Πρωινό ξύπνημα με έντονες σεισμικές δονήσεις άνω των 4,5 Ρίχτερ και με διαφορά περίπου 25 λεπτών σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου…
Στις 10:36 κατεγράφη δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και στις 11:00 4,9 Ρίχτερ. Ακολούθησε νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στις 11:24. Συνολικά εντός περίπου 50 λεπτών (από τις 10:36 έως τις 11:24) σημειώθηκαν οκτώ σεισμοί, από 3,9 έως και 4,9 Ρίχτερ.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες συνιστούν υπομονή για τουλάχιστον δύο εβδομάδας ακόμη προκειμένου να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του φαινομένου, ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία και εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για να πάμε στο χειρότερο σενάριο, αυτό του ισχυρότερου σεισμού, απομακρύνεται μέρα με τη μέρα.
Συνεδριάζουν οι επιτροπές – Αποφάσεις και για τα σχολεία σήμερα
Παράλληλά, συνεδριάζουν οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα και να αποφασιστούν οι απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις.
Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τη συνεδρίαση των επιτροπών μεταξύ άλλων αναμένεται και η απόφαση για τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.
«Κάθε μέρα πηγαίνουμε ελαφρά προς το καλύτερο»
Υπενθυμίζεται ότι χθες στο νησί βρέθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.
«Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής σύσκεψης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η ακολουθία συνεχίζει αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις καμιά φορά ότι η ακολουθία ηρεμεί. Εχει έναν μηχανισμό η ακολουθία, που οφείλεται σε ρευστά και δίνει μεγάλες εξάρσεις σεισμών, μαζεμένων σε κάποιες ώρες. Ετσι θα πορευτούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάθε μέρα, νομίζω, πηγαίνουμε ελαφρά προς το καλύτερο, αλλά δεν θα είναι τόσο γρήγορη η απεμπλοκή μας. Θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι εδώ μια μικρή υπομονή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος. Υπογραμμίζοντας βεβαίως πως «τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει τη φύση – και εκπλήξεις», γι’ αυτό «κινούμαστε πάντα με στοιχεία, δεν κινούμαστε με υποθέσεις». Και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση νέων σεισμογράφων στη Νέα Καμένη, στον Γαβρίλο και σήμερα στη Θηρασιά.
ΕΚΠΑ: Ο ρυθμός σεισμικότητας μειώθηκε
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ, εχουν ξεπεράσει τους 10.190 οι σεισμοί στην ευρύτερη ζώνη Σαντορίνης– Αμοργού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη 1.0 Ρίχτερ.
Στις 5 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό, όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4 βαθμών) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως περίπου 6 χλμ. από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με μέγεθος μεγαλύτερο του 1 βαθμού, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος 4, τέσσερις σεισμοί είχαν μέγεθος 4,5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4 Ρίχτερ και 5 με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4,5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4,7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος 4 βαθμών, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.