Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΠΟΕΔΗΝ: Εκλεισε η ΜΑΦ στο Νοσοκομείο Σύρου, τι γίνεται σε Νάξο, Σαντορίνη

ΠΟΕΔΗΝ: Εκλεισε η ΜΑΦ στο Νοσοκομείο Σύρου, τι γίνεται σε Νάξο, Σαντορίνη

|

Μεγάλα παραμένουν τα κενά στα νοσοκομεία της περιφέρειας και ειδικά στις δομές υγείας σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Πέρα από τις δυσλειτουργίες στην περίθαλψη των μόνιμων κατοίκων, το πρόβλημα της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού γίνεται ακόμη πιο έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της αύξησης του τουριστικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που έχει προχωρήσει σε καταγραφή των ελλείψεων σε μεγάλα νησιωτικά νοσοκομεία, τα μισθολογικά κίνητρα δεν είναι αρκετά για την πλήρωση των θέσεων, με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί του υπουργείου Υγείας να βαίνουν άγονοι.

«Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος. και συνεχίζει: «Πως να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή σε Κέντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ τον μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή σε Κέντρο Υγείας νησιού με 800 ευρώ μισθό τον μήνα, όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή; Μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς. Χωρίς μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα τραγικά κενά. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες».

Σημειώνεται πως για να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση των νοσοκομείων στα ακριτικά νησιά, το υπουργείο Υγείας παρέχει επιπλέον απολαβές ύψους 1.800 ευρώ το μήνα σε κάθε γιατρό, πέραν του μισθού, και 1.200 σε κάθε νοσηλευτή.

Αναφέροντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο στη Ρόδο, ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για «τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία», με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου. «Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί. Εξ αιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο), ενώ από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο».

Νοσοκομείο Λήμνου:

Τραγικά κενά σε γιατρούς. Δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Ο ένας που υπηρετεί, είναι με δικαιολογημένη άδεια. Έγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθηκε από ιδιώτη παθολόγο που υπηρετεί με μπλοκάκι. Όπως επίσης και ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Υπηρετεί ένας χειρουργός. Έτσι δεν γίνονται χειρουργεία. Έχουν έναν παθολόγο, έναν γενικό ιατρό, έναν ογκολόγο, έναν ΩΡΛ,

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο νοσοκομείου της Λήμνου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι «χειρότερα από κέντρο υγείας».

Σαντορίνη: «Νοσοκομείο που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία»

«Εάν λύση είναι η ιδιωτικοποίηση γιατί το νοσοκομείο αυτό που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία εμφανίζει τεράστια κενά;» σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει ότι το εν λόγω νοσοκομείο «δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, έχει μόνο ένα γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο καλύπτεται με έναν από μετακίνηση, δεν έχει μικροβιολόγο, έχει μόνο έναν παιδίατρο».

Νοσοκομείο στη Σύρο:

Στο νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «έκλεισε η ΜΑΦ γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά».

Η μονάδα τεχνητού νεφρού στο νησί που εξυπηρετεί 25 ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς.

«Παθολογοανατόμος είναι ένας που συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική. Δεν υπάρχει νευρολόγος, δεν υπάρχει ψυχίατρος».

Νοσοκομείο στη Νάξο:

Δεν υπάρχει γυναικολόγος. Ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος. Δεν γίνονται χειρουργεία. Ένας ακτινολόγος για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφία κ.λ.π.

Νοσοκομείο στη Κω:

Δεν υπάρχει παθολόγος, ενώ γίνονται προκηρύξεις οι οποίες βγαίνουν άγονες και καλύπτονται με μετακινήσεις.

Κέντρο Υγείας στην Τήνο:

Δεν υπάρχει παθολόγος. Το Κέντρο Υγείας διαθέτει μόνο έναν γενικό ιατρό, έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο και έναν μικροβιολόγο.

“Μορφή επιδημίας πήραν οι παραιτήσεις από τα νοσοκομεία”

“Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις. Οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά. Μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς. Χωρίς μισθολογικά  και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα  τραγικά κενά” σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

“Τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στις δομές του ΕΣΥ στα νησιά, οι παραιτήσεις γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία, η φυγή γιατρών από τις άγονες περιοχές  ή η απροθυμία προσέλευσής τους σε αυτές, τείνουν να λάβουν επιδημικό χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα”, είχε αναφέρει επίσης σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

“Ειδικά για το επίδομα αγόνου επισημαίνεται ότι η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να το καταβάλει με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό” συνέχιζε.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Ν. Πιτταράς: «Η βιωσιμότητα της Νάξου περνά από τη συνεργασία τουρισμού και πρωτογενή τομέα» (video)

Ο ιδιοκτήτης του Τυροκομείου Πιτταράς συγκίνησε με την αυθεντική του παρέμβαση στη 1η Συνάντηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου

Στοίχημα – Βραζιλία: Μάχη ουραγών με την ισοπαλία να έχει το πρώτο λόγο

Παϊσαντού - Κρισιούμα: Μάχη ουραγών με τριπλασιασμό και ο πρώτος λόγος η ισοπαλία...

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας