Ρήνεια, κυκλαδίτικο νησί, πλησίον της Μυκόνου.
Είναι ακατοίκητη σήμερα και ανήκει στον Δήμο Μυκόνου.
Το 530 π.Χ. ο τύραννος Πολυκράτης της Σάμου κατέλαβε το νησί και το αφιέρωσε στο ιερό του Απόλλωνα της Δήλου. Το γεγονός αυτό αποτελεί και την πρώτη ιστορική αναφορά που διαθέτουμε για τη Ρήνεια.
Όταν οι Αθηναίοι επέβαλαν την κάθαρση στο νησί της Δήλου, κατά τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου και αποφάσισαν να μην γεννιέται και να μην πεθαίνει κανείς στο ιερό νησί, η Ρήνεια μετατράπηκε σε απέραντη νεκρόπολη.
Παράλληλα στο νησί λειτουργούσε και θεραπευτήριο (στη παραλία με το τοπωνύμιο Καραντίνα ή Λαζαρέτο) στο οποίο κατέληγαν οι βαριά άρρωστοι που δεν επιτρεπόταν πλέον να παραμένουν στη Δήλο.
Εκεί, μας λέει η Ζώζη Παπαδοπούλου, «παρέμεναν σε κάθαρση από τα μέσα του 19ου αι. έως τις αρχές του 20ού, βάσει διαδοχικών νομοθετικών ρυθμίσεων, μολυσμένα και μη πλοία που κατέπλεαν από λιμάνια της Μεσογείου με προορισμό ελληνικά λιμάνια σε περιόδους έξαρσης επιδημιών χολέρας και πανώλης».
Στις 13 Ιουνίου του 1901 σταμάτησε και το πλοίο με το οποίο ο Κωνσταντίνος Καβάφης έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα. «Ο ίδιος γράφει στο ημερολόγιό του «κάναμε καραντίνα στη Δήλο». Το καράβι, που ερχόταν από την Αλεξάνδρεια στην Ελλάδα, έμεινε δύο ημέρες καραντίνα στη βόρεια Ρήνεια.
Στα σύγχρονα χρόνια το νησί χρησιμοποιείται ως τόπος βοσκής κοπαδιών από το γειτονικό νησί της Μυκόνου
Και φτάνουμε στο … σήμερα
Την αγροτική κληρονομιά της Ρήνειας στα νεότερα χρόνια θα διερευνήσει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με τον δήμο Μυκόνου.
Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα για τους τρόπους διαμόρφωσης της Ρήνειας ως τόπου αγροτικής κληρονομιάς, συλλογικής μνήμης που συνδέεται με την αίσθηση εντοπιότητας των σύγχρονων Μυκονιατών και τις διαδρομές που ακολούθησαν οι ποικίλες συνδέσεις της με την τουριστική Μύκονο τον 20ό και 21ο αιώνα.
Περαιτέρω, το έργο θα εστιάσει στην μελέτη των αγροτών και του κόσμου τους, ως μιας ιστορικής κατηγορίας που αποτελεί ακόμη ζώσα κληρονομιά, έχοντας στον πυρήνα του τον συνδυασμό της διεπιστημονικής έρευνας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και της τεχνολογικής καινοτομίας με την επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορίας.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα, θα διατεθούν μέσα από τη δημιουργία μιας πρωτότυπης ψηφιακής πλατφόρμας/ιστοσελίδας, ανοικτής και ελεύθερης πρόσβασης, στη λογική μιας ψηφιακής έκθεσης ερευνητικού προγράμματος για την ιστορική ταυτότητα της Ρήνειας.
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, θα μελετηθεί μεταξύ άλλων το Δημοτικό Αρχείο Μυκόνου, που αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή πληροφοριών για τους τρόπους με τους οποίους η Ρήνεια διαμόρφωσε την αγροτική της ταυτότητα.
Παράλληλα, θα καταγραφούν προφορικές μαρτυρίες, θα καταγραφεί νεότερο οπτικό υλικό, ενώ θα δημιουργηθεί αρχείο με σύγχρονες φωτογραφικές αποτυπώσεις της τωρινής αγροτικής πραγματικότητας.
Τέλος, το έργο αναμένεται να φωτίσει μια σειρά από ζητήματα για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου και την αγροτική τους κληρονομιά που τελούν υπό ραγδαία κοινωνική αλλαγή και ταυτοχρόνως προσπαθούν να διατηρήσουν το ξεχωριστό ιστορικό τους προφίλ μέσα στην τουριστική ανταγωνιστική αγορά, κυρίως, αναδεικνύοντας τον συμπληρωματικό ρόλο της αγροτικής Ρήνειας στον κοινωνικό μετασχηματισμό της Μυκόνου.
Με πληροφορίες από τη wikipedia…