Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΠάρος - Santa Maria: Απελευθέρωση παραλίας από παράνομα ομπρελοκαθίσματα

Πάρος – Santa Maria: Απελευθέρωση παραλίας από παράνομα ομπρελοκαθίσματα

|

Oι διαμαρτυρίες των πολιτών στην Πάρο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε παραλίες του νησιού αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Χθες κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους τρεις επιχειρηματίες, που έχουν παράνομα καλύψει με ομπρελοκαθίσματα την παραλία στη Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία της Πάρου.

Προηγήθηκε αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας πριν από μία εβδομάδα, με την οποία διαπιστώθηκε πως είχαν καταλάβει συνολικά περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά! Η μία από τις τρεις επιχειρήσεις φέρεται να απέσυρε χθες τις ξαπλώστρες.

Τις παράνομες καταλήψεις παραλιών (ή τις μεγάλες, επίσης παράνομες, υπερβάσεις των μισθωτηρίων) έφερε στο φως η Κίνηση Πολιτών Πάρου, με μία διεξοδική καταγραφή. Οι αυτοψίες της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων πραγματοποιήθηκαν στις 12 και 24 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κίνησης στη Σάντα Μαρία.

Οπως προκύπτει από τις εκθέσεις αυτοψίας, που βρίσκονται στη διάθεση της «Καθημερινής»:

• Στη Μεγάλη Σάντα Μαρία ελέγχθηκε το Santa Maria Beach Bar, το οποίο βρέθηκε να έχει καταλάβει 897 τετραγωνικά εντός της ζώνης αιγιαλού και ακόμη 899 τετραγωνικά εντός της ζώνης παραλίας με ομπρέλες, ξαπλώστρες και κρεβάτια παραλίας (η νέα «μόδα» που έχει μετατρέψει τις παραλίες των νησιών –και όχι μόνο– σε παράκτιες… εκθέσεις επίπλων).

• Στη Μικρή Σάντα Μαρία ελέγχθηκαν οι επιχειρήσεις «Σάντα Μαρία Κατάδυση ΕΠΕ» και το κατάστημα «Το Δίχτυ». Η πρώτη βρέθηκε να έχει καταλάβει 605 τετραγωνικά στον αιγιαλό και 74 στη ζώνη παραλίας, ενώ η δεύτερη 81 τετραγωνικά στον αιγιαλό.

Με δεδομένο ότι καμία από τις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει μισθώσει τμήματα του αιγιαλού από το Δημόσιο ή τον Δήμο Πάρου, οι ιδιοκτήτες τους χθες κλήθηκαν σε ακρόαση, προκειμένου να υποβάλουν εντός τριών ημερών τις απόψεις τους. Οπως επισημαίνει η Κτηματική Υπηρεσία στο σχετικό έγγραφο, «σε περίπτωση που δεν συμμορφωθείτε στην παραπάνω προθεσμία, θα λάβουμε όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα μέτρα προστασίας σε βάρος σας, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου, ενημερώνοντας παράλληλα το λιμεναρχείο Πάρου, το αστυνομικό τμήμα Πάρου και τον Δήμο Πάρου για τις δικές τους ενέργειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις παρέλθει η προθεσμία, η υπηρεσία θα καθορίσει πρόστιμο και θα συντάξει πρωτόκολλα κατεδάφισης – διοικητικής αποβολής, τα οποία θα πρέπει να εκτελεστούν εντός πενθημέρου. Δεν αποκλείεται οι επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να ανακόψουν δικαστικά τη διαδικασία, με δεδομένο όμως ότι καμία από τις τρεις δεν έχει μισθωτήρια, είναι μάλλον απίθανο να πετύχουν αναστολή της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι, όπως επισήμαιναν χθες κυβερνητικές πηγές, ακολουθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και άλλες αυτοψίες επί εντελώς ή μερικώς παράνομων επιχειρήσεων στο νησί. Ενώ για την υλοποίηση των πρωτοκόλλων θα κληθεί από τη Σύρο ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος έφερε εις πέρας τις ανάλογες επιχειρήσεις στη Μύκονο.

Τα ερωτήματα
Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν:

• Θα κατασχεθούν τα ομπρελοκαθίσματα των επιχειρήσεων που κατέλαβαν τις παραλίες χωρίς κανένα μισθωτήριο; Με δεδομένο ότι τα πρόστιμα για παράνομη κατάληψη αιγιαλού είναι αστεία σε σχέση με το οικονομικό όφελος των επιχειρήσεων αυτών, η κατάσχεση των «επίπλων παραλίας» σίγουρα θα λειτουργήσει πιο αποτρεπτικά.

• Θα γίνει και μονομερής ανάκληση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων, ή θα πέσουν «στα μαλακά»;

• Θα ελεγχθούν όλες οι μισθώσεις αιγιαλών στο νησί (συνολικά περί τις 40); Υπενθυμίζεται ότι η Κίνηση Πολιτών Πάρου απέδειξε ότι σχεδόν όλες έχουν υπερβεί τον χώρο που μίσθωσαν, από 40% έως και 1.000%! Οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς θα είναι τραγελαφικό η διαδικασία των κυρώσεων να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκλογές 2023 – Αικ. Ανδρούτσου – Κουτελιέρη: Επίσκεψη στο Γλινάδο

Η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος (με τη παράταξη Μπροστά στο Νότιο Αιγαίο) Αικατερίνη Ανδρούτσου - Κουτελιέρη βρέθηκε χθες (02/10) στο Γλινάδο

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Σωτ. Τσαφούλιας: “ζούμε στην εποχή όπου είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις αντιπλημμυρικό έργο”

Σωτήρης Τσαφούλιας: Το καίριο σχόλιο που σου εξηγεί γιατί πλημμυρίσαμε ξανά

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Οκτώβρης – Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του Μαστού (video)

Την 1η του μήνα, στην πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα της Νάξου, ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου, διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Εκτακτο – Φωτιά τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας (Κόρωνος)

Σε εξέλιξη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Έρχονται νέες αυξήσεις και ελλείψεις στην αγορά - Τι θα γίνει με τις εξαγωγές

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΕΤUC) ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Στη τοποθέτηση του ο Χ. Κόκκινος ζήτησε τη δημιουργία πανευρωπαϊκου μετώπου των συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: “Ανοιώσαμε ανάταση ψυχής και πνεύματος”

Το πολιτιστικό τριήμερο στις Μέλανες ολοκληρώθηκε... Οι εντυπώσεις και τι δηλώνει η Μαρία Πολυκρέτη

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Andros Queen: Συνεχίζει και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα – Μύκονος

Το Andros Queen συνεχίζει κανονικά και τον Οκτώβριο στη γραμμή Ραφήνα - Ανδρος - Τήνος - Μύκονος και πως κινήθηκε τον Αύγουστο