Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΠάρος: Αγωνία για το Καμινάκι και το υπό κατασκευή εμπορικό λιμάνι

Πάρος: Αγωνία για το Καμινάκι και το υπό κατασκευή εμπορικό λιμάνι

|

Πάνω από είκοσι χρόνια το ζήτημα της μεταφοράς του εμπορικού τμήματος του λιμένα της Πάρου ταλανίζει κατοίκους και δημόσιες αρχές, καθώς φαίνεται να μην έχει βρεθεί μία βιώσιμη λύση επί του ζητήματος. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις θέλουν τη μεταφορά του από την περιοχή της Παροικιάς στον κόλπο Καμινάκι. Μπορεί η αποσυμφόρηση του κεντρικού λιμανιού της νήσου να κρίνεται αναγκαία, ωστόσο η επιλογή του εν λόγω σημείου φαίνεται να έγινε με γνώμονα την ευκολία και όχι κοστολογώντας πραγματικά τις συνέπειες.

Το Καμινάκι τοποθετείται ανατολικά της Πάρου μεταξύ των οικισμών Πίσω Λιβαδιού και Μώλου. Η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού και του αποχετευτικού δικτύου που κατασκευάστηκαν το 1995, υποβάθμισαν το σημείο, κάνοντάς το να μοιάζει συνολικά υποδεέστερο. Το γεγονός οδήγησε ανυποψίαστους κατοίκους της Πάρου να θεωρούν το Καμινάκι σημείο κατάλληλο για το έργο.

Η επιλαχούσα περιοχή, όμως, φαίνεται πως κρύβει αδιαμφισβήτητης αξίας κάλλη κάτω απ’ τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ο χώρος στον οποίο προβλέπεται να γίνουν τα έργα, βρίσκεται εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας που εντάσσεται στην περιοχή Νatura 2000. Επιπλέον, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρων βόρεια της περιοχής του έργου στον οικισμό του Μώλου, έχει καταγραφεί υγρότοπος εξέχουσας σημασίας για αποδημητικά και μη πτηνά. Πρόκειται για έλος σχεδόν 60 στρεμμάτων, το οποίο αναγράφεται από το 2012 στον κατάλογο των υγρότοπων Μικρών Νησιών με κωδικό ΠΑΡ004, όπως τοποθετείται στο ΦΕΚ ΑΑΠ 229/ 19.06.2012, Π.Δ.

Οι υγρότοποι συμβάλλουν στη διατήρηση της ποιότητας του νερού της γύρω θάλασσας, φιλτράροντας τους ρύπους και τα ιζήματα. Με τη σειρά τους οι μεγάλες εκτάσεις φυκιών που ευδοκιμούν στην περιοχή παρέχουν κρίσιμο βιότοπο για πολλά θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων χελωνών, που τρέφονται με αυτό. Δεν αποκλείεται ο κόλπος του Καμινακίου να είναι επίσης σημαντικός τόπος αναπαραγωγής για τη μεσογειακή φώκια, καθώς υπάρχουν πολλές μαρτυρίες παρατήρησής της στο σημείο.

Νεκρά δελφίνια έχουν βρεθεί από κατοίκους της περιοχής ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν και η αιτία του θανάτου τους παραμένει άγνωστη, αφού δεν έχουν παρατηρηθεί εξωτερικά τραύματα, δεν μπορεί να παραληφθεί το γεγονός πως το κανάλι της Παροναξίας αποτελεί πέρασμα για το είδος.

Οι αμφιβολίες για την εύστοχη ή μη επιλογή τοποθεσίας δεν περιορίζονται στα προαναφερθέντα σημεία, καθώς πλήγμα ίσως δεχτούν και οι γειτονικοί οικισμοί. Λόγος γίνεται για το γραφικό χωριό του Πίσω Λιβαδιού, τρίτο σε τουριστική επισκεψιμότητα, το οποίο απέχει μόνο μερικά μέτρα απ’ το ανερχόμενο έργο, αλλά και τον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, που έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια να παραμείνει αναλλοίωτος, σε αντίθεση με άλλους οικισμούς του νησιού. Αμέσως μετά, σειρά έχουν ο οικισμός του Μώλου, ο οικισμός και η παραλία του Λογαρά και η παραλία της Πούντας.

Η ζημιά που πιθανόν να δεχτούν τα καλοδιατηρημένα, παραδοσιακά θέρετρα θα οφείλεται τόσο στην αλλοίωση του τοπίου, με τα θηριώδη εμπορικά πλοία να κυριαρχούν, όσο και στην ποιότητα των υδάτων στις παραλίες της περιοχής. Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο εγχείρημα, του οποίου η εις βάθος μελέτη είναι αναγκαία και τα λάθη δεν είναι αμελητέα.

Χάρη στη συμπερίληψη της ζώνης στην ειδική κατηγορία Natura1, αλλά και στην ειδική κατηγορία Α22 το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο αφότου εγκριθεί η αναγκαία Περιβαλλοντική Μελέτη, ενώ απαιτείται και εκπόνηση Ειδικής Οικολογικής Μελέτης, η οποία θα εξετάζει τις επιπτώσεις του έργου στα προστατευτέα αντικείμενα. Η έρευνα σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι αρχές κρίνουν το έργο ως «μικρής έκτασης». Τέτοιας που το έργο δεν θα διαταράξει τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας και δεν θα επηρεαστούν τα είδη που βρίσκονται εντός. Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στην Ειδική Οικολογική εκτίμηση που αναφέρθηκε παραπάνω.

Οι επιπτώσεις στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον και οι εκπομπές θορύβου, όπως είναι λογικό, θα αυξηθούν κατά τη λειτουργία του λιμένα, λόγω των κινήσεων των πλοίων, των εργασιών φορτοεκφόρτωσης και άλλων δραστηριοτήτων του λιμένα. Αύξηση των επιπέδων θορύβου αναμένεται να υπάρξει και από την κυκλοφορία των εμπορευματικών οχημάτων.

Δεδομένου ότι ο οικισμός της Μάρπησσας και το τουριστικό θέρετρο Πίσω Λιβάδι βρίσκονται κοντά στο έργο, απαιτείται σωστός υπολογισμός για την αξιολόγηση των ατμοσφαιρικών επιπτώσεων και των επιπέδων θορύβου τόσο κατά τις φάσεις κατασκευής, όσο και κατά τις φάσεις λειτουργίας του έργου.

Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2014 που έγινε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το τοπίο έχει αλλάξει και έχουν χτιστεί νέα οικήματα και ξενοδοχειακές μονάδες στον κόλπο Καμινάκι και τις γύρω περιοχές.

Τέλος, ζήτημα υψίστης σημασίας είναι η μελέτη του νέου οδικού δικτύου που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νέου εμπορικού λιμανιού. Τα αποτελέσματα αυτής της συμπληρωματικής υποδομής θα πρέπει να μελετηθούν τόσο για την κατασκευή, όσο και για τη φάση λειτουργίας του έργου. Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την περιοχή Natura, από την άλλη, εξίσου σημαντικές είναι οι συνέπειες στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας και στο τουριστικό θέρετρο του Πίσω Λιβαδιού.

Αν η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι ο στόχος του νησιού και δεν χρησιμοποιείται σε καμπάνιες μόνο επειδή είναι η τάση της εποχής μας, τότε ας βεβαιωθούμε πως στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες δίνεται εξίσου το βάρος που τους αναλογεί. Η οικονομική ανάπτυξη είναι το βασικό μέλημα των αρχών του νησιού. Η οριοθέτηση της αβυσσαλέας ανάγκης για χρήμα πρέπει να γίνει μέλημα των πολιτών της Πάρου, αν θέλουν κοινωνίες που να τους συμπεριλαμβάνουν.

Σημειώσεις:

1. Οι περιοχές (ή «τόποι») Νatura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων. Μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά.

2. Απαιτείται η έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έργα κατηγορίας Α2, κατόπιν εκπόνησης προηγούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Με πληροφορίες από τη σελίδα epochi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση Καφούρου για το Αεροδρόμιο Πάρου: «Οι καθυστερήσεις πλήττουν την εικόνα του νησιού»

Ερώτηση στη Βουλή από τον Μάρκο Καφούρο για το έργο-κλειδί του Αεροδρομίου Πάρου που μετατίθεται για Απρίλιο 2026 – Αντίδραση για την ασφυκτική κατάσταση και τον κίνδυνο απώλειας τουριστικής δυναμικής

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)

Επίσκεψη Δημάρχου Πάρου σε έργα υποδομής στην Αγκαιριά

Ο Κωνσταντίνος Μπιζάς επιθεώρησε τρία σημαντικά έργα της Δημοτικής Κοινότητας Αγκαιριάς, αναδεικνύοντας την έμπρακτη μέριμνα του Δήμου για την ενίσχυση της καθημερινότητας των πολιτών

«Μουσικός Περίβολος» 2025: 7 νύχτες, 7 συναυλίες στο Γυμνάσιο Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό πολιτισμού, με συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών και δράσεις σε έναν ιστορικό χώρο

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

Ο Ναξιώτης συγγραφέας Γ. Καστελλάνος μιλά για το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Μυστικό του Αρχιπελάγους» και την ανάγκη να αναδείξουμε την ιστορική ταυτότητα του νησιού

Sea Jets: Με το “Superstar II” ταξιδεύει στο Ανατολικό Αιγαίο (video)

Από 2 Ιουλίου, νέα δρομολόγια με ανανεωμένο στυλ και άνεση, ενώνουν Πειραιά, Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμο και Δωδεκάνησα — με προσιτές τιμές και VIP εμπειρία (video)

1η Ιουλίου στην Πάρο: Όταν τα πλοία γράφουν ιστορία στο Αιγαίο

Μια ημερομηνία-σταθμός για την Παροικιά και την ακτοπλοϊκή μνήμη – Σαν σήμερα, ιστορικά πλοία έδεσαν, ξεκίνησαν ή άλλαξαν ρυθμούς στα νερά της Πάρου.

Η Sichuan Airlines εγκαινιάζει το πρώτο δρομολόγιο από την Κεντρική και Δυτική Κίνα προς την Αθήνα

Ξεκίνησε επίσημα η γραμμή Τσενγκντού – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, με 4 πτήσεις την εβδομάδα και στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας Κίνας – Ευρώπης.

Ο Παύλος Γεραμάνης στα «Φανάρια», σημαντική μεταγραφή για τον ΑΠΑΣ Νάξου

Ο 24χρονος φόργουορντ με εμπειρία στη National League 1 ενισχύει το ρόστερ της ομάδας της Νάξου, με στόχο μια άνετη πορεία στη νέα σεζόν.

Νάξος: «Η Φλόγα της Παράδοσης» ανάβει για δεύτερη φορά, ένα διήμερο γιορτής, χορού και πολιτιστικής μνήμης

Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στις Τρίποδες και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην Παραλία της Χώρας – Δύο νύχτες που αναβιώνουν το ελληνικό πνεύμα

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη