— Επιδότηση ενοικίων, πάγωμα λογαριασμών ΔΕΚΟ, πληρωμών σε εφορία, στεγαστικών δανείων.

— Να διαμορφωθούν κατάλληλοι μηχανισμοί ενημέρωσης και καθοδήγησης και οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή συγκέντρωση και διαφυγή του πληθυσμού.

— Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, όταν χρειαστεί.

— Να καλυφθούν όλα τα κενά στις δομές Υγείας, με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και επάρκεια των αναγκαίων υλικών και φαρμάκων.

— Να υλοποιηθεί αμέσως σχεδιασμός αντισεισμικού ελέγχου όλων των κτιρίων και να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα οι όποιοι κίνδυνοι διαπιστωθούν.

Με πληροφορίες από το 902.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Βεντέμα 2025 – Η μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού, εκεί που ο τρύγος γίνεται γιορτή!

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων τιμά την παράδοση του τρύγου με ένα αυθεντικό σαντορινιό γλέντι

Σαντορίνη: Βήμα προόδου για την εκπαίδευση, με ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης σε σχολεία

Ο Δήμος Θήρας χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που ενισχύει την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.

Απόλλωνας Νάξου: Πέντε μέρες γεμάτες μουσική, χορό και παιδικά χαμόγελα!

Τα Θερινά Εργαστήρια Μουσικής επιστρέφουν από 26 έως 30 Ιουλίου 2025 στον Απόλλωνα Νάξου, με εργαστήρια, συναυλίες, ταινίες και γιορτές για μικρούς και μεγάλους.

Η γραβιέρα Πιτταρά που κατέκτησε τον κόσμο – Μια γεύση Νάξου στην κορυφή της γαστρονομίας

Από τα ημιορεινά της Νάξου στα κορυφαία βραβεία παγκοσμίως – Το τυροκομείο Πιτταράς φέρνει την ελληνική παράδοση στο τραπέζι του κόσμου

Γκνιστάν – Ελσίνκι: Με τον δύσκολο τρόπο στο 4.20

Ένα ειδικό στοίχημα για όσους πιστεύουν στο σενάριο της πρώτης έκπληξης και της τελικής ανατροπής.

Κινηματογραφική Λέσχη: Η «Λάουρα» του Ότο Πρέμινγκερ επιστρέφει στο Κάστρο της Νάξου

Μια υπνωτιστική νύχτα κινηματογράφου στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Νάξου, με τη διαχρονική noir ταινία «Laura» (1944), την Τετάρτη 30 Ιουλίου στις 21:30.

Επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά: Αίτημα ζωτικής σημασίας από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Ο Γιάννης Ρούσσος ζητά την άμεση επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ από 1/1/2025, βάσει της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας – Τα νησιά του Αιγαίου δεν αντέχουν άλλη καθυστέρηση

Αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ: Τέλος στις υπέρογκες χρεώσεις, tι αλλάζει από 11 Αυγούστου

Μετά από δεκαεπτά χρόνια παρεμβάσεων και διαμαρτυριών, οι νέες ρυθμίσεις για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ επιχειρούν να βάλουν τέλος στις υψηλότερες προμήθειες της Ευρώπης.

Το γραβιεροπιτάκι, οι Ιταλοί και η ουρά στον φούρνο

Μια καλοκαιρινή σκηνή από την καθημερινότητα της Νάξου: Ιταλοί τουρίστες, πολύβουες αναμονές και το αθάνατο γραβιεροπιτάκι πρωταγωνιστούν στο νέο χρονογράφημα του Γιώργου Καστελλάνου.

Η συνήθεια του καλοκαιριού που έγινε λατρεία: Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στη Βρύση του Δανακού!

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης επιστρέφει στη Νάξο για μια μοναδική καλοκαιρινή συναυλία την Τετάρτη 30 Ιουλίου – Μουσική, συναίσθημα και λαϊκή παράδοση σε μια βραδιά-θεσμό στη Βρύση του Δανακού.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.