Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΠάρος: Δήμος καλεί Κυβέρνηση για το θέμα της ταυτόχρονης έλευσης πλοίων στο...

Πάρος: Δήμος καλεί Κυβέρνηση για το θέμα της ταυτόχρονης έλευσης πλοίων στο λιμάνι (!!!)

|

“…. μόνο κατά το χρονικό διάστημα από τις 10:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ., στο κεντρικό λιμάνι της Παροικίας, καθημερινά καταφθάνουν 7 πλοία και ταχύπλοα τα οποία διακινούν 600 περίπου οχήματα. Παράλληλα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα βαν (transfers) που κινούνται στους δρόμους, τα οποία υπολογίζονται συνολικά περίπου στα 700, τα ταξί, τα λεωφορεία, τα οχήματα τροφοδοσίας, κ.λ.π. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ωρών, όλοι οι δρόμοι πέριξ του κεντρικού λιμένα της Παροικίας να είναι μποτιλιαρισμένοι, δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρεση και οι οδηγοί να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους…”

Ποιος το αναφέρει και γιατί; Ο λόγος για την ανοιχτή επιστολή από το Δήμο Πάρου (βλ Δήμαρχος Κωνσταντίνος Μπιζάς) προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την  Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας με θέμα τι άλλο την “Αναζήτηση λύσης για την ταυτόχρονη άφιξη πλοίων και ταχύπλοων στο λιμάνι της Πάρου”…. Θα υπάρξει απάντηση; Μήπως όμως και άλλοι δήμοι να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις; Ακούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που θέλουν όλες την ίδια ώρα αναχώρησης;

Αναλυτικά η επιστολή με την υπογραφή του Δημάρχου Πάρου κου Μπιζά (σ.σ. στο τέλος του άρθρου σε μορφή pdf)

“Με την παρούσα επιστολή μου, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο λιμάνι της Πάρου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από την ταυτόχρονη άφιξη και αναχώρηση πολλών πλοίων και να σας ζητήσουμε την εξεύρεση λύσης για την επόμενη τουριστική περίοδο, ώστε να υπάρχει αρτιότερος προγραμματισμός, με διασπορά των ακτοπλοϊκών δρομολογίων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου Πάρου, τον Αύγουστο του 2024, στο λιμάνι μας πραγματοποιήθηκαν 847 κατάπλοι Επιβατηγών, Οχηματαγωγών και Ταχύπλοων πλοίων (Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ). Τον συγκεκριμένο μήνα συνολικά διακινήθηκαν, 349.240 επιβάτες και 38.068 οχήματα (30.940 I.X., 2.178 Φορτηγά, 4.937 Δίκυκλα και 13 Λεωφορεία) 

Μεταφράζοντας τα νούμερα αυτά σε ημερήσια βάση, κατά μέσο όρο πραγματοποιήθηκαν 30 κατάπλοι πλοίων, διακινώντας περίπου 11.500 άτομα, 1000 Ι.Χ., 70 φορτηγά, και 160 Δίκυκλα.

Ο κεντρικός λιμένας της Παροικίας Πάρου, παρέχει τη δυνατότητα πρόσδεσης αρκετών ακτοπλοϊκών πλοίων, ωστόσο οι υφιστάμενες χερσαίες υποδομές του νησιού μας, δεν αντέχουν την ταυτόχρονη άφιξη πλοίων, με την παράλληλη αποβίβαση και επιβίβαση εκατοντάδων επισκεπτών και οχημάτων.

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε, πως μόνο κατά το χρονικό διάστημα από τις 10:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ., στο κεντρικό λιμάνι της Παροικίας, καθημερινά καταφθάνουν 7 πλοία και ταχύπλοα τα οποία διακινούν 600 περίπου οχήματα. Παράλληλα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα βαν (transfers) που κινούνται στους δρόμους, τα οποία υπολογίζονται συνολικά περίπου στα 700, τα ταξί, τα λεωφορεία, τα οχήματα τροφοδοσίας, κ.λ.π.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ωρών, όλοι οι δρόμοι πέριξ του κεντρικού λιμένα της Παροικίας να είναι μποτιλιαρισμένοι, δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρεση και οι οδηγοί να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους, συμβάλλοντας στο να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και στο να αποκομίζουν αρνητική εμπειρία οι χιλιάδες επισκέπτες μας.

Η μεγάλη αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και της επιβατικής κίνησης, όπως και η ταυτόχρονη παρουσία εμπορικών πλοίων, ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, ταχυπλόων, ιστιοπλοϊκών και αλιευτικών σκαφών, παράγει μεγάλες προκλήσεις και ενέχει κινδύνους καθώς εγείρεται και ζήτημα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Παροικίας.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατ’ επέκταση η ασφάλεια των πολιτών, η διασφάλιση της ταυτότητας του τόπου μας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν προτεραιότητα και χρέος όλων μας, σας ζητάμε να κρίνετε την σοβαρότητα της κατάστασης και να συμβάλετε καθοριστικά στην εξεύρεση λύσης, για τον αρτιότερο προγραμματισμό αφίξεων και αναχωρήσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας στο νησί μας.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει σε ανάλογα ζητήματα αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας προς την επίλυση του ανωτέρω ζητήματος.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων“.

 

ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Ματθαίος Γιαννούλης στον Ετήσιο Χορό του Κόρωνου, γλέντι μέχρι το πρωί! (αφίσα)

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου προσκαλεί όλο το νησί σε μια αξέχαστη μουσικοχορευτική βραδιά με τον αγαπημένο Ματθαίο Γιαννούλη και την ορχήστρα του. (αφίσα - video)

Καταγγελία του Δήμου Τήνου κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Ο Δήμος Τήνου καταγγέλλει επίσημα τη ΔΕΔΔΗΕ και προχωρά σε μηνύσεις – Στα όρια της κατάρρευσης η τοπική κοινωνία λόγω συνεχών βλαβών στο δίκτυο

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Σημαντικές παρεμβάσεις στα γήπεδα Φιλωτίου και Αγερσανίου – Έτοιμα για τη νέα σεζόν

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στους συνθετικούς χλοοτάπητες – Έρχεται και νέα περίφραξη στο Φιλώτι

Η Σαντορινιά κυρία της μουσικής στη Μάνη: Ένα ταξίδι με τη Μαρίζα Κωχ

Μια μουσική συνάντηση καρδιάς με τη Σαντορινιά δημιουργό, γεμάτη τραγούδια, παραδόσεις και μνήμες από όλη την Ελλάδα.

Από τα πεύκα στο… τσιμέντο: Η περιβαλλοντική κατάρρευση των νησιών μας σε 30 χρόνια

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, το Αιγαίο έχασε πάνω από 138.000 στρέμματα δάσους και απέκτησε 85.000 στρέμματα δόμησης – δραματικά ευρήματα για την αστικοποίηση, τη βιοποικιλότητα και το μέλλον του τουρισμού

Ποιος είναι ο άνθρωπος που καθαρίζει κάθε μέρα, εδώ και 20 χρόνια τη γειτονιά του

Ο “αθόρυβος ήρωας” μιας γειτονιάς στο Ηράκλειο που δίνει μάθημα πολιτισμού με τις πράξεις του.

Ορεινός Αξώτης: «Δούλες» της ξενιτιάς, η σκοτεινή πορεία των Ναξιωτισσών κοριτσιών προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

Μια άγνωστη, σκληρή ιστορία: Από τις ελπίδες για δουλειά και πρόοδο, στις εξαφανίσεις, τις αρπαγές και τα δίκτυα εκμετάλλευσης – μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του 1902.

World Travel Awards: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή πόλη που αναδείχθηκε για 2η χρονιά κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός

Ξεπέρασε το Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Αθήνα, χάρη στην πολιτιστική της ενέργεια, την αρχιτεκτονική της και τα θρυλικά φεστιβάλ της.

Φορολογικές Υποχρεώσεις Ιουλίου: Η «τελευταία προθεσμία» χτυπά στις 31 του μήνα

Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις και εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»