Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςSanto Wines: Η φετινή απόδοση του αμπελώνα της Σαντορίνης έφτασε στο ναδίρ...

Santo Wines: Η φετινή απόδοση του αμπελώνα της Σαντορίνης έφτασε στο ναδίρ της ιστορίας της

|

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ολοκληρώθηκε σε χρόνο dt… Ποιος το περίμενε ότι 22 Αυγούστου και όλα θα είχαν τελειώσει. “Καλά Κρασιά” να λέμε ή “Πολλά Κρασιά”; Η έκφραση που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής οινολόγος και Διευθυντής παραγωγής της Santo Wines, Νίκος Βαρβαρήγος για να δείξει το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια…

Η ουσία είναι ότι για τους παραγωγούς και η τιμή ήταν πολύ καλή και η ποιότητα αναμένεται εξαιρετική. Ομως, τι κρύβει η επόμενη ημέρα; Είναι έτοιμη η Σαντορίνη με τους περίφημους αμπελώνες της να αντέξει; 

Με αφορμή την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου, ο επικεφαλής οινολόγος και Διευθυντής παραγωγής της Santo Wines, Νίκος Βαρβαρήγος, συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του τρύγου και κάνει την εκτίμησή του μέσω δελτίου Τρύγου.

“Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν από τους πιο πρώιμους, καθώς ξεκίνησε περίπου δυο βδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με τη μέση ημερομηνία έναρξης των τελευταίων 10 ετών. Η ανομβρία κυρίως την άνοιξη, επέτεινε την πρωιμότητα και δημιούργησε ένα ελαφρό στρες στα φυτά.

Η ωρίμαση των σταφυλιών οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο τρύγου:

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο της Santo Wines έως τις 22/8.

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς

 

Χειμώνας: Ήπιος με λιγοστές βροχοπτώσεις (118,4 mm). Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2023 έως Ιούλιο 2024 ήταν 206,4 mm (114 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Άνοιξη: Ζεστή, με λίγες βροχές (57 mm). Τα αμπέλια άνθισαν και έδεσαν τον καρπό πρώιμα. Ισχυροί νότιοι άνεμοι έπνεαν στις 17, 18 και 23 Απριλίου, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου σημειώθηκε χαλαζόπτωση μόνο στο νότιο μέρος του νησιού.

Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, επίμονους καύσωνες τον Ιούνιο και Ιούλιο, χωρίς υγρασία, που επιτάχυνε την ωρίμαση.

Γενικά ήταν μια χρονιά συνέχεια της περσινής, με όλα τα κακά που θα μπορούσαν να συμβούν στον αμπελώνα της Σαντορίνης.

  • Ανομβρία τον χειμώνα.
  • Ισχυροί νοτιάδες όταν άνοιγαν οι ταξιανθίες.
  • Χαλαζόπτωση στις 4 Μαΐου που έπληξε πάλι τη νοτιοανατολική πλευρά, την περιοχή δηλαδή με τους καλύτερους αμπελώνες του νησιού.
  • Καύσωνες παρά τα μελτέμια το καλοκαίρι.

Τα σταφύλια, παρά το γεγονός ότι δοκιμάστηκαν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος και ο τρύγος τους ξεκίνησε νωρίτερα, αναπτύχθηκαν σωστά, χωρίς ασθένειες με αποτέλεσμα να δώσουν άριστη ποιότητα μούστου.

Οινοποίηση και εκτιμήσεις

Παρ’ όλα τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι φετινές “Σαντορίνες” όπως πάντα αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες. Αυτή τη στιγμή στις δεξαμενές της Santo Wines παρουσιάζονται με:

  • Αρωματικό μπουκέτο λευκών ανθέων, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι και γκρέιπφρουτ, και λευκόσαρκων φρούτων όπως πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.
  • Στόμα γεμάτο, με έντονη οξύτητα και ελαφρά τανικότητα, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.
  • Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται λιπαρό, με πλούσια δομή και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση. Η μειωμένη στρεμματική απόδοση και η μικροραγία βοήθησε στο να έχουμε οίνους με μεγάλη συμπύκνωση, με υψηλή οξύτητα και να ενισχυθεί ο τόσο ιδιαίτερος “μεταλλικός” χαρακτήρας της Σαντορίνης.

“Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται από 13-14,5%οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 6,5 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 3,00 έως 3,20, μας κάνουν να νιώθουμε σίγουροι ότι και η εσοδεία 2024 θα είναι αντάξια της υψηλής ποιότητας των κρασιών της Σαντορίνης, με αντοχή στο χρόνο”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – “ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς”: Διημερίδα με θέμα τα βότανα και τη σημασία τους

Νάξος – Διημερίδα με θέμα: “Βότανα και συνταγές για την υγεία μας – Βάμματα, βοτανόλαδα, σιρόπια”

Κύθνος: Στα “σκαριά” νέο 5αστερο ξενοδοχείο

Νέο ξενοδοχείο έρχεται στις Κυκλάδες... Που;

Blue Star Paros: Με μία ώρα (18:30) καθυστέρηση η αναχώρησή του από τον Πειραιά

Στις 18:30 το απόγευμα, της Παρασκευής (13/09) θα αναχωρήσει το "Blue Star Paros" από το λιμάνι του Πειραιά - Αλλαγή στο δρομολόγιο

Μέγαρο Μαξίμου: Υποδοχή των Παραολυμπιονικών

Θερμή υποδοχή των Παραολυμπιονικών μας στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αν. Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση

Κυκλάδες – Επιμελητήριο: Αυτά έχουμε κάνει… Εκεί έχουμε στοχεύσει

Το σημαντικό και πολύπλευρο έργο των τελευταίων ετών παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου το Επιμελητήριο Κυκλάδων - Δράσεις

Σαντορίνη – Ν. Ζώρζος: ” Δεν χρειαζόμαστε άλλα ξενοδοχεία ή άλλα ενοικιαζόμενα δωμάτια”

450.000 τ.μ. σε 4 χρόνια: Ένας αριθμός λέει την αλήθεια για τη Σαντορίνη – Η κραυγή αγωνίας του δημάρχου στη Guardian

Τέλος Επιτηδεύματος: Καταργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025

Τέλος επιτηδεύματος έως το 2026 για επιχειρήσεις και μπλοκάκια - Για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται από το 2025

Naxos Medical: Ιατρείο με τον χειρουργό Dr Νικόλαο Μουστάκη

Naxos Medical - Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Κυκλάδες: Το μέλι μας κινδυνεύει με εξαφάνιση; Απαντήσεις και δράσεις άμεσα

η κλιματική κρίση, οι πυρκαγιές, ο υπερτουρισμός και η βόσκηση εξαφανίζουν σταδιακά τους μελισσότοπους. Νέες μελέτες που δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά εξηγούν τι επιφυλάσσει το μέλλον για το κυκλαδίτικο μέλι.

Νάξος – Απείρανθος: Το “αντίο” στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας)

Η Νάξος λέει "αντίο" στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας) που έφυγε νωρίς - Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η εξόδιος Ακολουθία στην Αγία Γλυκερία (Γαλάτσι)

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

“Blue Star Paros”: Νέα ώρα αναχώρησης (18:30) από τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Αμοργό

Με μία ώρα καθυστέρηση η αναχώρηση σήμερα (10/09) του Blue Star Paros από τον Πειραιά . Χρονοδιάγραμμα άφιξης στα λιμάνια

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη διακοπή ρεύματος αύριο (10/09) στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού

Μέσω ανακοίνωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη (10/09) για πολλές ώρες... Δείτε σε ποιες περιοχές

Αμοργός: Μετατρέπεται σε … Μύκονο; Τι λένε Καραϊσκος και Ψυχογιού

Αντιδράσεις για το σχέδιο επέκτασης του λιμανιού στα Κατάπολα. Ασύμβατο με τις διαστάσεις του παραδοσιακού οικισμού, λένε οι κάτοικοι που απέρριψαν με συντριπτικό ποσοστό τη μελέτη στη σχετική διαβούλευση

Αγονη Παροναξίας: Από σήμερα (09/09) στο απογευματινό δρομολόγιο το “Blue Star Paros”

Στην γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Τήνος - Μύκονος δρομολογείται από σήμερα Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου το "Blue Star Naxos"... Ποιο έρχεται στη θέση του

Νάξος – Νοσοκομείο: Εικόνες από το … μέλλον ενός υπέροχου κτηρίου

Οι πρώτες εικόνες από το νέο αναβαθμισμένο Νοσοκομείο Νάξου

HighSpeed 4: Τις επόμενες δύο μέρες μπαίνει στη θέση του “Blue Star Naxos”

Το HIGHSPEED 4 θα αντικαταστήσει το BLUE STAR NAXOS, την Τρίτη 10/9 και την Τετάρτη 11/9, στην γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος