Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδες"ΟΧΙ" από τον Δήμο Ιητών στο Σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης Κουμπάρα – Διακοφτό...

“ΟΧΙ” από τον Δήμο Ιητών στο Σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος

|

Σημαντική απόφαση με σαφές αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα έλαβε ο Δήμος Ιητών κατά τη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2025, γνωμοδοτώντας αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προτεινόμενη επένδυση ΕΣΧΑΣΕ στην περιοχή Κουμπάρα–Διακοφτό–Φάρος.

Με ψήφους 12 υπέρ, 1 κατά και 2 απόντες, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως η επένδυση – στην παρούσα της μορφή – δεν πληροί τις προϋποθέσεις που εγγυώνται βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού.

Η απόφαση δεν στρέφεται κατά της έννοιας της επένδυσης, αλλά υπέρ ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού πλαισίου χωρικού σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της Ίου, τα τοπιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και τη μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Ο Δήμος ζητά την αναμονή των σεναρίων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), την επαναξιολόγηση σωρευτικών επιπτώσεων από τα τρία ΕΣΧΑΣΕ στο νησί, καθώς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις προστασίας ευαίσθητων περιοχών όπως οι όρμοι Μανιάτα, Κουμπάρα και η νησίδα Διακοφτό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δήμου Ιητών αναφέρει: 

Ο Δήμος Ιητών, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2025, εξέφρασε για άλλη μια φορά την από μακρόν δεδηλωμένη του θέση σχετικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη εν γένει στο νησί της Ίου: Κάθε επένδυση πρέπει να είναι σύννομη, συμβατή με τη φυσιογνωμία και την ιστορία του νησιού μας, να σέβεται το φυσικό και πολιτιστικό ανθρωπογενές περιβάλλον και να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης καθ’ όλο το έτος, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της Ίου, όσο και για τους εργαζόμενους και επισκέπτες της.

Με σταθερή και πάγια βάση αυτές τις αρχές και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών και τις απόψεις των Συμβούλων του Δήμου, ο Δήμος Ιητών αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί θετικά επί της ΣΜΠΕ για την προγραμματιζόμενη επένδυση ΕΣΧΑΣΕ στην περιοχή Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος της εταιρείας 105 Α.Ε., που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Φεβρουάριο 2025.

Θέση του Δήμου Ιητών για τη συγκεκριμένη, αλλά και κάθε νέα επένδυση, είναι ότι πρέπει οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες ως προς την εφαρμογή ορθολογικού σχεδιασμού, την μη υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας και την προστασία τοπίου και παραλιών, να πληρούνται ώστε να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο και σαφές πλαίσιο όρων ανάπτυξης με τις απαραίτητες διασφαλίσεις προς τις Νιώτισσες και τους Νιώτες, με σεβασμό στον Κυκλαδίτικο χαρακτήρα του νησιού μας και το βιώσιμο μέλλον των μόνιμων κατοίκων του αλλά και των επόμενων γενεών.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 12-1 και 2 απόντες (εκ των οποίων ένας, ο κ. Βούλγαρης, με επιστολή του τοποθετήθηκε θετικά υπέρ της ΣΜΠΕ) αποφάσισε ότι:

«αποδεχόμενο την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών δεν δύναται να γνωμοδοτήσει θετικά επί της υπό διαβούλευση Σ.Μ.Π.Ε., έως ότου:

«Κατ’ αρχάς,
→ συνεκτιμηθούν τα σενάρια ανάπτυξης των μελετητών του Τ.Π.Σ. που αναμένονται να δημοσιευτούν έως τον Ιούλιο 2025, ώστε να μην δεσμευτεί ο συνολικός πρωτοβάθμιος σχεδιασμός για την νήσο εν γένει και ειδικά σε σχέση με τα παρακάτω επιμέρους κρίσιμα για την νήσο διακυβεύματα.
Και περαιτέρω επαναξιολογηθούν:
→ οι συνολικές συνεργιστικές περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τόσο του υπό διαβούλευση Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. όσο και των άλλων δύο (2) Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. ως προς το παραγωγικό μοντέλο και την ισορροπία μεταξύ επισκεπτών-κατοίκων της νήσου λαμβάνοντας επιπλέον υπ’ όψιν τον αριθμό των εργαζόμενων και για τις 3 αναπτύξεις, καθώς και τυχόν ανάγκες αυτών σε επιπλέον δόμηση.

→ τα τοπιακά στοιχεία του νησιού και προταθεί από τους μελετητές του επενδυτικού σχεδίου πλήρες και συγκεκριμένο (κανονιστικό) σχέδιο προστασίας τους το οποίο να συμπεριληφθεί στο π.δ/γμα Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε..
→ οι επεμβάσεις στο ευαίσθητο παραλιακό νησιωτικό οικοσύστημα της Ίου και ειδικότερα στο παραλιακό σύστημα των όρμων Μανιάτα, Κουμπάρας και της νησίδας Διακοφτό.
Τέλος, εκφράζονται προβληματισμοί και επιφυλάξεις ως προς το εάν η πρόταση ανάπτυξης συμβαδίζει με το ισχύον νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο για τα Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. και την εκτός σχεδίου δόμηση αντιστοίχως, και ειδικότερα ως προς την ενιαιότητα/συνέχεια των εκτάσεων του έργου και την ρεαλιστικότητα των εναλλακτικών σεναρίων, και σε κάθε περίπτωση, καίτοι τα εν λόγω θέματα εκπίπτουν των αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ. Ιητών, με γνώμονα την θεσμική διασφάλιση της επένδυσης προτείνεται να ελεγχθούν από τις διοίκηση.»

Πάγια θέση του Δήμου Ιητών αποτελεί η υποστήριξη και προώθηση κάθε επένδυσης, και εν γένει βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, που εξυπηρετεί την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, με βασική επιδίωξη την κάλυψη των βασικών αναγκών τους καθόλη την διάρκεια του έτους (12 μήνες) και ειδικά τις μη τουριστικές περιόδους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.