Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων φέρνει στο φως καταγγελίες που συγκλονίζουν: ένα δυσλειτουργικό και απολυταρχικό περιβάλλον, όπου – σύμφωνα με τις καταγγελίες – οι ένστολοι του Λιμεναρχείου Τήνου αντιμετωπίζουν καθημερινά προσβολές, απειλές και συνθήκες εργασίας που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσία κλιμακίου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., οι λιμενικοί της Τήνου μίλησαν – κάποιοι για πρώτη φορά – για ένα τοξικό, τρομοκρατικό εργασιακό περιβάλλον που έχει στηθεί υπό την καθοδήγηση του προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής.
Τι καταγγέλλεται:
-
Εξοντωτικά ωράρια, χωρίς τήρηση των αναπαύσεων (οφειλές έως και 300 ημέρες ανάπαυσης ανά άτομο!).
-
Προσβολές και ειρωνείες προς το προσωπικό, με εκφράσεις όπως «τεμπέληδες» και «δε με νοιάζουν τα παιδιά σου».
-
Καταχρηστικές ΕΔΕ, απειλές για μεταθέσεις και στοχοποίηση όσων εκφράζουν αντίρρηση.
-
Εξουθενωτική υπερωριακή εργασία, με έλλειψη προγραμματισμού και κανόνων.
«Η λογική της “χάρης” έχει αντικαταστήσει την έννοια της οργάνωσης» αναφέρει η ανακοίνωση. Παράλληλα, η Ένωση θέτει ερωτήματα για πολλαπλά ευρήματα από επιθεωρήσεις του 2023 και 2025, τα οποία, όπως σημειώνει, «αγνοήθηκαν χωρίς καμία ενέργεια».
«Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ»
Με λόγια αιχμηρά, αλλά και αποφασιστικά, η Ένωση καλεί τη φυσική ηγεσία να αναλάβει άμεσα δράση. Διαφορετικά, όπως δηλώνεται ρητά, ο δρόμος της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος.
«Δεν ανεχόμαστε από κανέναν να μεταχειρίζεται με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο τους συναδέλφους μας… Ως εδώ!
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:
“Μετά από πρόσκληση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, κλιμάκιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., βρέθηκε κοντά στους συναδέλφους του Λιμεναρχείου Τήνου, για να καταγράψει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Σε ανοιχτό Δ.Σ της Ένωσης Προσωπικού ΛΣ Κυκλάδων, στο οποίο παραστήκαμε, μέλη του Δ.Σ. και στελέχη του Λιμεναρχείου Τήνου φανερά φορτισμένοι, κατήγγειλαν ζητήματα κατάφορης παραβίασης τόσο της εργασιακής νομοθεσίας όσο και των βασικών κανόνων σεβασμού και ανθρώπινης συμπεριφοράς καθώς ο προϊστάμενος του Λ/Χ Τήνου έχει διαμορφώσει μια υπηρεσιακή πραγματικότητα, που θυμίζει περισσότερο καθεστώς απολυταρχίας επιδεικνύοντας συστηματικά προσβλητική συμπεριφορά κατά των υφισταμένων του, δημιουργώντας ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον τρόμου για τα στελέχη.
Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος προϊσταμένου
Οι συνάδελφοί μας κατήγγειλαν συστηματικές παραβιάσεις του Κανονισμού Λειτουργίας του Λ.Σ., σωρεία αυθαιρεσιών, που ξεπερνούν κάθε όριο ανεκτικότητας και όλα αυτά… στο όνομα της «υπηρεσιακής ανάγκης» έτσι όπως μόνο ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.
Η υπερωριακή απασχόληση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς οι οφειλόμενες αναπαύσεις σε στελέχη φτάνουν και ξεπερνούν τις 300 ημέρες (!) χωρίς προοπτική χορήγησης τους.
Ο ίδιος αξιώνει από στελέχη να εργάζονται ακόμα και στα ρεπό τους, αδιαφορώντας πλήρως για τη σωματική και ψυχική τους υγεία ενώ με τον τρόπο, που ο ίδιος εγκρίνει άδειες και αλλαγές στο πρόγραμμα, σε όποιον θέλει και όταν θέλει, επικρατεί η λογική της “χάρης” και όχι της υπηρεσιακής τάξης και οργάνωσης.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και προσβολές της προσωπικότητας του εργαζομένου.
Ειρωνείες, υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί όπως «τεμπέληδες», «αργόστροφοι» και απαράδεκτες ατάκες του τύπου: «όλοι έχουμε παιδιά-σκυλιά-γατιά, δε με νοιάζει» όταν νομίμως ζητείται χρόνος για οικογενειακές υποχρεώσεις.
Διατάζει καταχρηστικά τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) κατά συναδέλφων ακόμα και για τρεις ημέρες οίκοι νοσηλείας καλλιεργώντας τον εκφοβισμό στο προσωπικό.
Δημιουργεί συνθήκες τρομοκρατίας σε στέλεχος, με απειλές ότι αν δεν κάνει ότι του λέει θα τον διώξει-μεταθέσει.
Απειλές του τύπου «πρόσεχε, έχεις οικογένεια» ή «αν δεν ακολουθήσεις τον δρόμο του Λιμενάρχη, δεν ξέρω τι θα γίνει», φτάνουν στα όρια της ψυχολογικής βίας και της κατάχρησης εξουσίας.
Δεν ανεχόμαστε από ΚΑΝΕΝΑΝ να μεταχειρίζεται με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο τους συναδέλφους μας και θεωρούμε αδιανόητες τέτοιες συμπεριφορές.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση
Αληθεύει ότι έχουν διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενα ευρήματα από επιθεωρήσεις των ετών 2023 και 2025 (καθυστέρηση βαρδιών, χιλιάδες οφειλόμενες αναπαύσεις, άνιση μεταχείριση), τα οποία αγνοούνται χωρίς να έχει κινηθεί ΚΑΜΙΑ διαδικασία;
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα παραπάνω ζητήματα τα έχουμε θέσει υπόψη της φυσικής ηγεσίας και σε προηγούμενο χρόνο δίχως να έχουμε δει κάποια ενέργεια,
ΖΗΤΑΜΕ:
Την πλήρη αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Λιμενικής Αρχής Τήνου.
Αν η φυσική μας ηγεσία συνεχίσει να κωφεύει, τότε η μόνη μας επιλογή είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, με καταθέσεις και αποδείξεις, που δεν τιμούν το Σώμα.
Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ!
ΩΣ ΕΔΩ! ΤΕΛΟΣ!”.