Την περασμένη Παρασκευή (22/04) είχαμε την επίσημη παρουσίαση (και διάλογο με ανταλλαγή απόψεων) στο θέμα του Master Plan για το λιμάνι της Παροικιάς
Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου κ. Σταύρου Καραχάλιου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σύσκεψη- διαβούλευση με θέμα «Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Λιμένα Πάρου – Στόχοι, Αντικείμενο, Μεθοδολογία και οι προτάσεις της Τοπικής Κοινωνίας», παρουσία της ομάδας των μελετητών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης: – ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου, κ. Κ. Μπιζάς, – οι Αντιδήμαρχοι Πάρου κα Δ. Σαρρή και κ. Χρ. Χριστόφορος, ως εκπρόσωπος και της Επιτροπής Τουρισμού & Ανάπτυξης του Δήμου Πάρου, – ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑΠΑ, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ι. Πετρόπουλος, ως εκπρόσωπος και του Συλλόγου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, – ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του Δήμου Πάρου, Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Μ. Λεοντής, – οι Επικεφαλής Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, κ. Α. Γκόκας και κ. Κ. Ροκονίδας, – Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πάρου, – ο Υπολιμενάρχης Πάρου κ. Θ. Πορτοκάλης, – ο κ. Απ. Αλιπράντης, Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου, – η κα Ασ. Κούτλα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάρου, – ο κ. Ι. Ραγκούσης, Προϊστάμενος της Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσιών Δόμησης & Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, – οι κ. Ι. Μπιζάς και Δ. Πετρόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων, – ο κ. Ελ. Πώλος, Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Πάρου, – η κα Αρχ. Αλεξανδροπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς, – ο Εμπορικός Διευθυντής της Ναυτιλιακής Εταιρείας BLUE STAR FERRIES, κ. Διον. Θεοδωράτος, – εκπρόσωποι του Συλλόγου Αλιέων, του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, της Ένωσης Ξενοδόχων, των Συλλόγων Ενοικιαζομένων Δωματίων, του Συλλόγου Καφεζυθε-στιατόρων, – ο κ. Γ. Κοττίκας, Τοπογράφος Μηχανικός, ως εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας που εκπονεί τη μελέτη “Kατασκευή νέων αιθουσών αναμονής επιβατών και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου κεντρικού λιμένα Παροικιάς”, – εκπρόσωποι τοπικών Μ.Μ.Ε, και πολίτες.
Παρουσίαση
Ο Δήμαρχος Πάρου επισήμανε κατά το χαιρετισμό του τη σημασία της μελέτης, διότι αυτή δεν αφορά μόνο τις υφιστάμενες και τις νέες λιμενικές, θαλάσσιες και χερσαίες, υποδομές και δραστηριότητες, αλλά εξετάζει με χωροταξικά, οικονομοτεχνικά, κοινωνικό-οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια την ένταξη και την επιρροή τους στον αστικό ιστό της Παροικίας και στην ενδοχώρα της Πάρου, στην εξυπηρετούμενη επίσης -από το λιμάνι της Πάρου- Αντίπαρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένης της κεντροβαρικής σημασίας του Λιμένα της Πάρου στο λιμενικό σύστημα των Κυκλάδων.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση από τον Λιμενολόγο Πολ. Μηχανικό κ. Νικηφ. Κυπραίο, ο οποίος υποστηρίζει συμβουλευτικά, από τη Μ.Ο.Δ. Α.Ε., το Δήμο Πάρου: του αντικειμένου, της μεθοδολογίας και της σκοπιμότητας του “Master Plan”, και των βασικών κατηγοριών μελετών και ερευνών που πρόκειται να εκπονηθούν στη διάρκεια του έργου, και · των προτάσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου για τα νέα έργα και δραστηριότητες που αφορούν την ανάπτυξη και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών.
Παραδοτέα
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του “Master Plan” προβλέπονται τα εξής παραδοτέα:
• Σε πρώτη φάση το Στρατηγικό Σχέδιο Λιμένα, με βάση αφενός την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και αφετέρου τις προοπτικές (προβλέψεις ροών, οικονομικές συνθήκες και επισφάλειες κ.λπ.) σε ορίζοντα 25ετίας, με συνεκτίμηση της συνέργιας και του ανταγωνισμού του λιμένα με άλλους λιμένες της περιοχής, και
• Σε δεύτερη φάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Business Plan) Λιμένα, με βάση τον 5ετή προγραμματισμό δράσεων, με ιεράρχηση και οικονομικό και χρονικό προγραμματισμό τους.
• Επισκόπηση της ένταξης των προτεινόμενων έργων στο περιβάλλον και στο φυσικό και οικιστικό τοπίο της περιοχής, και σύνταξη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Π.Μ.Ε.). Στο αντικείμενο του “Master Plan” περιλαμβάνεται η διερεύνηση των τεχνικών, περιβαλλοντικών προϋποθέσεων και της οικονομικής βιωσιμότητας για ένταξη προτεινόμενων έργων / δραστηριοτήτων στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Λιμένα Πάρου, όπως η δημιουργία, λειτουργία και εκμετάλλευση:
• Πλωτού Αγκυροβολίου ή/και Κρηπιδώματος Παραβολής για τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση Κρουαζιεροπλοίων στη θαλάσσια ζώνη του λιμένα,
• Τουριστικού Λιμένα (καταφυγίου ή αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών/ σκαφών αναψυχής),
• Υδατοδρομίου στη θαλάσσια ζώνη του λιμένα για την αποθαλάσσωση, προσθαλάσσωση και κίνηση αεροσκαφών (υδροπλάνων, αμφίβιων αεροπλάνων ή αμφίβιων ελικοπτέρων), στο πλαίσιο του Ν. 4146/2013,
• Αναβάθμιση της προβλήτας Βίντζι και διαμόρφωση για τουριστική χρήση, και
• Τοποθέτηση ελαστικών προσκρουστήρων (marine fenders) για προστασία των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Οι θέσεις των νέων έργων / δραστηριοτήτων θα προταθούν από το ΔΛΤΠ-Α ή θα υποδειχθούν ως κατάλληλες από τον Μελετητή.
Υποστηρικτικές κινήσεις
Επίσης, θα εκπονηθούν οι ακόλουθες υποστηρικτικές μελέτες και έρευνες:
• Μαθηματική προσομοίωση της διαταραχής των κυματισμών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Παροικίας, και της κυματικής διείσδυσης στις θέσεις ελλιμενισμού / εξυπηρέτησης των πλοίων.
• Γεωλογική, μορφολογική και ιζηματολογική αναγνώριση της παράκτιας ζώνης στην περιοχή επιρροής του λιμένα.
• Ακτομηχανική μελέτη της ευρύτερης περιοχής επιρροής του λιμένα (προστασία ακτών από φαινόμενα διάβρωσης).
• Μαθηματική προσομοίωση πλοήγησης πλοίων σχεδιασμού (ναυτιλιακός σχεδιασμός των διαύλων – προσβάσεων στο λιμένα, ρυθμίσεις ασφάλειας ναυσιπλοΐας).
• Αξιολόγηση γεωτεχνικών δεδομένων στην περιοχή θεμελίωσης των προτεινόμενων λιμενικών – Κατάρτιση προγράμματος συμπληρωματικών γεωτεχνικών ερευνών.
Διάλογος
Μετά την παρουσίαση του έργου, ακολούθησε κατάθεση απόψεων και διάλογος με τους χρήστες και τους λοιπούς τοπικούς φορείς, οργανώσεις και πολίτες για τις υφιστάμενες και τις προτεινόμενες χρήσεις και δραστηριότητες του λιμένα και την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή. Στο τέλος της συνάντηση ο Εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας κ. Αλβέρτος-Παύλος Γιαμίν, Λιμενολόγος-Συγκοινωνιολόγος Πολ. Μηχανικός, παρουσίασε την προσέγγιση της μελετητικής ομάδας ενόψει της κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου του Λιμένα (Master Plan, Α’ Στάδιο) και τόνισε τη σημασία της παρούσας σύσκεψης, όπως και άλλων σχετικών συναντήσεων που θα γίνουν στην πορεία εκπόνησης της μελέτης, στη σύνταξη και υποβολή ενός προγραμματικού λιμενικού σχεδίου που θα καλύπτει τόσο τις ναυτιλιακές ανάγκες στην περιοχή μας, αλλά και τους ευρύτερους αναπτυξιακούς στόχους της Πάρου.
Μετά το πέρας της σύσκεψης-διαβούλευσης ο Δήμαρχος Μάρκος Ι. Κωβαίος δήλωσε: «Το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Λιμένα Πάρου είναι ένα έργο πνοής για τον τόπο. Είναι σαφές λοιπόν ότι η εκπόνηση της μελέτης θα δώσει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης του λιμένα και θα συμβάλλει στην επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που δημιουργούνται από την λειτουργία του λιμένα στον αστικό ιστό. Κατά συνέπεια το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, της αλιείας, του τουρισμού, και της οικονομίας του νησιού μας».
Ενημερωτικό Δελτίο Δήμου Πάρου (εκ του γραφείου Δημάρχου)