Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΠάρος: Διακοπή οχλουσών οικοδομικών εργασιών για το καλοκαίρι, ποια είναι τα νέα...

Πάρος: Διακοπή οχλουσών οικοδομικών εργασιών για το καλοκαίρι, ποια είναι τα νέα δεδομένα

|

Ενημέρωση για την περίοδο διακοπής οχλουσών οικοδομικών εργασιών στην Πάρο

Μετά και την επικύρωση της υπ’ αρ. 105/2025 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου σχετικά με τον περιορισμό οικοδομικών εργασιών που προκαλούν όχληση κατά τη θερινή περίοδο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ: 9Φ6ΕΟΡ1Ι-Ψ0Γ, Α.Π.: 17668/09-07-2025), ενημερώνουμε τους πολίτες για τις τροποποιήσεις που ισχύουν από εδώ και στο εξής.

Α) Για τις περιοχές εντός των ορίων των παραδοσιακών οικισµών Παροικίας (µε τα διευρυμένα όρια που είχαν τεθεί µε το ΦΕΚ 927 ∆΄/2002), και Νάουσας (µε τις επεκτάσεις που έχουν οριστεί στο ΓΠΣ), διακοπή των οχλουσών οικοδοµικών κατά την περίοδο των ημερών του Πάσχα από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Κυριακή του Θωμά, καθώς και από την 10η Μαΐου έως και την 30η Σεπτεµβρίου κάθε έτους.

Β) Για τις περιοχές εντός των ορίων των υπολοίπων οικισµών του ∆ήµου Πάρου, διακοπή των οχλουσών οικοδοµικών κατά την περίοδο των ημερών του Πάσχα από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Κυριακή του Θωμά και για τη θερινή περίοδο:

– από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Αυγούστου κάθε έτους για τη ∆ηµοτική Κοινότητα Κώστου και την ∆ηµοτική Κοινότητα Αρχιλόχου

– από την 15η Ιουνίου έως και την 15η Σεπτεµβρίου κάθε έτους για τη ∆ηµοτική Κοινότητα Μάρπησσας

– από την 1η Ιουνίου έως και την 30η Σεπτεµβρίου κάθε έτους για τη ∆ηµοτική Κοινότητα Αγκαιριάς  και την Δημοτική Κοινότητα Λευκών, µε εξαίρεση τον οικισμό του Άσπρου Χωριού.

Γ) Για τις εκτός σχεδίου περιοχές του ∆ήµου Πάρου, διακοπή των οχλουσών οικοδοµικών εργασιών κατά την περίοδο από την 1η Ιουνίου έως και την 30η Σεπτεµβρίου κάθε έτους σε αποστάσεις µέχρι 150 µέτρων από ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και από επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων/δωματίων δυναμικότητας 18 κλινών και άνω. Η απόσταση των 150 μ. λογίζεται από το κτίριο έως το εργοτάξιο.

Από την απόφαση εξαιρούνται: α) εργασίες οι οποίες εκτελούνται εκτάκτως, σε περιπτώσεις βλαβών σε υφιστάμενά, λειτουργικά κτίρια και  β) οι εργασίες σε μονάδες σχολικής και προσχολικής εκπαίδευσης του ∆ήµου Πάρου, διότι πρέπει να εκτελούνται κατά το δυνατόν στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και εντός του καλοκαιριού που οι σχολικές µονάδες είναι κλειστές για να µην διαταράσσεται η λειτουργία τους την σχολική περίοδο.

Ως οχλούσες οικοδομικές εργασίες ορίστηκαν: η χρήση βαρέων µηχανημάτων έργου (εκσκαφέας, σφύρα, κοµπρεσέρ αέρος, κόσκινο, πρέσα σκυροδέτησης, αναμικτήρες σκυροδέματος κλπ), οι εργασίες κατεδαφίσεων και καθαιρέσεων, οι εργασίες σκυροδετήσεων και τοιχοποιίας µε χρήση φορητής µπετονιέρας, οι εργασίες επιχρισµάτων µε χρήση πρέσας, οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες µε χρήση κοµπρεσέρ χειρός, οι εργασίες επίστρωσης δαπέδων µε χρήση τριβείων και µπετονιέρας.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, δήλωσε σχετικά:

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου για τη διακοπή των οχλουσών οικοδομικών εργασιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας.

Η Πάρος είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν ποιότητα, ηρεμία και αυθεντικότητα. Οφείλουμε, ως Δημοτική Αρχή, να διασφαλίσουμε ότι η εμπειρία τους δεν θα διαταράσσεται από έντονους θορύβους και δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ταυτόχρονα, σεβόμαστε τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του τουρισμού, τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που στηρίζουν την οικονομία του νησιού. Η ρύθμιση αυτή δεν είναι τιμωρητική, αλλά ρυθμιστική και στοχεύει στην εύρυθμη λειτουργία του νησιού κατά την υψηλή τουριστική περίοδο και στη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής του ταυτότητας.

Η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς ένα σύνθημα: είναι μια αναγκαία στρατηγική επιλογή για το μέλλον. Με σεβασμό στο περιβάλλον, στους ανθρώπους και στην τοπική οικονομία, χτίζουμε την Πάρο του αύριο.»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμος Αμοργού απαντά

Ο Δήμος Αμοργού δεν διώκει ποινικά και δεν ασκεί καμία καταγγελία κατά του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου ή τρίτου

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι