Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΠάρος - Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5...

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

|

Που θα γίνει το νέο επιβατικό λιμάνι της Πάρου; Πόσο θα κοστίσει; Πότε θα είναι έτοιμο;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα, η απάντηση δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου, όταν παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑ.Λ στην Παροικία, η αρχική φάση μελέτης που αφορά στην κατασκευή νέου επιβατικού λιμανιού στο νησί με τίτλο «Νέος Επιβατικός Λιμένας Πάρου – Αξιολόγηση υποψήφιων θέσεων και Προτάσεις Χωροθέτησης».

Στην εκδήλωση πήραν αρχικά το λόγο ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Κωβαίος καθώς και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου κ. Σ. Καραχάλιος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα λιμενικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στο νησί προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της Πάρου.

Κατόπιν, ο λιμενολόγος κ. Ν. Κυπραίος, αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του τρέχοντος λιμανιού της Πάρου να εξυπηρετήσει το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αναμένονται στο νησί κατά τα προσεχή έτη, επισημαίνοντας την ανάγκη κατασκευής ενός νέου επιβατικού λιμανιού.

Ο κ. Κυπραίος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το έτος 2022 η επιβατική διακίνηση στο λιμάνι της Πάρου ήταν 1,4 εκατομμύρια άτομα, το 2023 σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υπερβεί το 1,55 εκατομμύρια, το 2030 σύμφωνα με βάσιμες προβλέψεις η διακίνηση πρόκειται να υπερβεί τα 2 εκατομμύρια, και το 2035 θα ξεπεράσει τα 2,3 εκατομμύρια, γεγονός που καθιστά την εξυπηρέτηση του κόσμου από το υπάρχον λιμάνι σχεδόν αδύνατη

Κατόπιν, ο τεχνικός σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Αειφόροι Νήσοι» κ. Καραμεσίνης, σημείωσε την αρωγή της εταιρείας ως προς την παροχή στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης αλλά και τη μελλοντική συνδρομή της με προσωπικό για την υλοποίηση του νέου λιμανιού.

Η μελέτη τώρα προϋπολογισμού 472.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., αφορά στο πρώτο της στάδιο στη διερεύνηση της χωροθέτησης για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμένα, και κατόπιν στη συλλογή γεωδεδομένων, και στην εκτέλεση αποτυπώσεων, ενώ το τρίτο στάδιό της αφορά στη σύνταξη γενικού προγραμματικού σχεδίου master plan.

Ως προς το πρώτο της στάδιο, στην παρουσίαση στην αίθουσα του ΕΠΑ.Λ μετείχαν 4 μελετητές της: Ο κ. Κυριάκος Σπυρόπουλος λιμενολόγος μηχανικός, ο κ. Δημήτριος Αργυρόπουλος περιβαλλοντολόγος μηχανικός, ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος λιμενιολόγος, και η κα. Ηρώ Σπυροπούλου πολιτικός μηχανικός λιμενολόγος η οποία και έκανε τη βασική παρουσίαση.

Η κα. Σπυροπούλου, ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση ως προς τις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού, το οδικό δίκτυο και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη βάση αξιολόγησης, και κατόπιν ανέπτυξε στην παρουσίασή της τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τη μεταφορά του επιβατικού λιμανιού.

Με βάση τώρα τη μελέτη προτάθηκαν 8 πιθανές θέσεις για την κατασκευή νέου λιμανιού: 1. Κορακιές, 2. Παροικία – Κρωτήρι 3. Χοχλακάς 4. Καμάρες 5. ΑΣΠ Πάρου – ΔΕΔΔΗΕ 6. Παλιό Καρνάγιο (Σάντα Μαρία) 7. Φιλίζι 8. Πούντα

Οι περιοχές που προτάθηκαν εκτείνονται από βορειοδυτικά μέχρι βορειοανατολικά του νησιού και με βάση τη βαθμολογία που προκρίνεται από τους μελετητές καταλληλότερη κρίνεται η τοποθεσία Καμάρες. Όπως σημειώθηκε ωστόσο, το αρνητικό της θέσης Καμάρες είναι ότι ανήκει στην ΠΕΠ 9 με βάση την οποία απαγορεύεται η διαπλάτυνση του υπάρχοντος οδικού δικτύου αλλά και η διάνοιξη νέου που θα ενωθεί με το υπάρχον οδικό δίκτυο. Ο προϋπολογισμός τώρα για την κατασκευή νέου λιμένα στις Καμάρες ανέρχεται σε 77.000.000 ευρώ.

Ως δεύτερη καταλληλότερη θέση προτείνεται στη μελέτη ο Χοχλακάς με προϋπολογισμό 46.000.000 ευρώ, και ως τρίτη το Παλιό Καρνάγιο (Σάντα Μαρία) προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ.

Κατά τη μελέτη, στις θέσεις Καμάρες και Κορακιές, θα υπάρχει το πλεονέκτημα ταυτόχρονης πρόσδεσης 7 πλοίων, 4 θέσεις για μεγάλα πλοία μήκους 200 μέτρων και 3 θέσεις για μικρότερα. Οι παραπάνω θέσεις υπερτερούν συγκριτικά με το Παλιό Καρνάγιο (Σάντα Μαρία) όπου θα μπορούν να προσδένουν ταυτόχρονα 4 πλοία.

Πληροφορίες – φωτογραφίες: Parianostypos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης