Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΩς Εδώ: Καταγγελίες-φωτιά για αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας στο Λιμεναρχείο Τήνου

Ως Εδώ: Καταγγελίες-φωτιά για αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας στο Λιμεναρχείο Τήνου

|

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων φέρνει στο φως καταγγελίες που συγκλονίζουν: ένα δυσλειτουργικό και απολυταρχικό περιβάλλον, όπου – σύμφωνα με τις καταγγελίες – οι ένστολοι του Λιμεναρχείου Τήνου αντιμετωπίζουν καθημερινά προσβολές, απειλές και συνθήκες εργασίας που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσία κλιμακίου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., οι λιμενικοί της Τήνου μίλησαν – κάποιοι για πρώτη φορά – για ένα τοξικό, τρομοκρατικό εργασιακό περιβάλλον που έχει στηθεί υπό την καθοδήγηση του προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής.

Τι καταγγέλλεται:

  • Εξοντωτικά ωράρια, χωρίς τήρηση των αναπαύσεων (οφειλές έως και 300 ημέρες ανάπαυσης ανά άτομο!).

  • Προσβολές και ειρωνείες προς το προσωπικό, με εκφράσεις όπως «τεμπέληδες» και «δε με νοιάζουν τα παιδιά σου».

  • Καταχρηστικές ΕΔΕ, απειλές για μεταθέσεις και στοχοποίηση όσων εκφράζουν αντίρρηση.

  • Εξουθενωτική υπερωριακή εργασία, με έλλειψη προγραμματισμού και κανόνων.

«Η λογική της “χάρης” έχει αντικαταστήσει την έννοια της οργάνωσης» αναφέρει η ανακοίνωση. Παράλληλα, η Ένωση θέτει ερωτήματα για πολλαπλά ευρήματα από επιθεωρήσεις του 2023 και 2025, τα οποία, όπως σημειώνει, «αγνοήθηκαν χωρίς καμία ενέργεια».

«Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ»

Με λόγια αιχμηρά, αλλά και αποφασιστικά, η Ένωση καλεί τη φυσική ηγεσία να αναλάβει άμεσα δράση. Διαφορετικά, όπως δηλώνεται ρητά, ο δρόμος της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος.

«Δεν ανεχόμαστε από κανέναν να μεταχειρίζεται με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο τους συναδέλφους μας… Ως εδώ! 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: 

“Μετά από πρόσκληση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, κλιμάκιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., βρέθηκε κοντά στους συναδέλφους του Λιμεναρχείου Τήνου, για να καταγράψει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Σε ανοιχτό Δ.Σ της Ένωσης Προσωπικού ΛΣ Κυκλάδων, στο οποίο παραστήκαμε, μέλη του Δ.Σ. και στελέχη του Λιμεναρχείου Τήνου φανερά φορτισμένοι, κατήγγειλαν ζητήματα κατάφορης παραβίασης τόσο της εργασιακής νομοθεσίας όσο και των βασικών κανόνων σεβασμού και ανθρώπινης συμπεριφοράς καθώς ο προϊστάμενος του Λ/Χ Τήνου έχει διαμορφώσει μια υπηρεσιακή πραγματικότητα, που θυμίζει περισσότερο καθεστώς απολυταρχίας επιδεικνύοντας συστηματικά προσβλητική συμπεριφορά κατά των υφισταμένων του, δημιουργώντας ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον τρόμου για τα στελέχη.

Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος προϊσταμένου

Οι συνάδελφοί μας κατήγγειλαν συστηματικές παραβιάσεις του Κανονισμού Λειτουργίας του Λ.Σ., σωρεία αυθαιρεσιών, που ξεπερνούν κάθε όριο ανεκτικότητας και όλα αυτά… στο όνομα της «υπηρεσιακής ανάγκης» έτσι όπως μόνο ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.

Η υπερωριακή απασχόληση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς οι οφειλόμενες αναπαύσεις σε στελέχη φτάνουν και ξεπερνούν τις 300 ημέρες (!) χωρίς προοπτική χορήγησης τους.

Ο ίδιος αξιώνει από στελέχη να εργάζονται ακόμα και στα ρεπό τους, αδιαφορώντας πλήρως για τη σωματική και ψυχική τους υγεία ενώ με τον τρόπο, που ο ίδιος εγκρίνει άδειες και αλλαγές στο πρόγραμμα, σε όποιον θέλει και όταν θέλει, επικρατεί η λογική της “χάρης” και όχι της υπηρεσιακής τάξης και οργάνωσης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά  έρχονται να προστεθούν και προσβολές της προσωπικότητας του εργαζομένου.

Ειρωνείες, υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί όπως «τεμπέληδες», «αργόστροφοι» και απαράδεκτες ατάκες του τύπου: «όλοι έχουμε παιδιά-σκυλιά-γατιά, δε με νοιάζει» όταν νομίμως ζητείται χρόνος για οικογενειακές υποχρεώσεις.

Διατάζει καταχρηστικά τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) κατά συναδέλφων ακόμα και για τρεις ημέρες οίκοι νοσηλείας καλλιεργώντας τον εκφοβισμό στο προσωπικό.

Δημιουργεί συνθήκες τρομοκρατίας σε στέλεχος, με απειλές ότι αν δεν κάνει ότι του λέει θα τον διώξει-μεταθέσει.

Απειλές του τύπου «πρόσεχε, έχεις οικογένεια» ή «αν δεν ακολουθήσεις τον δρόμο του Λιμενάρχη, δεν ξέρω τι θα γίνει», φτάνουν στα όρια της ψυχολογικής βίας και της κατάχρησης εξουσίας.

Δεν ανεχόμαστε από ΚΑΝΕΝΑΝ να μεταχειρίζεται με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο τους συναδέλφους μας και θεωρούμε αδιανόητες τέτοιες συμπεριφορές.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση

Αληθεύει ότι έχουν διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενα ευρήματα από επιθεωρήσεις των ετών 2023 και 2025 (καθυστέρηση βαρδιών, χιλιάδες οφειλόμενες αναπαύσεις, άνιση μεταχείριση), τα οποία αγνοούνται χωρίς να έχει κινηθεί ΚΑΜΙΑ διαδικασία;

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα παραπάνω ζητήματα τα έχουμε θέσει υπόψη της φυσικής ηγεσίας και σε προηγούμενο χρόνο δίχως να έχουμε δει κάποια ενέργεια,

ΖΗΤΑΜΕ:

Την πλήρη αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Λιμενικής Αρχής Τήνου.

Αν η φυσική μας ηγεσία συνεχίσει να κωφεύει, τότε η μόνη μας επιλογή είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, με καταθέσεις και αποδείξεις, που δεν τιμούν το Σώμα.

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ!

ΩΣ ΕΔΩ! ΤΕΛΟΣ!”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση για εργαζόμενους και ενήλικες

Με ευέλικτο πρόγραμμα και τριετή φοίτηση, το Εσπερινό Λύκειο Νάξου προσφέρει απολυτήριο Λυκείου και νέες προοπτικές σε όσους θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ίνδικτος: Η 1η Σεπτεμβρίου ως αφετηρία χρόνου στο Βυζάντιο

θεσμός που γεννήθηκε ως φορολογικός κύκλος στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και έγινε η «πρωτοχρονιά» του Βυζαντίου

Καντερές: «Σεπτέμβριος, μην εφησυχάζουμε» – Ο μήνας που έγραψε ιστορία με κακοκαιρίες

Ο μετεωρολόγος υπενθυμίζει μέσα από αναδρομή στη δεκαετία ότι ο Σεπτέμβριος συχνά κρύβει έντονα καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος (03/09) σε Δαμαριώνα και Σαγκρί

Χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 06:00 έως τις 09:00 το πρωί οι περιοχές Μπαούζι Δαμαριώνα, Μαραθώ, Αρχάτος, Αθάλασσα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος, Ωσκέλος και Άγιοι Ανάργυροι Σαγκρί.

Παπαστεργίου: Έρχεται ο προσωπικός αριθμός, τέλος οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για την απλούστευση των διαδικασιών, την εφαρμογή «My Street» και τα νέα ψηφιακά εργαλεία προστασίας ανηλίκων

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Σαντορίνη: Τραυματισμός 27χρονου Βρετανού σε ατύχημα με wakeboard στο Καμάρι

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Θήρας – Συνελήφθη 67χρονος εκμισθωτής θαλάσσιων μέσων αναψυχής.

«Στο σώμα της»: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ταξιδεύει σε Θηρασιά και Πύργο Σαντορίνης

Το ντοκιμαντέρ «Στο σώμα της» προβάλλεται σε Θηρασιά και Σαντορίνη με την παρουσία σκηνοθέτη και συντελεστών

Δήμος Πάρου: Διαγωνισμός για νέους τάπητες στα γήπεδα Λευκών και Νάουσας

Ο Δήμος Πάρου προκηρύσσει έργο ύψους 111.600 € με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 16η Σεπτεμβρίου 2025

Σίκινος: Διάσωση δύο ατόμων στον Άγιο Παντελεήμονα, στο σκάφος και ο Δήμαρχος Βασίλης Μαράκης

Επιτυχής επιχείρηση διάσωσης από το σκάφος «Ειρήνη» με επιβαίνοντα τον Δήμαρχο Σικίνου – Οι εγκλωβισμένοι μεταφέρθηκαν σώοι στο λιμάνι.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.