Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Α. Σιγάλας: "Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Φόρτωμα"

Σαντορίνη – Α. Σιγάλας: “Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Φόρτωμα”

|

Η αλήστου μνήμης έκφραση «κατόπιν ενεργειών μου», σήμα κατατεθέν της παλαιοκομματικής νοοτροπίας αναβίωσε μέσα από τα λεγόμενα του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φ. Φόρτωμα, στη διάρκεια τηλεφωνικής του παρέμβασης στο κανάλι Volcano TV.

Η προσέγγιση που επιχείρησε σε δύο ζητήματα που ενδιαφέρουν τη Σαντορίνη, αυτά του νέου λιμανιού και  της διαχείρισης των απορριμμάτων, φανέρωσε αφενός μεν την πρόθεση  αυτοπροβολής του, αφετέρου δε  την επιδερμική γνώση των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται.

Για το θέμα του νέου λιμανιού, έχοντας ελλιπή γνώση και κακή πληροφόρηση, ενέσπειρε την αμφιβολία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει χωροθετηθεί οριστικά στο Μονόλιθο, εξαιτίας του προβλήματος της εξόδου, στο συγκεκριμένο σημείο, των υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πραγματικότητα είναι ότι ως  οριστική θέση του νέου λιμανιού έχει επιλεγεί ο Μονόλιθος,  με τη μόνη διαφορά ότι θα υπάρξουν ορισμένες, χωροταξικού χαρακτήρα, διευθετήσεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της εξόδου των καλωδίων,  και να διασφαλιστεί η βέλτιστη σύνδεση του λιμανιού με το οδικό δίκτυο.

Αλλά και στο θέμα που δημιουργήθηκε με την καθυστερημένη επικάλυψη των σκουπιδιών στο ΧΑΔΑ,  ο κ. Φόρτωμας επιδιώκοντας την επικοινωνιακή αξιοποίηση του προβλήματος δεν δίστασε να εμπλέξει τον Πρωθυπουργό,  τον οποίον, όπως ισχυρίστηκε, «ενημέρωσε τηλεφωνικά  και απέσπασε την υπόσχεσή του για  λύση του προβλήματος».

Θέλουμε να πληροφορήσουμε τον κ. Φόρτωμα ότι, το προσωρινό πρόβλημα της επικάλυψης των απορριμμάτων με χώμα, που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αιφνίδιας αποχώρησης του εργολάβου, ήδη  αντιμετωπίζεται από το Δήμο, στου οποίου την αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει.

Επισημαίνουμε ότι η εμπλοκή του Πρωθυπουργού, προφανώς εν αγνοία του, σε ένα τέτοιο ζήτημα είναι ανεπίτρεπτη, γιατί προσβάλει τόσο το θεσμό του Πρωθυπουργού όσο και αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο ισχυρισμός του κ. Φόρτωμα, εκτός του ότι προκαλεί θυμηδία, υποβαθμίζει την πραγματικά ουσιαστική και πολύτιμη υποστήριξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο σύνολο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή της  Θήρας για την προώθηση του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σαντορίνης. Υπενθυμίζουμε στον κ. Φόρτωμα ότι το σχέδιο αυτό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα έργα υποδομής των νησιών μας,  συμφωνήθηκε μεταξύ του Δήμου Θήρας και της Κυβέρνησης και ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την ιστορική του επίσκεψη στη Σαντορίνη το Μάιο του 2020,  όταν κήρυξε την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου ο Δήμος Θήρας εργάζεται με συνέπεια, ώστε να προχωρήσει η προετοιμασία των μεγάλων έργων, να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους και να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν γίνει σημαντικά βήματα:

  • Για την  δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (προϋπολογισμού 4.025. 000 €) λείπει μόνο η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Το έργο της ενδιάμεσης φάσης θα προχωρήσει άμεσα μετά και από τη νομοθετική ρύθμιση που  προώθησε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, επιτρέποντας τη χωροθέτηση των φορητών εγκαταστάσεων σε χώρο που έχει απαλλοτριώσει για το σκοπό αυτό ο Δήμος.
  • Ως προς το οριστικό έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ήδη δημοπρατηθεί από το ΦΟΔΣΑ, με τη διαδικασία ΣΔΙΤ και βρίσκεται στην τελική φάση ανάδειξης του οριστικού αναδόχου.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή η συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη και αποτελεσματική.

Η διακριτότητα του θεσμικού ρόλου του καθενός υπήρξε αμοιβαία  σεβαστή.

Αυτό προφανώς δεν το αντιλαμβάνεται ο κ. Φόρτωμας ο οποίος δείχνει να μην πιστεύει στη θεσμική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γι’ αυτό και εμμένει σε ξεπερασμένες παλαιοκομματικές μεθόδους.

Ας είναι όμως! Εν τέλει οι πολίτες  της Σαντορίνης θα κρίνουν, θα αξιολογήσουν και θα ανταμείψουν καθέναν ανάλογα με την σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την υπευθυνότητά του.

Αντώνιος Σιγάλας

Δήμαρχος Θήρας

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή