Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Αμοργός: Σε αποδρομή η σεισμική ακολουθία

Σαντορίνη – Αμοργός: Σε αποδρομή η σεισμική ακολουθία

|

Εχουμε μπει στην ουρά της σεισμικής ακολουθίας που ταλαιπώρησε τόσο τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, «σχεδόν σε κανονικότητα», όπως δηλώνουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο; Πάνω από ένα μήνα από την έναρξη του σεισμικού χορού στις 26 Ιανουαρίου, ο ρυθμός και η ένταση των σεισμών έχουν πέσει.

Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν μόνο δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ τις δύο προηγούμενες μέρες οι πιο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ήταν στα 3,2-3,6 Ρίχτερ.

«Είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση, έχουν μειωθεί η συχνότητα και τα μεγέθη των σεισμών. Η σεισμική σμηνοσειρά σιγά σιγά κλείνει, είναι σε αποδρομή. Είμαστε στην ουρά του φαινομένου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε. Εχουμε μπει σχεδόν σε κανονικότητα», λέει στην «Καθημερινή» ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης.

Υπάρχει περίπτωση επανέναρξης του φαινομένου; «Δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι μικρή η πιθανότητα. Διεθνώς έχουμε δει περιπτώσεις μαγματικών κινήσεων να επανέρχονται για δεύτερη ή και τρίτη φορά. Βεβαίως, είναι κάτι σπάνιο και δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις στη Σαντορίνη. Ωστόσο, δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τους σεισμούς στην περιοχή. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια δόνηση 4 ή 4,5 Ρίχτερ ή και της τάξης των 5 Ρίχτερ αργότερα. Ας μην ξεχνάμε όμως πως είδαμε τέτοιους σεισμούς στην περιοχή χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα», απαντά ο κ. Παπαζάχος.

Αυτό που υπογραμμίζει είναι ότι οι πιθανότητες τείνουν να είναι πια παρόμοιες με οποιαδήποτε άλλη περιοχή, ανάλογα με τη σεισμικότητα που διαθέτει. Στο πλαίσιο αυτό από χθες άνοιξαν ξανά τα σχολεία, υπάρχει δυνατότητα εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους κ.λπ., βεβαίως πάντα με την ανάγκη ελέγχου της στατικότητας των κτιρίων. Παραμένουν όμως παρεμβάσεις και μελέτες για γενικότερα προβλήματα, όπως η ευστάθεια των πρανών.

Τι συνέβη τελικά; «Φαίνεται πως τα ρευστά και το μαγματικό υλικό που είχαν κινηθεί προς τα πάνω, προς την επιφάνεια της Γης, πιθανότατα και από την περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπο προς το νησάκι Ανυδρο, μπαίνουν πια σε ύφεση», απαντά ο κ. Παπαζάχος και εξηγεί: «Συμβαίνουν αυτά σε περιπτώσεις μαγματισμού. Είναι όπως ξυπνάμε καμιά φορά τη νύχτα και γυρίζουμε πλευρό και μετά πάλι κοιμόμαστε. Σε αυτό τείνουμε τώρα. Κάποια φορά, πολύ σπάνια μπορεί το μαγματικό υλικό να σηκωθεί… Δεν είμαστε όμως καθόλου σε μια τέτοια φάση τώρα».

Για τάση αποκλιμάκωσης μιλάει και η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο ΕΚΠΑ: «Το φαινόμενο έχει εξασθενήσει, όσον αφορά και τη συχνότητα των σεισμών και τα μεγέθη. Είναι σε αποκλιμάκωση η σεισμική ακολουθία, σβήνει, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν έχουμε μαγματικές διεργασίες. Η κίνηση του μάγματος φαίνεται να έχει σταματήσει και να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Ακόμα και οι παραμορφώσεις που είχαν σημειωθεί στο έδαφος περιορίζονται», λέει στην «Κ» η καθηγήτρια, με μεγάλη εμπειρία στην παρατήρηση των ηφαιστείων της Σαντορίνης.

«Δεν υπάρχει καμία ηφαιστειακή ανησυχία στην Καλντέρα, ενώ και οι μετρήσεις από το Κολούμπο είναι καλές», συμπληρώνει, μιλώντας μας από το σκάφος της βρετανικής αποστολής που ποντίζει υποθαλάσσιους σεισμογράφους στις ευαίσθητες περιοχές. «Μελετάμε τις υδροθερμικές κινήσεις και το υπέδαφος. Συλλέγουμε πολύτιμες πληροφορίες», σημειώνει η κ. Νομικού και υπογραμμίζει: «Είναι πια επιτακτική ανάγκη να παρακολουθείται συστηματικά το Κολούμπο. Δεν τίθεται πια ερώτημα».

Θετικό πρόσημο

«Αξιοσημείωτο σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν πως μπήκε θετικό πρόσημο στην υποδομή. Είναι σημαντικό ότι έχουμε ένα ακόμα πιο πυκνό δίκτυο παρακολούθησης. Η Σαντορίνη είχε ένα αρκετά καλό δίκτυο, το οποίο και αναβαθμίστηκε, όπως με την αντικατάσταση παλιών σεισμογράφων με σύγχρονους», σημειώνει ο κ. Παπαζάχος. «Φάνηκε πως για τη μελέτη της περιοχής της Σαντορίνης πρέπει να έχουμε δίκτυο σε όλα τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων. Οταν έχεις μια περιοχή τόσο σύνθετη χρειάζεσαι μεγάλο όγκο δεδομένων», συμπληρώνει. Επιπλέον εικόνα για την «ανήσυχη» περίοδο θα δώσει κι ένα δίκτυο 127 προσωρινών σεισμογράφων, που αναπτύχθηκε πάνω στη Σαντορίνη, σε συνεργασία με πολωνικό πανεπιστήμιο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Στοίχημα – Ευρώπη: Τριάδα επιλογών με επίκεντρο Γιουνάιτεντ και Φιορεντίνα

Μία τριάδα επιλογών από τις σημερινές αναμετρήσεις σε Europa League και Conference - Ποια είναι τα προτεινόμενα παιχνίδια

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – “Σώστε τις Παραλίες”: Τι είδαν τα μέλη του Κινήματος στην αυτοψία που έγινε στη Πλάκα (photos)

28η συνάντηση του Κινήματος "Σώστε τις Παραλίες της Νάξου" - Πότε; τι έδειξε η αυτοψία της παραλίας "Πλάκα" στο Νότιο Τμήμα της

Sky Express: Μεταφέρει για μία ακόμη χρονιά το Αγιο Φως σε περιοχές της Ελλάδας

Sky Εxpress: Μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Πυροτεχνήματα και τρόμος για ζώα

Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Η σκοτεινή πλευρά της λάμψης – Πώς τα πυροτεχνήματα τρομοκρατούν την άγρια ζωή

Μεγάλη Πέμπτη: Τα Πάθη, η Σταύρωση και τα Δώδεκα Ευαγγέλια

Τη Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνουν στην Εκκλησία μας τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη, η Σταύρωση και τα 12 Ευαγγέλια,

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς