Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΠάρος: Η Οπερα ήρθε (διαδραστικά) στο Γυμνάσιο Νάουσας

Πάρος: Η Οπερα ήρθε (διαδραστικά) στο Γυμνάσιο Νάουσας

|

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία, το εξαιρετικά επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιστρέφει ανανεωμένο για δεύτερη χρονιά φιλοδοξώντας να ξεναγήσει με πρωτότυπο τρόπο ακόμα περισσότερους εφήβους στον μαγευτικό κόσμο της όπερας.

Η περιοδεία του εκπαιδευτικού προγράμματος σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα για τη σχολική χρονιά 2023/24 περιλαμβάνει 25 ακόμα σχολεία. H πρώτη στάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2023 στο Γυμνάσιο Νάουσας της Πάρου. Επιπλέον, για όσα σχολεία επιθυμούν να μυηθούν διαδικτυακά στην ακαταμάχητη γοητεία του λυρικού θεάτρου το πρόγραμμα εγκαινιάζει τη συναρπαστική ψηφιακή πλατφόρμα Opera Box. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

 Υποδοχή από μαθητές 

Οι μαθητές του Γυμνασίου Νάουσας της Πάρου υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την ομάδα του προγράμματος και είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον μαέστρο της παραγωγής, τους λυρικούς τραγουδιστές και τους μουσικούς, ενώ παράλληλα έλαβαν μέρος σε βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης.

Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος, συνδημιούργησαν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό, που εντάχθηκε στη ροή της παράστασης Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, η παρουσίαση της οποίας ολοκλήρωσε την επίσκεψη της ΕΛΣ στο σχολείο της Πάρου. Το έργο, που δημιουργήθηκε για τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος, συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και απολαυστική ματιά, σε μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά, κοστούμια και βίντεο-animation Πέτρου Τουλούδη. 

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία φέτος εισάγει στις σχολικές αίθουσες το Opera Box και απογειώνει τη γνωριμία και τη διάδραση των εφήβων με το λυρικό θέατρο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα προσφέρει στους χρήστες μια απολαυστική βιωματική περιήγηση στην τέχνη της όπερας μέσα από ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιβάλλον.

Εκεί θα μπορούν να ανακαλύψουν δωρεάν την κινηματογραφική εκδοχή της παράστασης σε παραγωγή της Foss Productions και σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, καθώς και μια σειρά από πρωτότυπα πολυμεσικά και διαδραστικά υλικά διασκεδαστικής γνωριμίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου, αλλά και εμπλουτισμού της μουσικής διδασκαλίας: πρωτότυπα μουσικολογικά κείμενα σχετικά με την όπερα, βιωματικές δραστηριότητες, ένα συναρπαστικό μουσικό videogame, κουίζ, βίντεο animation, και άλλα πολλά.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) διάρκειας 90΄ για τη διευκόλυνση της χρήσης του Opera Box και την καθοδήγηση με ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές για τη βέλτιστη εφαρμογή του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού που περιέχεται σε αυτό. Υποβολή συμμετοχής αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ. 

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Υποβολή εξ αποστάσεως συμμετοχής στο πρόγραμμα αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες