Ύστερα από επτά χρόνια αφοσιωμένης προσφοράς, ο γενικός γιατρός Θανάσης Κοντάρης αποφάσισε να αποχαιρετήσει τη Σέριφο και να συνεχίσει την πορεία του στην Κύπρο. Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», εξηγεί γιατί έφτασε στο σημείο να παραιτηθεί οριστικά, και μιλά ανοιχτά για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι γιατροί στα απομονωμένα νησιά.
Το 2023 είχε ήδη τραβήξει την προσοχή με τις δημόσιες καταγγελίες του για την αδιαφορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας απέναντι στους ιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν στις άγονες νησιωτικές περιοχές. Εκείνη τη χρονιά είχε υποβάλει παραίτηση, αλλά την ανακάλεσε μετά από κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για βελτίωση της κατάστασης. Ωστόσο, σήμερα το σπίτι του στο νησί παραμένει άδειο, αφού ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν μετακομίσει στην Κύπρο.
Η τελική του παραίτηση, αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή, δημοσιεύτηκε μόλις πριν λίγες μέρες στη Διαύγεια. Η ιστορία του ξεκίνησε με ενθουσιασμό το 2018, όταν επέστρεψε από τη Σουηδία – όπου εργαζόταν με υψηλές απολαβές – για να υπηρετήσει την πατρίδα του. Επέλεξε συνειδητά να γυρίσει σε ένα νησί με ελλείψεις, αφήνοντας πίσω του μια άνετη καριέρα στο εξωτερικό.
Παρά τις δυσκολίες, ο γιατρός δηλώνει περήφανος που φεύγει αφήνοντας πίσω του ένα πλήρως οργανωμένο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Όπως εξηγεί, η απόφασή του να αποχωρήσει δεν ήταν εύκολη: «Ήθελα να μείνω, αλλά η πίεση – κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική – έγινε ασήκωτη.»
Ο δήμος, όπως καταγγέλλει, τον «τιμώρησε» αφαιρώντας του επίδομα σίτισης και στέγασης μόλις απέκτησε ιδιόκτητο σπίτι στο νησί. Το θεώρησε προσβολή, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά κυρίως σε ηθικό επίπεδο.
Ανεπαρκή επιδόματα
Παράλληλα, τα κρατικά επιδόματα για τους γιατρούς των άγονων περιοχών τα χαρακτηρίζει πενιχρά και ανεπαρκή, ειδικά αν συνυπολογιστούν οι κρατήσεις, η υπερεργασία και η έλλειψη επαγγελματικής στήριξης. Κατανοητό, λέει, γιατί πολλές θέσεις στις Κυκλάδες μένουν μόνιμα κενές.
Ανάμεσα στα προβλήματα που τον ώθησαν να φύγει ήταν και η επιστημονική απομόνωση. «Έζησα την απόλυτη μοναξιά ως γιατρός. Άνθρωποι πέθαναν στα χέρια μου, οι οποίοι ενδεχομένως να είχαν σωθεί αν βρίσκονταν σε νοσοκομείο της Αθήνας», δηλώνει συγκλονισμένος. Θεωρεί ότι το σύστημα δεν ακούει τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ούτε τους δίνει τα μέσα να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.
Αναρωτιέται πόσα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αντιμετωπίζονται σωστά στα νησιά, και καταγγέλλει ότι δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, ιδιωτικές εταιρείες τον προσέγγισαν για να προωθεί «πακέτα υγείας» που εξασφαλίζουν ταχεία διακομιδή και περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές – κάτι που αρνήθηκε, καθώς διαφωνεί με την ιδέα πως «μόνο όποιος έχει χρήματα σώζεται».
Ο Θανάσης Κοντάρης ήταν ο πρώτος γιατρός που εφάρμοσε θρομβόλυση σε ΠΠΙ, το 2023, σε ασθενή με έμφραγμα. Αναφέρεται επίσης στην έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτικών γιατρών σε θέματα επειγόντων περιστατικών, παρά τις τεράστιες ευθύνες που καλούνται να αναλάβουν.
Κλείνοντας, δηλώνει περήφανος για όσα άφησε πίσω του στη Σέριφο: «Ένα μικρό αλλά πλήρως λειτουργικό ιατρείο, στελεχωμένο με προσωπικό που κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπό συνθήκες απομόνωσης». Ο ίδιος συνεχίζει πλέον την πορεία του σε δημόσιο νοσοκομείο στην Κύπρο.