Υπογράφτηκε αυτές τις ημέρες, από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ. Πούλιο Γεώργιο και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας ΟΘΡΥΣ ΑΤΕ, παρουσία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου, η Σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Επέκταση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός της ΕΕΛ Μάρπησσας Πάρου». Ο Προϋπολογισμός του έργου είναι 3.220.000€ και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, αφού θα οδηγήσει στην ριζική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό μια παλιάς εγκατάστασης, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην μεγάλη αύξηση λυμάτων και να εξυπηρετήσει τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής.
Στην παρούσα εργολαβία περιλαμβάνεται η επέκταση και ο διπλασιασμός της δυναμικότητας της ΕΕΛ, ώστε να εξυπηρετεί τουλάχιστον 10.000 Ισοδύναμους Κατοίκους και να επεξεργάζεται 3.000m³/ημέρα, ενώ θα αναβαθμιστεί πλήρως ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και της υφιστάμενης μονάδος.
Το σύστημα επεξεργασίας που θα εφαρμοστεί στα νέα έργα, θα βασίζεται στη μέθοδο του παρατεταμένου αερισμού, σε δεξαμενές αερισμού – απονιτροποίησης, με ταυτόχρονη σταθεροποίηση της ιλύος.
Θα εγκατασταθεί σύγχρονος εξοπλισμός για την προεπεξεργασία των λυμάτων, με αυτόματα μηχανήματα για την εσχάρωση, εξάμμωση και λιποσυλλογή σε ενιαία κλειστή διάταξη για τον μηδενισμό των οχλήσεων από ήχο και οσμές. Αντίστοιχα σύγχρονα μηχανήματα θα εγκατασταθούν για την υποδοχή και προεπεξεργασία των βοθρολυμάτων.
Η μέθοδος βιολογικής επεξεργασίας που θα χρησιμοποιηθεί είναι παρόμοια με την υφιστάμενη λειτουργία των βιολογικών αντιδραστήρων και παρέχει ικανοποιητική ευελιξία και αξιοπιστία για τη λειτουργία του συνολικού έργου σε συνθήκες μεταβαλλόμενης φόρτισης. Το σύστημα αερισμού θα παρέχεται από φυσητήρες σε διαχυτήρες λεπτής φυσαλίδας, εγκατεστημένων στο πυθμένα της αερόβιας ζώνης.
Η απολύμανση των επεξεργασμένων θα γίνεται με υποχλωριώδες νάτριο, ενώ θα συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης του νερού, μετά από περαιτέρω φίλτρανση και απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία UV, για άρδευση της παρακείμενης περιοχής του λόφου του Αγ. Αντωνίου, σύμφωνα και με την ισχύουσα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Η παραγόμενη περίσσεια ιλύος από τους βιολογικούς αντιδραστήρες, μετά από επεξεργασίας πάχυνσης και αφυδάτωσης με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό, θα μπορεί μελλοντικά να διατεθεί για εμπλουτισμό άγονων εδαφών.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στην αρχή της επόμενης χρονιάς και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες.
Ο Δήμος Πάρου και η ΔΕΥΑΠ συνεχίζουν την προσπάθεια για υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, θα σέβονται το Περιβάλλον και θα στηρίξουν μια βιώσιμη ανάπτυξη για το νησί.