Τετάρτη, 11 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδες"ΟΧΙ" από τον Δήμο Ιητών στο Σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης Κουμπάρα – Διακοφτό...

“ΟΧΙ” από τον Δήμο Ιητών στο Σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος

|

Σημαντική απόφαση με σαφές αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα έλαβε ο Δήμος Ιητών κατά τη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2025, γνωμοδοτώντας αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προτεινόμενη επένδυση ΕΣΧΑΣΕ στην περιοχή Κουμπάρα–Διακοφτό–Φάρος.

Με ψήφους 12 υπέρ, 1 κατά και 2 απόντες, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως η επένδυση – στην παρούσα της μορφή – δεν πληροί τις προϋποθέσεις που εγγυώνται βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού.

Η απόφαση δεν στρέφεται κατά της έννοιας της επένδυσης, αλλά υπέρ ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού πλαισίου χωρικού σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της Ίου, τα τοπιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και τη μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Ο Δήμος ζητά την αναμονή των σεναρίων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), την επαναξιολόγηση σωρευτικών επιπτώσεων από τα τρία ΕΣΧΑΣΕ στο νησί, καθώς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις προστασίας ευαίσθητων περιοχών όπως οι όρμοι Μανιάτα, Κουμπάρα και η νησίδα Διακοφτό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δήμου Ιητών αναφέρει: 

Ο Δήμος Ιητών, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2025, εξέφρασε για άλλη μια φορά την από μακρόν δεδηλωμένη του θέση σχετικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη εν γένει στο νησί της Ίου: Κάθε επένδυση πρέπει να είναι σύννομη, συμβατή με τη φυσιογνωμία και την ιστορία του νησιού μας, να σέβεται το φυσικό και πολιτιστικό ανθρωπογενές περιβάλλον και να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης καθ’ όλο το έτος, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της Ίου, όσο και για τους εργαζόμενους και επισκέπτες της.

Με σταθερή και πάγια βάση αυτές τις αρχές και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών και τις απόψεις των Συμβούλων του Δήμου, ο Δήμος Ιητών αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί θετικά επί της ΣΜΠΕ για την προγραμματιζόμενη επένδυση ΕΣΧΑΣΕ στην περιοχή Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος της εταιρείας 105 Α.Ε., που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Φεβρουάριο 2025.

Θέση του Δήμου Ιητών για τη συγκεκριμένη, αλλά και κάθε νέα επένδυση, είναι ότι πρέπει οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες ως προς την εφαρμογή ορθολογικού σχεδιασμού, την μη υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας και την προστασία τοπίου και παραλιών, να πληρούνται ώστε να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο και σαφές πλαίσιο όρων ανάπτυξης με τις απαραίτητες διασφαλίσεις προς τις Νιώτισσες και τους Νιώτες, με σεβασμό στον Κυκλαδίτικο χαρακτήρα του νησιού μας και το βιώσιμο μέλλον των μόνιμων κατοίκων του αλλά και των επόμενων γενεών.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 12-1 και 2 απόντες (εκ των οποίων ένας, ο κ. Βούλγαρης, με επιστολή του τοποθετήθηκε θετικά υπέρ της ΣΜΠΕ) αποφάσισε ότι:

«αποδεχόμενο την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών δεν δύναται να γνωμοδοτήσει θετικά επί της υπό διαβούλευση Σ.Μ.Π.Ε., έως ότου:

«Κατ’ αρχάς,
→ συνεκτιμηθούν τα σενάρια ανάπτυξης των μελετητών του Τ.Π.Σ. που αναμένονται να δημοσιευτούν έως τον Ιούλιο 2025, ώστε να μην δεσμευτεί ο συνολικός πρωτοβάθμιος σχεδιασμός για την νήσο εν γένει και ειδικά σε σχέση με τα παρακάτω επιμέρους κρίσιμα για την νήσο διακυβεύματα.
Και περαιτέρω επαναξιολογηθούν:
→ οι συνολικές συνεργιστικές περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τόσο του υπό διαβούλευση Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. όσο και των άλλων δύο (2) Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. ως προς το παραγωγικό μοντέλο και την ισορροπία μεταξύ επισκεπτών-κατοίκων της νήσου λαμβάνοντας επιπλέον υπ’ όψιν τον αριθμό των εργαζόμενων και για τις 3 αναπτύξεις, καθώς και τυχόν ανάγκες αυτών σε επιπλέον δόμηση.

→ τα τοπιακά στοιχεία του νησιού και προταθεί από τους μελετητές του επενδυτικού σχεδίου πλήρες και συγκεκριμένο (κανονιστικό) σχέδιο προστασίας τους το οποίο να συμπεριληφθεί στο π.δ/γμα Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε..
→ οι επεμβάσεις στο ευαίσθητο παραλιακό νησιωτικό οικοσύστημα της Ίου και ειδικότερα στο παραλιακό σύστημα των όρμων Μανιάτα, Κουμπάρας και της νησίδας Διακοφτό.
Τέλος, εκφράζονται προβληματισμοί και επιφυλάξεις ως προς το εάν η πρόταση ανάπτυξης συμβαδίζει με το ισχύον νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο για τα Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. και την εκτός σχεδίου δόμηση αντιστοίχως, και ειδικότερα ως προς την ενιαιότητα/συνέχεια των εκτάσεων του έργου και την ρεαλιστικότητα των εναλλακτικών σεναρίων, και σε κάθε περίπτωση, καίτοι τα εν λόγω θέματα εκπίπτουν των αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ. Ιητών, με γνώμονα την θεσμική διασφάλιση της επένδυσης προτείνεται να ελεγχθούν από τις διοίκηση.»

Πάγια θέση του Δήμου Ιητών αποτελεί η υποστήριξη και προώθηση κάθε επένδυσης, και εν γένει βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, που εξυπηρετεί την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, με βασική επιδίωξη την κάλυψη των βασικών αναγκών τους καθόλη την διάρκεια του έτους (12 μήνες) και ειδικά τις μη τουριστικές περιόδους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2025: Η Αίγινα ξανά στην κορυφή, ποια νησιά των Κυκλάδων ξεχώρισαν

Οι Κυκλάδες και ο Αργοσαρωνικός κυριάρχησαν στις κρατήσεις του Ferryhopper – Στο προσκήνιο οι ταξιδιώτες Gen Z και οι τετράποδοι φίλοι τους

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

“Θαλάσσια Πάρκα”: Αρχή από Νότιες Κυκλάδες αλλά με το βλέμμα στην Αγκυρα

Η Αθήνα ανοίγει τον φάκελο «θαλάσσια πάρκα» Η αρχή θα γίνει με το Ιόνιο και τις νότιες Κυκλάδες - Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμη είναι η οριοθέτηση μεταξύ Ανάφης και ανατολικά της Αμοργού που θα καταδείξει και τις προθέσεις της Τουρκίας

Κύθνος: Η ιστορική αναγέννηση του Ξενία και ένα νησί-πρότυπο απέναντι στη λειψυδρία

Η μεγάλη ισραηλινή επένδυση στα Λουτρά Κύθνου παίρνει σάρκα και οστά, ενώ ο Δήμος προχωρά με σχέδιο στην ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, μετατρέποντας το νησί σε υπόδειγμα βιωσιμότητας.

Τρίποδες – Δημοτικό Σχολείο: “Μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο με Τεχνητή Νοημοσύνη”, μία ξεχωριστή εμπειρία για την Ε’ Τάξη

Μαθητές ανακαλύπτουν τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσα από παιχνίδι, διάλογο και δημιουργία – Με τη βοήθεια του The Lyceum Project και των Δώρα Κατσαμόρη & Μαρία Δαγιόγλου

Αμοργός: Σειρά επαφών Δημάρχου με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα

Ο Ελευθέριος Καραΐσκος ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα για λιμάνια, υγεία, αποχέτευση και στέγαση προσωπικού σε συναντήσεις με Υπουργούς και αρμόδιους φορείς

Δημαρχείο Θήρας: Εντυπωσίασαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φηρών με τις εργασίες τους για τη Σαντορίνη

Στο Δημαρχείο Θήρας παρουσίασαν τις δημιουργίες τους για το Έτος Αυθεντικότητας και συνομίλησαν με τον Δήμαρχο

Serifos Sunset Race 2025: Τρέξε στο ηλιοβασίλεμα, κολύμπησε στο Αιγαίο

10+1 χρόνια τρέχουμε και κολυμπάμε στο νησί της Σερίφου!

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Reddit – Νάξος: Στη δεύτερη θέση των πιο υποτιμημένων νησιών στον κόσμο

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα του Reddit με την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την φυσική του ομορφιά

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.