Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΠάρος: "Η κατάσταση στις παραλίες είναι φρικτή"

Πάρος: “Η κατάσταση στις παραλίες είναι φρικτή”

|

Την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους των παραλιών της Πάρου από ομπρελοκαθίσματα καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού. Οπως υποστηρίζουν, πολλοί μισθωτές καταστρατηγούν τα συμβόλαιά τους, καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.

Ο δήμος από την πλευρά του παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εκτιμά ότι περιορίζεται σε μικρό αριθμό παραλιών. Παραταύτα δεσμεύεται ότι θα στείλει τους παραβάτες στον εισαγγελέα.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου διοργάνωσε τον τελευταίο μήνα δύο ανοιχτές εκδηλώσεις με θέμα τις παραλίες του νησιού. «Δεν πιστεύαμε πόσο μεγάλη ήταν η συμμετοχή. Ο κόσμος έχει πια αγανακτήσει», λέει ο πρόεδρος της Κίνησης, Χρίστος Γεωργούσης. «Δυστυχώς, η κατάσταση είναι φρικτή. Τα βασικά προβλήματα είναι τέσσερα: η παράνομη κατάληψη παραλιών, οι παράνομες κατασκευές, η μη τήρηση των αποστάσεων στις μισθωμένες παραλίες και η μουσική. Εχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουμε οι ντόπιοι στη θάλασσα και να μας εκδιώκουν. Πολλές γνωστές παραλίες, όπως ο Φάραγγας, οι Κολυμπήθρες, το Πάρκο Νάουσας, η Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, ο Λογαράς και η Αλυκή, είναι 100% κατειλημμένες. Οσες παραλίες έχουν απομείνει ελεύθερες είναι μακριά και δυσπρόσιτες».


Καταγραφή
Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, η Κίνηση Πολιτών Πάρου έκανε με τη βοήθεια των μελών της μια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή. «Τοποθέτησαν» τις μισθώσεις του 2022 (όλες οι αποφάσεις έχουν συντεταγμένες) επάνω σε πραγματικές αεροφωτογραφίες της ίδιας χρονιάς, για να καταδείξουν τον βαθμό της παράνομης επέκτασης των ομπρελοκαθισμάτων. Επίσης αποτύπωσαν φωτογραφικά όλες τις παράνομες κατασκευές σε διάσημες παραλίες του νησιού. Τα δεδομένα «ανέβηκαν» όλα σε ένα διαδραστικό site, μαζί με τις αποφάσεις μίσθωσης της κάθε παραλίας (https://lab.digitalparos.com).

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου εκτιμά ότι η ανταπόκριση του δήμου και των ελεγκτικών αρχών στο νησί είναι υποτονική. «Ο δήμος υποστηρίζει συνεχώς ότι “δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς”. Στη Ρόδο, όμως, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις κατά αιρετών, επειδή δεν έκαναν τίποτα», λέει ο κ. Γεωργούσης. «Οι αρχές, όπως η κτηματική υπηρεσία και η πολεοδομία, ανταποκρίνονται μόνο όταν ασκηθεί πίεση. Γενικώς είμαστε αβοήθητοι».

Ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος αναγνωρίζει τα προβλήματα, εκτιμά όμως ότι είναι περιορισμένα σε μικρό αριθμό παραλιών. «Οι περισσότερες παραλίες της Πάρου είναι ελεύθερες. Τα προβλήματα υπάρχουν σε πέντε συγκεκριμένες παραλίες εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς ως δήμος δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης, παρότι υπογράφουμε τις μισθώσεις. Είναι αυτά τα παράδοξα της νομοθεσίας. Εμείς απλώς ειδοποιούμε την κτηματική υπηρεσία».

Ο κ. Κωβαίος υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις παραλίες είναι πολιτικώς υποκινούμενες. «Μην ξεχνάτε ότι σε λίγους μήνες έχουμε δημοτικές εκλογές», αναφέρει. «Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την προηγούμενη Πέμπτη να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα. Δεν κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα, όντως υπάρχει έξαρση της παρανομίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο ισχυρίζεται η Κίνηση Πολιτών. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει και οι επιχειρηματίες να έχουν μέτρο και να τηρούν τον νόμο και εμείς να μην υπερβάλλουμε, υπάρχουν πολλές επιλογές στο νησί. Να θυμίσω, πάντως, ότι όσες επιχειρήσεις έχουν καταλάβει το σύνολο των αιγιαλών (κακώς και παρανόμως) είναι κάθε ημέρα γεμάτες, σημάδι ότι υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό το είδος της εξυπηρέτησης».

Πάντως, η Κίνηση Πολιτών Πάρου σχεδιάζει σε ένα δεκαπενθήμερο μια ακτιβιστική διαμαρτυρία: συγκέντρωσε 150 εθελοντές οι οποίοι θα πηγαίνουν κάθε Κυριακή για μπάνιο σε εντελώς κατειλημμένες παραλίες με σκοπό να προκαλέσουν την παρέμβαση της πολιτείας.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr (Γιώργος Λιόλιος)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμερική – 100 μέρες Τραμπ: Η Νέα Υόρκη καθρέπτης των αλλαγών

Μία Ελληνίδα στην Νέα Υόρκη μας μεταφέρει τις σκέψεις της με αφορμή τις 100 πρώτες ημέρες παρουσίας του Τραμπ στο τιμόνι της Αμερικανικής ηγεσίας (α μέρος)

Φόρτωμας: Τι είπε στη Βουλή για τον επαναπατρισμό γιατρών και τη στελέχωση του Νοσοκομείου Σαντορίνης

O Φίλιππος Φόρτωμας στη Βουλή για τον επαναπατρισμό γιατρών από τις ΗΠΑ

Golden Star Ferries – Superferry: Παρέμβαση σωτηρίας χειριστή kite surf στην Αρτέμιδα

Άμεση κινητοποίηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από τον πλοίαρχο Κωνσταντίνο Νίκα και το πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ SUPERFERRY – Θερμές ευχαριστίες από ΠΕΠΕΝ και το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Πρόταση Ημέρας: Τυρόπιτα εν τάχει με την βοήθεια του Τυροκομείου Πιτταρά

Εύκολη, καθώς δεν απαιτεί καμία δεξιοτεχνία στο στρώσιμο των φύλλων, η πατσαβουρόπιτα γίνεται στο πι και φι!

Ενδοκυκλαδικό: Αύριο (02/05) ταξιδεύει το Hellenic HighSpeed, παραμένει έως και 4 Μαϊου

Παρατείνεται η ακινησία του “ΑΡΤΕΜΙΣ” για ετήσια συντήρηση – Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται μέχρι τις 4 Μαΐου από το “HELLENIC HIGHSPEED” στις καθορισμένες γραμμές των Κυκλάδων

Η Γραβιέρα Νάξου ταξιδεύει στο Μιλάνο: Η ΕΑΣ Νάξου για πρώτη φορά στην έκθεση “Tuttofood”

Με αιχμή του δόρατος τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και φόντο τη βιωσιμότητα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου συμμετέχει στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στο Μιλάνο

Νάξος: Σε εξέλιξη η 2η Λογοδοσία Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (video)

Σε εξέλιξη η ειδική συνεδρίαση της 2ης λογοδοσίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Ποια είναι τα θέματα (video)

Περιβαλλοντικός Συναγερμός στην Πλάκα Νάξου: Αυθαίρετες Παρεμβάσεις Απειλούν το Οικοσύστημα

Καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις στη ζώνη Natura 2000 φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Σοφία Ασημακοπούλου – Απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης

30 Χρόνια μετά: Επιστρέφει το συνέδριο “Κέα – Κύθνος” τον Μάιο του 2025!

Ένα νέο διεθνές επιστημονικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, αναδεικνύοντας την πρόοδο στην έρευνα, ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της Κέας και της Κύθνου.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο