Και η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ της Σαντορίνης καλά κρατεί… Ξεκίνησε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου με διαδοχικούς μικρούς (σε ένταση) σεισμούς, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τα τρία (3 R) ρίχτερ αν και σε μία περίπτωση έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί από τη στιγμή που μιλάμε για τεκτονικούς σεισμούς…
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου όμως έχουμε ακόμη περισσότερους σεισμούς… Πάντα από το ίδιο σημείο και με λίγο μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση με τον προβληματισμό στους ειδικούς να είναι ξεκάθαρος έχοντας και το βλέμμα στα δύο ηφαίστεια του νησιού…
Σύμφωνα με τα συστήματα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πέραν των 3,9 Ρίχτερ, ανάμεσα στις 25 δονήσεις μέσα σε 6,5 ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, υπήρξαν πέντε με μέγεθος από 3 έως και 3,7 Ρίχτερ.
Αρχικά – σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 12.16 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα 21χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού και σε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Λίγο αργότερα (στις 12.26) στο ίδιο σημείο στα 3,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και στις 7.30 το πρωί στους 3.9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και με επίκεντρο τα 25 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και σε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα…
Εχει όμως και συνέχεια… Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 10:21 σεισμική δόνηση 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στην Αμοργό. Το εστιακό βάθος ήταν 5χλμ.
Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, στις 10.26, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα 2,5 Ρίχτερ 26χλ,μ ΒΑ της Οίας. Το εστιακό βάθος ήταν 15,1 χλμ.
Αργότερα υπήρξε και νέα, τρίτη, δόνηση στις 10.55 , 2,4 Ρίχτερ στην Αμοργό σε εστιακό βάθος 12,5χλμ.
Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο Σαντορίνης
Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει πάντως σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για την δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Οι ειδικοί σε γενικές γραμμές καθησυχάζουν ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα στο νησί παραμένει.
Σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος της Θηρασιάς, κ. Συρίγος ανέφερε ότι «όταν έρχεται το κούνημα ανησυχούμε όλοι. Εδώ είχαμε πολλά χρόνια να το νιώσουμε»
Τι είχε πει ο κ. Παπαζάχος
Για την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και για το ηφαίστειο της Σαντορίνης μίλησε το πρωί της Παρασκευής (31/1) ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
«Μετά τη διέγερση του ηφαιστείου το 2011-2012, έχουμε καθιερώσει ενημερώσεις δύο φορές τον χρόνο για την κατάσταση του ηφαιστείου. Η τελευταία έγινε πριν από λίγους μήνες και η επόμενη προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος σχετικά με την ενημερωτική εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης.
«Η Σαντορίνη κι όλα τα ηφαίστεια στον κόσμο έχουν φάσεις στις οποίες φεύγουν από την κατάσταση ηρεμίας» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παπαζάχος εξηγώντας ότι τα ηφαίστεια ακολουθούν φυσικούς κύκλους έξαρσης και ύφεσης, δηλαδή ξυπνάνε, κουνιούνται και ξανακοιμούνται. Το 2011 είδαμε μια αντίστοιχη κινητικότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες και τελικά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο και τώρα: η δραστηριότητα να σταθεροποιηθεί σταδιακά», σημείωσε ο καθηγητής σεισμολογίας.
«Η Σαντορίνη δεν αντιμετωπίζει μόνο τη φυσική δραστηριότητα του ηφαιστείου, αλλά και θέματα όπως οι κατολισθήσεις και οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στην καλντέρα. Επιπλέον, η μεγάλη τουριστική ροή δημιουργεί την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της πληροφόρησης, καθώς οι επισκέπτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς, ακόμα κι αν αυτοί είναι μικρής έντασης», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.