Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΡήγμα Ανύδρου: Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ, είχαν προηγηθεί ακόμη τέσσερις πάνω από...

Ρήγμα Ανύδρου: Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ, είχαν προηγηθεί ακόμη τέσσερις πάνω από 4 R

|

Πρωινό ξύπνημα με έντονες σεισμικές δονήσεις άνω των 4,5 Ρίχτερ και με διαφορά περίπου 25 λεπτών σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου…

Στις 10:36 κατεγράφη δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και στις 11:00 4,9 Ρίχτερ. Ακολούθησε νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στις 11:24. Συνολικά εντός περίπου 50 λεπτών (από τις 10:36 έως τις 11:24) σημειώθηκαν οκτώ σεισμοί, από 3,9 έως και 4,9 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες συνιστούν υπομονή για τουλάχιστον δύο εβδομάδας ακόμη προκειμένου να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του φαινομένου, ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία και εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για να πάμε στο χειρότερο σενάριο, αυτό του ισχυρότερου σεισμού, απομακρύνεται μέρα με τη μέρα.

Συνεδριάζουν οι επιτροπές – Αποφάσεις και για τα σχολεία σήμερα

Παράλληλά, συνεδριάζουν οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα και να αποφασιστούν οι απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τη συνεδρίαση των επιτροπών μεταξύ άλλων αναμένεται και η απόφαση για τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.

«Κάθε μέρα πηγαίνουμε ελαφρά προς το καλύτερο»

Υπενθυμίζεται ότι χθες στο νησί βρέθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

«Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής σύσκεψης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ακολουθία συνεχίζει αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις καμιά φορά ότι η ακολουθία ηρεμεί. Εχει έναν μηχανισμό η ακολουθία, που οφείλεται σε ρευστά και δίνει μεγάλες εξάρσεις σεισμών, μαζεμένων σε κάποιες ώρες. Ετσι θα πορευτούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάθε μέρα, νομίζω, πηγαίνουμε ελαφρά προς το καλύτερο, αλλά δεν θα είναι τόσο γρήγορη η απεμπλοκή μας. Θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι εδώ μια μικρή υπομονή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος. Υπογραμμίζοντας βεβαίως πως «τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει τη φύση – και εκπλήξεις», γι’ αυτό «κινούμαστε πάντα με στοιχεία, δεν κινούμαστε με υποθέσεις». Και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση νέων σεισμογράφων στη Νέα Καμένη, στον Γαβρίλο και σήμερα στη Θηρασιά.

ΕΚΠΑ: Ο ρυθμός σεισμικότητας μειώθηκε

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ, εχουν ξεπεράσει τους 10.190 οι σεισμοί στην ευρύτερη ζώνη Σαντορίνης– Αμοργού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη 1.0 Ρίχτερ.

Στις 5 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό, όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4 βαθμών) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως περίπου 6 χλμ. από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με μέγεθος μεγαλύτερο του 1 βαθμού, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος 4, τέσσερις σεισμοί είχαν μέγεθος 4,5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4 Ρίχτερ και 5 με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα των 4,5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4,7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος 4 βαθμών, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Golden Star Ferries – Superferry: Παρέμβαση σωτηρίας χειριστή kite surf στην Αρτέμιδα

Άμεση κινητοποίηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από τον πλοίαρχο Κωνσταντίνο Νίκα και το πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ SUPERFERRY – Θερμές ευχαριστίες από ΠΕΠΕΝ και το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ενδοκυκλαδικό: Αύριο (02/05) ταξιδεύει το Hellenic HighSpeed, παραμένει έως και 4 Μαϊου

Παρατείνεται η ακινησία του “ΑΡΤΕΜΙΣ” για ετήσια συντήρηση – Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται μέχρι τις 4 Μαΐου από το “HELLENIC HIGHSPEED” στις καθορισμένες γραμμές των Κυκλάδων

Η Γραβιέρα Νάξου ταξιδεύει στο Μιλάνο: Η ΕΑΣ Νάξου για πρώτη φορά στην έκθεση “Tuttofood”

Με αιχμή του δόρατος τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και φόντο τη βιωσιμότητα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου συμμετέχει στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στο Μιλάνο

Νάξος: Σε εξέλιξη η 2η Λογοδοσία Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (video)

Σε εξέλιξη η ειδική συνεδρίαση της 2ης λογοδοσίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Ποια είναι τα θέματα (video)

Περιβαλλοντικός Συναγερμός στην Πλάκα Νάξου: Αυθαίρετες Παρεμβάσεις Απειλούν το Οικοσύστημα

Καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις στη ζώνη Natura 2000 φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Σοφία Ασημακοπούλου – Απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης

30 Χρόνια μετά: Επιστρέφει το συνέδριο “Κέα – Κύθνος” τον Μάιο του 2025!

Ένα νέο διεθνές επιστημονικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, αναδεικνύοντας την πρόοδο στην έρευνα, ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της Κέας και της Κύθνου.

Πάρος – Δήμος: Φώτισε «μπλε» τον Μύλο στον λόφο της Αγίας Άννας

Ο Δήμος Πάρου φώτισε «μπλε» τον Μύλο στον λόφο της Αγίας Άννας δίπλα στο Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής

Γ. Πολυχρονάκος: Πρόταση για θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Πρόταση για θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και ειδικό φορολογικό καθεστώς για νησιά με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Πολυχρονάκο

Στη Βοστώνη για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου ο Φ. Φόρτωμας

Ιδιαίτερη στιγμή του ταξιδιού, αποτέλεσε η συμμετοχή στην ετήσια παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία, στο κέντρο της Βοστώνης

Γ. Λεονταρίτης: “Ο ναυταθλητισμός θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες προτιμήσεις της νεολαίας των νησιών μας”

Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων συγχαίρει τα παιδιά των Ναυτικών Ομίλων Σύρου και Πάρου για τις επιτυχίες τους

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο