Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Χρ. Κυπριτζής για Πολεοδομικά Σχέδια: "Προτεραιότητα η επιβολή της νομιμότητας"

Σαντορίνη – Χρ. Κυπριτζής για Πολεοδομικά Σχέδια: “Προτεραιότητα η επιβολή της νομιμότητας”

|

Η επιτυχία του «προγράμματος πολεοδομικής ανασυγκρότησης» περνάει μέσα από την καρδιά του Αιγαίου. Τα πολεοδομικά σχέδια της Μυκόνου και της Σαντορίνης ήταν ανάμεσα στα πρώτα που παρουσιάστηκαν τη χρονιά που φεύγει και οι διαφορετικές αντιδράσεις που υπήρξαν σε κάθε νησί αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φιλοδοξία του υπουργείου Περιβάλλοντος, για ταχεία αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε δύο από τις πιο προβληματικές πολεοδομικά περιοχές της χώρας, μάλλον ήταν υπεραισιόδοξη.

Η αναθεώρηση –ή σε κάποιες περιοχές θέσπιση για πρώτη φορά– του πολεοδομικού σχεδιασμού στο 70% της χώρας είναι μία από τις ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε το 2018, ακυρώθηκε το 2019 και επανεκκίνησε το 2020 και πλέον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι συγκεκριμένος: το τέλος του 2025 (τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δηλώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς), καθώς χρηματοδότης του προγράμματος είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στο τέλος του 2025 (που με τη γνωστή «ελληνική ευελιξία» θα γίνει… τέλη του 2026) θα έχουν κυρωθεί τα νέα πολεοδομικά σχέδια, αλλά ότι θα πρέπει οι ιδιώτες μελετητές που τα εκπόνησαν να τα έχουν παραδώσει και να έχουν πληρωθεί.

Η κύρωση έπεται, με τη σταδιακή υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας των σχεδίων για προδικαστικό έλεγχο, πριν υπογραφούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη Μύκονο και στη Σαντορίνη (όπως και στον Δήμο Μίνωα Πεδιάδας, λόγω του νέου αεροδρομίου) επελέγη το μοντέλο του «ειδικού πολεοδομικού σχεδίου» – μια πιο σύντομη εκδοχή του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, με γενναίες συντμήσεις στους χρόνους. Οι συμβάσεις για τα δύο νησιά (τα οποία ανέλαβε ο ίδιος ανάδοχος, το γραφείο Σαμαράς και Συνεργάτες) υπεγράφησαν τον Αύγουστο του 2022 και δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν σε ένα έτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

Η πρώτη φάση του πολεοδομικού σχεδίου παρουσιάστηκε στα δύο νησιά στα μέσα Νοεμβρίου. Περιλαμβάνει τα τρία «σενάρια» του πολεοδομικού σχεδιασμού για το μέλλον και, ειδικά για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, κατέληγε και σε συγκεκριμένη πρόταση επί χάρτου. Οι αντιδράσεις ήταν πολύ διαφορετικές: στη Μύκονο (βλ. «Κ» 12.11.2024) η πρόταση αύξησης της αρτιότητας από τα 4 στα 8 στρέμματα για την κατοικία και για τις τουριστικές εγκαταστάσεις από τα 10 στα 30 στρέμματα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Αντιθέτως, στη Σαντορίνη δήμος, φορείς και πολίτες ζητούσαν όσο το δυνατόν λιγότερη δόμηση και όσο το δυνατόν περισσότερους περιορισμούς, απορρίπτοντας πρόταση των μελετητών για τη δημιουργία δύο νέων «θυλάκων» για νέες τουριστικές εγκαταστάσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφεραν ότι η τελική πρόταση θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο του 2025.

Αντιδράσεις


Η παρουσίαση των νέων πολεοδομικών σχεδίων άφησε μια παράξενη επίγευση στις κοινωνίες των δύο νησιών. «Αποφασίσαμε να αναθέσουμε την εκπόνηση μιας αντιπρότασης σε ομάδα ειδικών επιστημόνων. Η πρόταση που μας παρουσιάστηκε είναι παράνομη και πρόχειρη», εκτιμά ο δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης. «Η Μύκονος δεν ήταν tabula rasa, είχε ζώνη οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ). Δεν μπορεί κάποιοι άνθρωποι να έχουν επενδύσει, με σκοπό να χτίσουν με τις αρτιότητες και τους όρους δόμησης της ΖΟΕ και να έρθει αύριο η Πολιτεία να τους πει ότι το οικόπεδό τους είναι άχρηστο. Δεν μπορεί απλά να “μετακινείς” τη βιομηχανική περιοχή από την Ανω Μερά στη Χώρα για να ευνοήσεις συγκεκριμένους επιχειρηματίες εκτός νησιού εις βάρος των ντόπιων».

Ο κ. Βερώνης διαμαρτύρεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δίνει στον δήμο τη μελέτη στην οποία βασίστηκε η πρόταση για την πολεοδομική οργάνωση του νησιού, αλλά το ΥΠΕΝ αρνείται. «Δεν είχε προλάβει να τελειώσει η εκδήλωση και ακούγαμε ότι θα μας δώσουν “δώρο” τα 4 στρέμματα για την πρώτη κατοικία. Δεν είμαστε παιδάκια να μας δώσουν γλειφιτζούρι».

«Η περίπτωση της Μυκόνου είναι πολύ δύσκολη, με μια πολύ έντονη διαμορφωμένη κατάσταση», εκτιμά ο Βασίλης Γκοιμίσης, αρχιτέκτων πολεοδόμος. «Δεν υπάρχει εύκολη λύση και αυτό φάνηκε από τη μεγάλη διάσταση απόψεων στη διαβούλευση. Η πρόταση των μελετητών προσπάθησε να περιορίσει την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά με έναν τρόπο που φάνηκε αρκετά βίαιος. Δεν έχει μεταβατικότητα, ούτε εξαιρέσεις για σημαντικά ζητήματα όπως η κατοικία. Φοβάμαι ότι αν προχωρήσει ως έχει, δεν θα γίνει αποδεκτό και θα ακυρωθεί στην πράξη».

Aναστάτωση

Στη Σαντορίνη, η ψήφιση τροπολογίας προ δεκαημέρου με την οποία ορίστηκε ως «αρχή σχεδιασμού» για τα λιμάνια της Σαντορίνης το ΤΑΙΠΕΔ, προκάλεσε αναστάτωση στο νησί. «Είναι προοίμιο της παραχώρησης των λιμανιών μας στο ΤΑΙΠΕΔ. Αν συμβεί αυτό δεν θα μπορούμε να εφαρμόσουμε καμία πολιτική, λ.χ. για την κρουαζιέρα, τα ημερόπλοια. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση μας αιφνιδιάζει λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις για τοπικής φύσης θέματα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι ανεξάρτητα από το πολεοδομικό σχέδιο. «Συγκροτήσαμε μια ομάδα ειδικών που θα μας βοηθήσει να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Στόχος μας είναι στις αρχές του νέου έτους να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το ΥΠΕΝ και τον μελετητή. Η βασική θέση του δήμου παραμένει ίδια: δεν χρειαζόμαστε νέες τουριστικές κλίνες, ούτε περισσότερο μπετόν. Απλά και καθαρά».

«Η επιλογή του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο αποδείχθηκε υπερφιλόδοξη. Δεν μπορείς να κάνεις πολεοδομικό σχεδιασμό σε ένα έτος, πόσο μάλλον αν στην πορεία φορτώνεις τους μελετητές με επιπρόσθετες απαιτήσεις, όπως την έκθεση φέρουσας ικανότητας», λέει ο Χρυσόστομος Κυπριτζής, γραμματέας του Συλλόγου Μηχανικών Θήρας. «Οσον αφορά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αυτά αποδεικνύουν ότι χωρίς καν να λάβουμε υπόψη τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η κατάσταση βρίσκεται “στο κόκκινο”. Ο κόσμος το έχει καταλάβει και είναι πολύ πιο δεκτικός στο να ληφθούν μέτρα».

Οσον αφορά την πρόταση που παρουσιάστηκε, ο κ. Κυπριτζής εκτιμά ότι δεν έχει λάβει υπόψη το κοινό αίσθημα στο νησί. «Βλέπουμε με πολλή καχυποψία τις τουριστικές ζώνες που προτείνονται και τις στρατηγικές επενδύσεις. Δεχόμαστε να περιοριστούν τα δικαιώματά μας υπέρ της σωτηρίας του νησιού, αλλά όχι και να έρθουν κάποιοι να μας “καπελώσουν” με ειδικούς όρους».

Αυθαίρετα το 25%

Για τον κ. Κυπριτζή προέχει η επιβολή της νομιμότητας. «Το είδαμε και στη μελέτη, το 25% των κτιρίων του νησιού είναι αυθαίρετα. Σε πρώτη φάση πρέπει να επιβληθεί η νομιμότητα, να μη μείνει το παραμικρό παράθυρο παρανομίας. Σε δεύτερο επίπεδο, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα όπως αυτά του ΕΟΤ της δεκαετίας του ’70, να στηριχθούν οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών σπιτιών στα χωριά να τα αποκαταστήσουν σωστά. Σε τρίτο επίπεδο, να κατευθυνθεί η δόμηση γύρω από τα χωριά, αυστηρά για κατοικία». Οσον αφορά τη διαφορά προσέγγισης ανάμεσα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη; «Αφενός είχαμε δύο πολύ κακές τουριστικά χρονιές. Αφετέρου νιώθουμε ότι έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής μας. Ποιο είναι το νόημα της τουριστικής ανάπτυξης, όταν γυρίζει μπούμερανγκ στη ζωή σου;».

Στοίχημα και για την επιβίωση του θηραϊκού αμπελώνα

Αν συνεχιστεί η υποβάθμιση του αμπελώνα της Σαντορίνης, το διάσημο κρασί της θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2040. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 12 χρόνια ο αμπελώνας του νησιού έχει μειωθεί κατά 2.400 στρέμματα, ενώ οι ίδιοι οι οινοποιοί χαρακτηρίζουν την εικόνα του αμπελώνα τριτοκοσμική. Οπως υποστηρίζουν, το νέο πολεοδομικό σχέδιο αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του, αρκεί να συμπεριλάβει αυστηρά μέτρα.

Αμπέλια
Αμπέλια

«Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου. Αποτελεί αμπελώνα-μουσείο και ανήκει εμμέσως στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η πολιτεία, ο δήμος, η τοπική κοινωνία, οι επαγγελματικοί φορείς τουρισμού, οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί του νησιού έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν αυτό το μνημείο-αμπελώνα που συνεχίζει να καλλιεργείται και να παράγει χωρίς διακοπή εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια», ξεκινάει η παρέμβαση του Συνδέσμου Οινοποιών Σαντορίνης, στη διαβούλευση για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο.

«Πριν από τον σεισμό του 1956 τα χωριά του νησιού ήταν περικυκλωμένα από τους αμπελώνες. Αυτή η εικόνα διατηρήθηκε αναλλοίωτη για σχεδόν μία χιλιετία και μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια όλα άλλαξαν άρδην. Ο αμπελώνας συρρικνώθηκε, η αγροτική γη οικοπεδοποιήθηκε και η άναρχη δόμηση δημιούργησε μία μη αναστρέψιμη καταστροφή στο τοπίο και στο εύθραυστο περιβάλλον της Σαντορίνης», αναφέρουν. Οπως επισημαίνουν, το 2012 (όταν αναθεωρήθηκε το προεδρικό διάταγμα προστασίας του νησιού) ο αμπελώνας έφθανε τα 11.088 στρέμματα, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στα 8.678 στρέμματα.

«Αναρχο τοπίο»

Περαιτέρω, «η εικόνα του αμπελώνα χαρακτηρίζεται τριτοκοσμική καθώς πουθενά στα μεγάλα αμπελοτόπια του κόσμου δεν θα δει ο επισκέπτης ένα τοπίο άναρχο όπου μέσα στον αμπελώνα υπάρχουν σπίτια, βενζινάδικα, κοντέινερ, οικόπεδα με νεκροταφεία αυτοκινήτων και parking. Και μέσα σε αυτή την παρακμή ο αμπελώνας συνεχίζει να δημιουργεί μεγάλα κρασιά που έχουν καταξιωθεί στη διεθνή αγορά και κερδίζουν συνεχώς βραβεία σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς. Παράλληλα, ο οινοτουρισμός και η επίσκεψη στο θηραϊκό αμπελοτόπι αποτελούν asset για το τοπικό τουριστικό προϊόν».

Ο σύνδεσμος των οινοποιών ζητεί η εδαφοκάλυψη του θηραϊκού αμπελώνα να επανέλθει κατ’ ελάχιστον στα 11.088 στρέμματα και να παραμείνει έτσι στο διηνεκές. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουν να θεσπιστούν «ενιαίες ζώνες υφιστάμενων αμπελώνων», μέσα στις οποίες θα ισχύει πλήρης και οριστική απαγόρευση δόμησης. «Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η επιδείνωση του φαινομένου του “μωσαϊκού” από αλλαγές χρήσεων γης και της συνεχούς εξαφάνισης αμπελώνων από το τοπίο της Σαντορίνης», αναφέρουν.

Προς αντικατάσταση των εκτάσεων του αμπελώνα που έχουν χαθεί οριστικά, οι οινοποιοί προτείνουν να δημιουργηθούν «ζώνες αμπέλωσης» σε αρχαιολογικούς χώρους, «δηλαδή περιοχές απόλυτης προστασίας (π.χ. Θηρασιά, Βουρβούλος, Ακρωτήρι), εντός των οποίων επιτρέπεται η γεωργική χρήση και δη η αμπελοκαλλιέργεια βάσει της κείμενης νομοθεσίας» με πολυετείς παραχωρήσεις. Τέλος ζητούν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις επαναχρησιμοποίησης νερού από την επεξεργασία λυμάτων, με χωριστά αρδευτικά δίκτυα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διακοπές, ένα μακρινό όνειρο για τους μισούς Έλληνες: Τι αποκαλύπτει η Eurostat

Μόλις 1 στους 2 Έλληνες μπορεί να αντέξει οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών – Τι δείχνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα για το 2024

Γιώργης Βενετούλιας: Από τις βεγγέρες της Κύθνου στις σκηνές της Νάξου (video)

Μια θεατρική παράσταση, 54 παραμύθια, και μια ζωή αφιερωμένη στην προφορική παράδοση και τον πολιτισμό του Αιγαίου

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ολοκληρώνει τη φετινή σεζόν στη μαγευτική Μήλο! (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής μας ταξιδεύουν στο «νησί των χρωμάτων» και αποχαιρετούν τη φετινή τηλεοπτική σεζόν με εικόνες γεμάτες Ελλάδα

Μύκονος: Τελεσίγραφο του Δήμου για τις παράνομες οικοδομικές εργασίες εν μέσω σεζόν

Ο Δήμος Μυκόνου προειδοποιεί με πρόστιμα και ελέγχους τους επαγγελματίες που αγνοούν την κανονιστική απόφαση και συνεχίζουν οχληρές δραστηριότητες, απειλώντας την εικόνα του νησιού

Νάξος – Επαρχείο: Νέες ασφαλτοστρώσεις σε Κουρουνοχώρι και Εγγαρές – Απόλλωνα

Ο Έπαρχος Νάξου Ιωάννης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την πρόοδο του έργου «Βελτίωση δρόμου Χώρας – Εγγαρών», συνολικού προϋπολογισμού 417.736€, που περιλαμβάνει διαπλατύνσεις, νέα στηθαία και κρίσιμες ασφαλτοστρώσεις

Βίμποργκ – Κοπεγχάγη: Με «όπλο» την έδρα και φόρα από τα φιλικά!

Η Βίμποργκ υποδέχεται την Κοπεγχάγη στην πρεμιέρα της Superligaen και ψάχνει... διπλό ξεκίνημα με θετικό αποτέλεσμα και επένδυση εμπιστοσύνης στην έδρα της

Η Κίμωλος κατακτά τις διεθνείς αγορές, ένα κρυμμένο διαμάντι που μαγεύει τον κόσμο

Διεθνείς διακρίσεις για το μικρό νησί των Κυκλάδων που κερδίζει τα πρωτοσέλιδα διεθνών Μέσων με τα κρυστάλλινα νερά και την αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία

Στη Σαντορίνη ο Γιάννης Βρούτσης για τις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία, με Ολυμπιονίκες και κορυφαίους αθλητές

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού επισκέπτεται το νησί της Σαντορίνης στις 19-20 Ιουλίου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και συναντώντας τοπικούς φορείς και την αθλητική κοινότητα

Χορεύουμε συρτό στην παραλία της Νάξου: Η πιο φωτεινή ανθρώπινη αλυσίδα καλοκαιριού επιστρέφει!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί ντόπιους και επισκέπτες σε μια μεγάλη γιορτή νησιώτικης παράδοσης, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου στη Χώρα

Πάρος: Ομόφωνο «ναι» στη μάχη για το αεροδρόμιο, Επιτροπή Αγώνα συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο

Απόφαση για διεκδίκηση συνέχισης του έργου με εθνικούς πόρους – Αναζητούνται πολιτικές δεσμεύσεις και συστράτευση κοινωνίας και φορέων

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.